Τι μας έμαθε ο Μαδούρο - Free Sunday
Τι μας έμαθε ο Μαδούρο

Τι μας έμαθε ο Μαδούρο

Γύρω από τη Βενεζουέλα κατασκευάστηκαν ισχυροί μύθοι στη χώρα μας. Ο Τσάβες αντιμετωπίστηκε από κόσμο της Αριστεράς ως μεγάλος ηγέτης που πέτυχε αναδιανομή του πλούτου και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι θεωρητικοί του plan b ονειρεύτηκαν μέχρι και στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με τη Βενεζουέλα που σήμερα ζει καταστάσεις διάλυσης με άδεια τα ράφια στα σούπερμάρκετ, επεισόδια για ένα κομμάτι ψωμί και διακοπές ρεύματος. 

Ο διάδοχος του Τσάβες, ο επίσης δημοφιλής σε αρκετούς στη χώρα μας Ν. Μαδούρο, αποφάσισε τη μετάβαση σε μια νέα ζώνη ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι η τελευταία του προσπάθεια για την καταπολέμηση του ενεργειακού προβλήματος, αφού δεν απέδωσε η έκκλησή του στις γυναίκες να μη χρησιμοποιούν σεσουάρ αλλά να επιλέγουν φυσικό τρόπο στεγνώματος των μαλλιών τους. Νωρίτερα, για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, είχε ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν τραγικό γιατί συνδέεται με τόσες ζωές. Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Βενεζουέλας μοιράζει αυτά που η χώρα δεν έχει για να κρατήσει ήσυχο το λαό και την ίδια ώρα τον τσακίζει μέσα από την καταστροφή της οικονομίας. Οπλο του είναι ο ανορθολογισμός και η παράλυση της σκέψης. Με πολιτική απόφαση αλλάζει τη διάρκεια της νύχτας. Αν μπορούσε, θα την καταργούσε.