Γιατί οι πολιτικοί δεν φορούν γυαλιά ηλίου; - Free Sunday
Γιατί οι πολιτικοί δεν φορούν γυαλιά ηλίου;

Γιατί οι πολιτικοί δεν φορούν γυαλιά ηλίου;

Τα βλέφαρα χαμηλώνουν, τα φρύδια συνοφρυώνονται, τα μάτια γίνονται μια σχισμή. Ο ήλιος, ακόμα κι εκείνος του Δεκέμβρη, ενοχλεί. Ένας ηγέτης, όμως, πρέπει να κοιτάζει στα μάτια τον λαό, ή έστω τον τηλεοπτικό φακό. Το μήνυμα δεν μπορεί να μεταδίδεται μετ’ εμποδίων. Τα μάτια, «τα παράθυρα της ψυχής», πρέπει να είναι γυμνά.

Η σημειολογία ισχυρή και ουσιαστική για να εξοριστούν τα γυαλιά ηλίου από τα αξεσουάρ που επιτρέπονται στις εμφανίσεις των πολιτικών, ακόμα και στις μέρες μας, που οι επιστήμονες δεν κουράζονται να επισημαίνουν τη βλαβερότητα του ήλιου. Η ματαιοδοξία, η υπεροψία που συνοδεύει το trend επιτρέπεται στον Μπόνο, στον Τζακ Νίκολσον και στους πρωταγωνιστές του «Μάτριξ», όχι στον Ντέιβιντ Κάμερον, στον Ματέο Ρέντσι ή στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα γυαλιά ηλίου, ειδικά τα σκούρα, έχουν συνδεθεί με ηγέτες απολυταρχικών πολιτευμάτων, από τους δικτάτορες των αφρικανικών κρατών μέχρι τους συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον Μουαμάρ Καντάφι. Πώς ο Πίτερ Σέλερς υπογράμμισε την ανηθικότητα του Dr. Strangelove; Φορώντας μαύρα γυαλιά. Οι αρχηγοί κρατών πρέπει να έχουν καθαρά χέρια και να μας κοιτούν στα μάτια. Να μην κρύβουν τίποτα.

Εκτός κι αν βρίσκονται σε στιγμές ξεκούρασης. Κάπου στη Χαβάη, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ή όταν ιππεύουν με γυμνό στέρνο ένα άλογο, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ή όταν διασχίζουν με ταχύπλοο τη Μεσόγειο, όπως ο Νικολά Σαρκοζί. Πρώτος διδάξας ο Τζον Κένεντι με τα διαχρονικά Ray-Ban Wayfarers που συνήθιζε να φοράει πάνω στο οικογενειακό σκάφος, με τη σύζυγό του Τζάκι, ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, να κάνει παγκόσμια μόδα τα υπερμεγέθη σκούρα γυαλιά για τις γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επίσημες εμφανίσεις όπου οι πολιτικοί σχεδόν επιβάλλεται να φορούν γυαλιά. Όταν επισκέπτονται πολεμικές βάσεις. Όπως πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, όταν βρέθηκε, συνοδευόμενος από το επιτελείο του υπουργείου Αμύνης, σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως στο παρελθόν ο Κώστας Σημίτης, όταν παρευρέθηκε σε νατοϊκές ασκήσεις. Σαν άλλοι Τομ Κρουζ, οι αρχηγοί των κρατών όταν ενημερώνονται για κρατικά μυστικά κρατούν οχυρωμένους πίσω από μαύρα γυαλιά τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες τους, για να μη διαρρεύσει η απόρρητη πληροφορία, για να τονίσουν πόσο ετοιμοπόλεμοι είναι, για να γίνουν ένα με τα γεράκια του πολέμου, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν όταν παρακολουθεί παρελάσεις.

Πιο ελαστικοί, οι αστυνόμοι της μόδας δεν αρνήθηκαν τη συνήθεια στη Μάργκαρετ Θάτσερ, στη Σάρα Πέιλιν ή στη Χίλαρι Κλίντον. Η κ. Μέρκελ δεν χρειάστηκε να αναμετρηθεί μαζί τους. Στο μουντό Βερολίνο τα γυαλιά ηλίου δεν ήταν ποτέ απαραίτητα.