Συμπεράσματα από το τελευταίο Eurogroup - καλωσήρθαμε στην εποχή του «κόφτη» - Free Sunday
Συμπεράσματα από το τελευταίο Eurogroup - καλωσήρθαμε στην εποχή του «κόφτη»

Συμπεράσματα από το τελευταίο Eurogroup - καλωσήρθαμε στην εποχή του «κόφτη»

Η μακροχρόνια δέσμευση των εταίρων στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής απορρέει από τις αποφάσεις του Eurogroup τη Δευτέρας, με την οποία προετοιμάστηκε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στη συνεδρίαση της 24ης Μαίου. 

Για πρώτη φορά δρομολογείται ρύθμιση του "επίσημου" χρέους (που δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα ούτε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα) η οποία θα εξελιχθεί σε τρία στάδια και υπό την αίρεση εκπλήρωσης συγκεκριμένων προαπαιτούμενων. 

Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν υιοθετήθηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική  νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονταν σε περίπτωση αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018.  

Η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί και εκκρεμούν (κόκκινα δάνεια, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων κοκ) ενώ σύντομα θα συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του προληπτικού μηχανισμού ("κόφτης" όπως ήδη καθιερώθηκε) με τον οποίο θα γίνονται αυτόματες περικοπές όταν διαπιστώνονται αποκκλίσεις. 

Μένουν πολλά να φανούν στην πράξη: Κάθε πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός, με τι είδους μέτρα θα καλύπτονται οι "τρύπες", αν θα αποδώσουν όσα ψηφίστηκαν την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή, τι θα αποφέρει η έξοδος στις αγορές την οποία υποδεικνύει και ενθαρρύνει το Eurogroup. 

Γεγονός, όμως, είναι ήδη ότι αποφεύγεται το ατύχημα, δίνεται χρόνος στην κυβέρνηση από τους εταίρους που δεσμεύονται στη στήριξη της συνέχισης της ελληνικής προσπάθειας.

Δεν χρειάζεται ούτε θριαμβολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε πολιτική μικροψυχία από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Χρειάζεται αποφασιστικότητα στην υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ουσιαστική αξιοποίηση μιας ακόμη ευκαιρίας που μας δίνεται από τους θεσμικούς πιστωτές. Αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι -έστω για μία φορά- το πολιτικό σύστημα θα το κάνει σωστά. Μακάρι να γίνει και ας μη φαίνεται.