«Μένουμε Ευρώπη» αν το πιστεύουμε - Free Sunday
«Μένουμε Ευρώπη» αν το πιστεύουμε

«Μένουμε Ευρώπη» αν το πιστεύουμε

Το μέτρο δεν είναι εθνικό μας χαρακτηριστικό. Ούτε βέβαια η διάθεση συναίνεσης και δημιουργικού διαλόγου όταν πρόκειται για εθνικά διακυβεύματα. Το αντίθετο συμβαίνει. Εύκολα χάνεται η ψυχραιμία και ακόμη πιο εύκολα αναπτύσσεται διχασμός. Στα χρόνια τις κρίσης οι παθήσεις αυτές οξύνθηκαν με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει ο οπαδισμός και η μισαλλοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε στην καλλιέργεια της κοινωνικής διαίρεσης και στη διάχυση του δηλητηρίου του φανατισμού. Οπως και να χει, το αποτέλεσμα είναι ότι κινούμαστε συχνά στη σφαίρα του ανορθολογισμού και δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως τη φανταστήκαμε ή θα τη θέλαμε.

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κυοφορούμενη συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών προσφέρονται για τέτοιες σκέψεις. Η ανάγνωση που κάνει η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση είναι ότι ο "κόφτης" (ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκκλίσεων) σηματοδοτεί κάτι σαν εθνική ήττα, αν όχι συντριβή και πανωλεθρία. Επίσης, ότι παραδίδεται εθνική κυριαρχία και διαμορφώνεται ένα μνημόνιο διαρκείας που θα κρατήσει τη χώρα για χρόνια σε επιτροπεία. 

Ενα θέμα είναι ότι αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς ασύμβατη με εκείνη των εταίρων που μάλλον παρακολουθούν αμήχανα τη στάση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης. Αλλο θέμα είναι ότι αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις μια θετική εξελίξη, δεν έχεις αξιοπιστία για να αναδείξεις την αρνητική, όταν πραγματικά προκύπτει.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι υφεσιακά, διαλυτικά για τον ιδιωτικό τομέα και τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες, τους ερασιτεχνισμούς, την έλλειψη σχεδίου, την ελλειμματική γνώση βασικών στοιχείων της διεθνούς πραγματικότητας.

Αλλά η απόφαση του Eurogroup είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μας προσφέρει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο, αίρε τις αβεβαιότητες σχετικά με το νόμισμα και τη χρεοκοπία, μας κρατάει αγκιστρωμένους στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Μόνο γι αυτό οι "μένουμε Ευρώπη" θα έπρεπε να έχουν ανακουφιστεί, όχι να φωνάζουν.