Καφέδες, τσιγάρα και ένα απέραντο πολιτικό καφενείο - Free Sunday
Καφέδες, τσιγάρα και ένα απέραντο πολιτικό καφενείο

Καφέδες, τσιγάρα και ένα απέραντο πολιτικό καφενείο

«Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».  Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη με αυτόν τον προκλητικό τρόπο. Δεν του πέρασε από το μυαλό ότι οι μη έχοντες καπνίζουν περισσότερο από τους έχοντες ούτε ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη δεν θεραπεύεται εύκολα. Αυτό που οπωσδήποτε συνέβη ότι είναι ότι προσπάθησε να στηρίξει το μύθο που σταθερά καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι παλεύει να μας προστατεύσει από τα χειρότερα. Δηλαδή, ότι αν δεν ανέβαινε ο ΦΠΑ θα πληρώναμε ακριβότερα το νερό και το ρεύμα, γιατί αυτό ζητούσαν οι πιστωτές. 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσε το μεγάλωμα του λογαριασμού των μέτρων και με τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κράτησε την οικονομία στην ύφεση.

Αλήθεια είναι επίσης ότι η αγωνία της ατάκας κατέχει πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που επειδή δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καταφεύγουν σε φραστικές παραδοξότητες και εκκεντρισμούς.  Θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν ήταν τόσο κακή η οικονομική κατάσταση και τόσο πιεστική η καθημερινότητά μας. Επειδή όμως οι συνθήκες είναι δύσκολες, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να σιωπούν ή να λένε κάτι που να βρίσκεται κάπως κοντά στην αλήθεια και την κοινή λογική.