Στροφή στις εξαγωγές για επιβίωση - Free Sunday
Στροφή στις εξαγωγές για επιβίωση

Στροφή στις εξαγωγές για επιβίωση

Βιώνουμε μια βαθιά κρίση. Η οποία μεγεθύνεται από την ανικανότητα της κυβέρνησης. Η οποία πανηγυρίζει για μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική κοινωνία.

Καμία σκέψη, καμία κουβέντα για ανάπτυξη και παραγωγή. Θα επιμένω να το φωνάζω όσο μπορώ. Το πρόβλημα της χώρας είναι ξεκάθαρα παραγωγικό. Η παραγωγή μάς λείπει, που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και υπεραξία στον τόπο και στο ελληνικό προϊόν μας. Είτε πρόκειται για αγροτική παραγωγή, είτε για μεταποίηση και εξαγωγές, είτε ακόμα και για τελική εξυπηρέτηση μέσω του τουριστικού προϊόντος μας.
Η στήριξη και η εμπιστοσύνη στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις και η καθοδήγησή τους προς την εξαγωγική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό χάρτη επιβίωσης από τη λαίλαπα ασφαλιστικού-φορολογικού που ψήφισε η κυβέρνηση. Περιθώρια δεν υπάρχουν.

Στο Ποτάμι θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη των εξαγωγών, που, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, θα φέρει την επανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδό της από την κρίση. Θεωρούμε πως ναι μεν μεταρρυθμίσεις, αλλά με παράλληλη δημιουργία ενός σφιχτού πλάνου ανάπτυξης των εξαγωγών και του τουρισμού.

Υπάρχουν ευκαιρίες για τη χώρα. Πολλές αναδυόμενες αγορές ανοίγουν τις πόρτες τους στην Ελλάδα. Αλλά είμαστε ανοργάνωτοι. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο. Και δεν το έχουμε. Δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα της κυβέρνησης.

Οι φορείς παλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και μια συνεργασία του κράτους με φορείς όπως ο ΣΕΒΕ. Συστράτευση, λοιπόν, σχεδιασμός και επιμόρφωση θα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Κανένας πλέον σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να κάνει μοναχικούς αγώνες. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεννόηση για να βγούμε από το τέλμα. Και ειδικότερα για τις εξαγωγές χρειάζεται να ακούσουμε τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αλλά ανάθεμα αν κανένας σε αυτή την κυβέρνηση ξέρει πώς βγαίνει ένα ευρώ…

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι τομεάρχης Εξαγωγών στο Ποτάμι.