Η μέθοδος της στρουθοκαμήλου - Free Sunday
Η μέθοδος της στρουθοκαμήλου

Η μέθοδος της στρουθοκαμήλου

Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πολίτες με αφορμή μια ακόμη μαζική δολοφονία. Φάνηκε κουρασμένος. Σχεδόν εξαντλημένος. Το ίδιο και ο λόγος του. Στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του αυτή ήταν η 15η φορά που έπρεπε να εκφωνήσει έναν τέτοιο λόγο, για τα τυφλά χτυπήματα, για το μίσος, για την οπλοκατοχή. Συχνότερα από κάθε άλλον Αμερικανό Πρόεδρο, πλην του Αβραάμ Λίνκολν, που όμως προέδρευε σε ένα έθνος σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου.

Το μακελειό στο Ορλάντο, όπως προκύπτει, ήταν μία από τις πολλές βίαιες ενέργειες με αφορμή τις Pride παρελάσεις της LGBT κοινότητας. Ο Ομάρ Ματίν ήταν ο μόνος που βρήκε στόχο. Σαράντα εννέα στόχους. Καθώς, λοιπόν, μαίνεται η συζήτηση για τα ατομικά δικαιώματα, τον ρατσισμό και τα στερεότυπα, την αποτελεσματικότητα του FBI, πόσο επωφελείται από το χτύπημα ο τρομολάγνος Ντόναλντ Τραμπ, αν θα πρέπει να κλείσουν για τους μουσουλμάνους τα αμερικανικά σύνορα και τι θα γίνει με εκείνους εντός των τειχών, ίσως το αμερικανικό Κογκρέσο θα έπρεπε να ξεκινήσει μια κανονική συζήτηση για το AR-15. Μια συζήτηση που εκτός από τους πολίτες δεν φαίνεται να θέλει κανείς άλλος. «Αυτή είναι μια τρομοκρατική πράξη» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Είναι;

Το AR-15, ένα ημιαυτόματο τουφέκι εμπνευσμένο από τον στρατό, υπολογίζεται πως βρίσκεται σε 3,7 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια, ενώ στη Φλόριντα, επιτρέπεται σε οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών με λευκό ποινικό μητρώο να κατέχει ένα AR-15, αν το επιθυμεί.

Το όπλο αυτό χρησιμοποίησε ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν, για να σκοτώσει 20 μικρά παιδιά και 6 γυναίκες, τον Δεκέμβριο του 2012. Το ίδιο και οι τρομοκράτες του Σαν Μπερναρντίνο. Το ίδιο κρατούσε στα χέρια του ο Τζέιμς Χολμς στο Center 16 Movie Theaters στο Κολοράντο, όταν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύκτιας προβολής της ταινίας «The Dark Knight Rises» εκτέλεσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 58.

Όπως γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ που σκιαγραφούν το «προφίλ» του τουφεκιού, ο δράστης στο Ορλάντο χρειάστηκε να ξαναγεμίσει μία φορά το όπλο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Το AR-15 είναι ένα τουφέκι που έχει απαγορευτεί στη Βρετανία. Μαντέψτε. Κανένας δεν δέχεται πυρά από AR-15 στη Βρετανία. Ξύπνα, Αμερική» έγραψε στο Twitter, στον απόηχο της σφαγής, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, για να ενώσει τη φωνή του με εκείνους που αξιώνουν την απαγόρευση στρατιωτικών όπλων.

Τον Ιούνιο του 2015 είχε παρουσιαστεί η νέα, βελτιωμένη μορφή του AR-15. Την παρουσίαση έκαναν σε ένα δίλεπτο βίντεο οι ιδιοκτήτες του Moss Jewelry and Guns στην Ατλάντα. Πώς το παρουσίασαν; Λέγοντας στην κάμερα: «Έχουμε μερικά ζόμπι που πρέπει σκοτώσουμε».
Κι όμως, αυτή τη στιγμή η Εθνική Ένωση Όπλων των ΗΠΑ υπερασπίζεται τις πωλήσεις του όπλου, επιμένοντας ότι είναι χρήσιμο για… κυνήγι άγριων ζώων και για οικιακή προστασία.

Η μαζική δολοφονία στο Ορλάντο φωτίζει άλλη μια φορά τον παραλογισμό της αμερικανικής κοινωνίας, την αυτοκτονική πολιτική των κυβερνήσεών της, που επιτρέπει, κυνικά, στα δικά της παιδιά να αλληλοεξοντώνονται, για να πενθούν μετά όλοι μαζί με οδυρμούς τον άδικο θάνατο που σκορπούν οι τρομοκράτες. Ένας ξεκάθαρος εχθρός, ένας εύκολος στόχος.
Τα θέματα της ομοφοβίας, της θρησκείας, του χρώματος του δέρματος, έρχονται δεύτερα. Πρωτεύουσα είναι η δυνατότητα που έχει κάθε Αμερικανός να μπει σε ένα κατάστημα και να αποκτήσει ένα όπλο με την ίδια ευκολία που αγοράζει εφημερίδα.