Χειροκροτώντας το ισλανδικό θαύμα - Free Sunday
Χειροκροτώντας το ισλανδικό θαύμα

Χειροκροτώντας το ισλανδικό θαύμα

Γίνεται να χάσει η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο από ένα νησί με μόλις 330.000 κατοίκους; Συνέβη το αδιανόητο. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισλανδίας έχει καθηλώσει εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο με την εντυπωσιακή πορεία της στο Euro 2016 που κορυφώθηκε με τη νίκη της επί του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το ισλανδικό θαύμα αποδεικνύει ότι η πίστη στην προσπάθεια, η πειθαρχία και η μεθοδικότητα, αν συνδυαστούν με όραμα και πάθος, μπορούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό. 

Πριν από την κρίση του 2008 το ισλανδικό κράτος επένδυσε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου για να προστατευθούν οι έφηβοι και οι νέοι από τον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τις ουσίες. Σύντομα η μπάλα έγινε εθνική υπόθεση, πηγή χαράς και αισιοδοξίας, διέξοδος και παρηγοριά, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν μεγάλα ταλέντα αλλά και πνεύμα ομαδικότητας.

Οι Ισλανδοί ζουν το καλοκαίρι της ζωής τους και έχουν δίκιο να το γιορτάζουν. Το παράδειγμά τους είναι διδακτικό και ίσως λυτρωτικό: Αν στο ποδόσφαιρο γίνονται θαύματα, γιατί να μη γίνονται και στη ζωή...