Ο χειμώνας έρχεται - Free Sunday
Ο χειμώνας έρχεται

Ο χειμώνας έρχεται

Χρειάστηκαν ένα συνεργείο 600 ανθρώπων, 500 κομπάρσοι, 70 άλογα, 25 ημέρες γυρισμάτων και περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια για να γυριστεί ένα επεισόδιο της φετινής σεζόν του «Game of Thrones», που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Τα παραπάνω νούμερα αντιστοιχούν στο προτελευταίο επεισόδιο, «Battle of the Bastards», ενώ εκείνο που ακολούθησε δημιούργησε, σύμφωνα με τη Nielsen, νέο ρεκόρ τηλεθέασης της σειράς, με 8,9 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν τη Σέρσεϊ να ανατινάζει κάθε εχθρό της και να αυτοαναγορεύεται νέα διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου. Τα τελευταία χρόνια η μικρή οθόνη φαίνεται να ανταγωνίζεται ευθέως τον κινηματογράφο σε όλα τα επίπεδα.

Πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα ήταν παραφωνία μια τέτοια ωμή σύγκριση μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης – αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ταινίες και τηλεόραση συγκρούστηκαν, συνεργάστηκαν, τελικά αλληλοτροφοδοτήθηκαν, ώστε οι προϋπολογισμοί τους σήμερα να είναι όλο και πιο συγκρίσιμοι. Το ίδιο και η ποιότητα. Μεγάλοι ηθοποιοί, όπως οι Μάθιου Μακόναχι και Κόλιν Φάρελ, μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ντέιβιντ Φίντσερ, υποκύπτουν στη μικρή οθόνη και στα δώρα της. Η τηλεόραση έχει αρχίσει να απορροφά τον μεγάλο της αδελφό.

Την τάση ακολουθούν και τα ευρωπαϊκά κανάλια, που φαίνεται να επενδύουν όλο και περισσότερα εκατομμύρια στις τηλεοπτικές παραγωγές. Πράγματι, σειρές όπως οι «The Killing», «The Bridge» και «Wallander» πουλήθηκαν σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης αλλά και μεταπώλησαν τα πνευματικά τους δικαιώματα στις ΗΠΑ για remake, την ίδια στιγμή που οι ιταλικές και γαλλικές ταινίες αγωνίζονται να περάσουν τον Ατλαντικό, για να προβληθούν έστω σε μια αμερικανική αίθουσα. Από την άλλη, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός Πάολο Σορεντίνο, διάκονος του ευρωπαϊκού σινεμά, αναλαμβάνει για λογαριασμό του HBO τη σκηνοθεσία του «The Young Pope», με τον Τζουντ Λο στον πρωταγωνιστικό ρόλο (η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται το φθινόπωρο).

Μπορεί, όμως, ακόμα και η αμερικανική αγορά να αντέξει 400 σίριαλ ανά σεζόν; Υπολογίζεται πως μόνο το Netflix παράγει 600 ώρες τηλεόρασης σε μια επένδυση που αγγίζει τα 5 δισ. δολάρια. Ποιος, όμως, εγγυάται πως όλες οι σειρές θα έχουν την επιτυχία του «House of Cards»;

Αυτό, σίγουρα, δεν φαίνεται να απασχολεί τους ηθοποιούς. Κάπως έτσι, η Σούζαν Σάραντον και η Τζέσικα Λανγκ υπογράφουν συμβόλαια με το FX, η Έιμι Άνταμς με το HBO και η Ντρου Μπάριμορ με το Netflix. Οι φήμες θέλουν τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον να πληρώνεται 350.000 δολάρια για το δικαστικό δράμα «Trial» του Amazon, που θα δούμε προσεχώς στις οθόνες μας, ενώ κανείς δεν διαρρέει ποσά για τη συμφωνία που έκλεισε ο Γούντι Άλεν προκειμένου να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει σε μια κωμωδία έξι επεισοδίων, επίσης στο Amazon (στο πλευρό του βρίσκουμε τη Μάιλι Σάιρους). Τα ποσά είναι «αστεία» συγκριτικά με το 1 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο με το οποίο αμείβονται οι πρωταγωνιστές του «The Big Bang Theory», αμοιβή που έπαιρναν 12 χρόνια πριν οι πρωταγωνιστές των «Friends».


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για να τα «παίρνουν» τα «φέρνουν», όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν πως η φούσκα θα σκάσει, για να γυρίσουμε και πάλι στην εποχή των φθηνότερων ριάλιτι με τους τσάμπα πρωταγωνιστές. Για πρώτη φορά το Netflix αγοράζει billboards σε κεντρικούς δρόμους του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης για να διαφημίσει τα «προϊόντα» του, όταν μόλις πέρυσι δεν χρειαζόταν διαφήμιση.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες. Στη βιομηχανία είναι πολλοί εκείνοι που προβλέπουν ότι σε πέντε χρόνια από τώρα η επόμενη μεγάλη επιτυχία θα αφορά μια σειρά όπου οι τηλεθεατές θα σκοτώνουν οι ίδιοι ζόμπι αντί να κάθονται στις πολυθρόνες τους παρακολουθώντας τον Νόρμαν Ρίντους να το κάνει στο «The Walking Dead».

Άραγε ζούμε τις χρυσές μέρες της τηλεόρασης ή τη δύση της;