Το φίδι στο Ωραιόκαστρο - Free Sunday
Το φίδι στο Ωραιόκαστρο

Το φίδι στο Ωραιόκαστρο

Η απόφαση συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου στο Ωραιόκαστρο για αποκλεισμό των προσφυγόπουλων με την απειλή ότι, διαφορετικά, θα πραγματοποιηθεί κατάληψη, μας υποχρεώνει σε προβληματισμό. Είναι μια απαράδεκτη θέση που προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολιτισμό και αναδεικνύει ρωγμές στο συλλογικό αξιακό κώδικα. 

Όμως, η λύση δεν είναι η πόλωση και η καταγγελία του ρατσισμού, ούτε φυσικά οι φωνές και οι βρισιές από την απέναντι πλευρά εναντίον των γονιών που φοβούνται προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως λένε, ή που δεν θέλουν τα «άλλα» παιδιά μαζί με τα δικά τους. Η λύση βρίσκεται στην απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου και στην ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και διαλόγου με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των βουλευτών της περιοχής, των πνευματικών ανθρώπων του τόπου, ανθρωπιστικών οργανώσεων και αρμόδιων αρχών. 

Η προπαγανδιστική αξιοποίηση της υπόθεσης, από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν επιχειρείται, μας οδηγεί σε ολισθηρό δρόμο. Θα ζήσουμε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό για πολλά χρόνια σε μια χώρα φτωχή με θεσμική υπανάπτυξη, έλλειμμα διοικητικής οργάνωσης και πρόβλημα παιδείας. Θα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα αν χαθεί η ψυχραιμία και κατέβει ο διχασμός από το πολιτικό στο κοινωνικό πεδίο με φόντο όσους εγκλωβίστηκαν εδώ αναζητώντας διέξοδο στην Ευρώπη.