Ασκήσεις ηρεμίας - Free Sunday
Ασκήσεις ηρεμίας

Ασκήσεις ηρεμίας

Ου γαρ έρχεται μόνον. Δεν έρχεται, όμως, μόνο με ζάχαρο, αρρυθμίες και προβλήματα μνήμης. Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες.

Μοιάζει παράδοξο, αλλά έχει λογική επαγωγή. Το άγχος, το στρες, η αβεβαιότητα, στοιχειώδεις παράγοντες δυστυχίας, φαίνεται να απουσιάζουν από τις γεροντικές ανησυχίες, ακόμα κι όταν το ΕΚΑΣ περικόπτεται. Τα θέματα καριέρας έχουν λυθεί, τα αγάπης επίσης. Η ζωή στην τρίτη ηλικία για πολλούς φαίνεται, αντίθετα με τις παραγωγικές δεκαετίες του ανθρώπου, πως δεν έχει διαζευκτικά, άγχη, υπαρξιακά, διλήμματα. Ίσως, γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι δεν δυσκολεύονται στον ύπνο. 

Ο ύπνος δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τον οργανισμό του ανθρώπου. Για τους περισσότερους, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι διαταραχές του ύπνου και η αϋπνία τείνουν να γίνουν από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρει ο μέσος άνθρωπος.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ε.Ε. περίπου ένας στους τρεις ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Ο χρόνος που περνάμε κοιμώμενοι είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που οι άνθρωποι «επένδυαν» στον ύπνο μόλις πριν από 100 χρόνια.

Βασική αιτία, το στρες και το άγχος. Φαίνεται τα προβλήματα της ημέρας να μην κάνουν διάλειμμα, να μας ακολουθούν κάτω από το μαξιλάρι, να στοιχειώνουν τα όνειρά μας. Οι βαλεριάνες και τα αφεψήματα μπορεί να βοηθούν, αλλά στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη δουλειά καλείται να την κάνει ο εγκέφαλός μας και αυτόν πρέπει να βοηθήσουμε να αφήσει τις δυσκολίες της ζωής για ένα επτάωρο στην άκρη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκοιμιούνται με την τηλεόραση ανοιχτή, το tablet στο χέρι ή ένα βιβλίο αγκαλιά. Ωστόσο, αυτοί οι περισπασμοί δεν είναι καθόλου καλοί πρόδρομοι ενός ήσυχου ύπνου. Γι’ αυτό και συχνά μετά από μία με δύο ώρες ύπνου ο οργανισμός ξυπνάει. Κι ενώ για το πρωινό ξύπνημα όλοι πάνω-κάτω έχουμε μια μικρή ιεροτελεστία που ακολουθούμε, ακόμη κι αν αυτή είναι ένας καφές και τσιγάρο, για το βραδινό κατευόδιο αυτοσχεδιάζουμε, αφήνοντας την ξεκούρασή μας στην τύχη.

Οι ψυχοθεραπευτές έχουν καταλήξει πως στους αγχώδεις οργανισμούς και σε εκείνους με έντονη δραστηριότητα ένας προγραμματισμός πριν πέσουν στο κρεβάτι λειτουργεί ευεργετικά. Οι χρυσές εντολές συνοψίζονται στα παρακάτω, απαιτούν, ωστόσο, συνέπεια για να φέρουν αποτελέσματα.

  • Σε ένα σημειωματάριο αποτυπώστε τη μέρα που ολοκληρώθηκε. Όσα τακτοποιήσατε και όσα δεν φροντίσατε. Ίσως ακούγεται χαζό, καθώς οι υποχρεώσεις δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό σας, όταν όμως τις «εμπιστεύεστε» σε ένα κομμάτι χαρτί ησυχάζουν.
  • Παρακολουθήστε, επίσης, τις σημειώσεις των προηγούμενων ημερών, για να δείτε τι επιμένετε να ξεχνάτε. Την ημέρα που επιτέλους η εκκρεμότητα δεν θα είναι στην επόμενη κόλλα θα έχει συντελεστεί μια μικρή κατάκτηση. Τα μεγαλύτερα άγχη προέρχονται από πράγματα που δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε ή αναβάλλουμε. Αν βρίσκονται σημειωμένα, το πρόβλημα σταματάει να έχει τερατώδεις διαστάσεις. Είναι μια ακόμη υπενθύμιση στο καλεντάρι μας.
  • Αφήστε κάτω το μολύβι και οραματιστείτε την επόμενη μέρα. Ακόμη και στις ρουτινιάρικες λεπτομέρειές της, όπως η βόλτα του σκύλου ή η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο. Αν το πρόγραμμα βγαίνει στο μυαλό σας, θα βγει και στην πράξη. Ο Charles Duhigg μιλάει για την ευεργετική αυτή άσκηση στο βιβλίο του «Smarter Faster Better».
  • Ελαχιστοποιήστε τους αστάθμητους παράγοντες. Ενεργοποιήστε με ένα email τον ξεχασιάρη συνεργάτη σας, με ένα SMS την πάντα αργοπορημένη μητέρα σας, με ένα σκούντημα τον σύντροφό σας.
  • Ετοιμάστε τα ρούχα της επόμενης μέρας. Ειδικά για τις γυναίκες, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνα το πρωί. Αν όμως έχει τακτοποιηθεί από το προηγούμενο βράδυ, θα είναι σαν να προετοιμάζεστε για έξοδο διασκέδασης.

Τα παραπάνω δεν είναι η βίβλος της ευτυχίας, δεν λύνουν προβλήματα, τα βάζουν όμως για ύπνο δίπλα στο κομοδίνο μας, για να μείνει το στρώμα ελεύθερο για εμάς.