Άρρωστη ατμόσφαιρα - Free Sunday
Άρρωστη ατμόσφαιρα

Άρρωστη ατμόσφαιρα

Η επιστροφή στο ’89 είναι το ήπιο σενάριο.

Το κλισέ της αντιπολίτευσης αναφέρεται σε ένα νέο σκάνδαλο Κοσκωτά: Καταγγέλλονται χαριστικά δάνεια της Attica Bank στον υπερθεματιστή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες Χρ. Καλογρίτσα και ένα προβληματικό «πόθεν έσχες» με βοσκοτόπια. 

Η κουμπαριά του με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και οι επιθέσεις που δέχεται από τον ΥΠΑΜ Π. Καμμένο κάνουν ακόμη πιο σπαρταριστά τα επεισόδια του σίριαλ που παρακολουθούμε κάθε βράδυ σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια και το οποίο βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank βρίσκεται πλέον στη Βουλή, οι επίδοξοι νέοι καναλάρχες και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς θα καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κάπως έτσι θα ξετυλιχτεί ένα εντελώς μπερδεμένο κουβάρι που δεν ξέρει κανείς από ποιο νήμα να το πιάσει, αφού η πλευρά Καλογρίτσα σιωπά, οι καταγγέλλοντες έχουν σκελετούς στα δικά τους ντουλάπια, ενώ το «κοίτα ποιος μιλάει» καταλήγει σε κάτι ακόμη χειρότερο για την υγεία στη δημόσια ζωή, σε μια αναμέτρηση για το ποιος είναι περισσότερο διαπλεκόμενος, οι τωρινοί ή οι προηγούμενοι.

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι το όνειρο που έζησαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη δημοπρασία και τα 246 εκατ. ευρώ που μαζεύτηκαν έγινε πολύ σύντομα εφιάλτης και μάλιστα εφιάλτης μεγάλης διάρκειας.

Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατεδαφίσει το ηθικό πλεονέκτημα του Αλ. Τσίπρα είναι ευκολότερη από την προσπάθεια να πείσουν για το δικό τους, την ώρα που η κυβέρνηση υπενθυμίζει τα δάνεια με τα οποία φέσωσαν την Attica Bank ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις δωρεάν άδειες που είχαν για 27 χρόνια οι ιδιοκτήτες καναλιών με την κάλυψη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το μπλέξιμο είναι μεγάλο: Οι δύο ημερομηνίες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις είναι η επόμενη Δευτέρα, όταν θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από τους υπερθεματιστές, που αν τα σκάσουν θα δημιουργήσουν τετελεσμένο σχετικά με την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Και λίγες μέρες μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά για τον διαγωνισμό που συγκλονίζει τη χώρα.

Της διαπλοκής το κάγκελο

Η πολιτική αντιπαράθεση έχει κατρακυλήσει σε έναν αγώνα άγονο για το ποιος είναι ο χειρότερος. Οι τωρινοί έχουν λιγότερα χρόνια εξουσίας στην πλάτη τους, οι προηγούμενοι έχουν να τους δείχνουν για την ταχύτητα με την οποία οργανώνουν το δικό τους σύστημα. Όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος του κοινοβουλευτισμού, μεγαλώνουν τη δυσπιστία των πολιτών έναντι των κομμάτων και τη δυναμική της αποχής, διαμορφώνουν μια έρημο στην οποία ανθούν μόνο ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, ο ανορθολογισμός, η απελπισία – τα υλικά που εγγυώνται τη συνέχιση της αποτυχίας της χώρας.

Το βέβαιο είναι ότι η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο το επόμενο διάστημα και όσο πάει. Η ΝΔ έχει αρχίσει να γλυκαίνεται με την καραμέλα των «πολιτικών και ποινικών ευθυνών» και αυτό οδηγεί την κυβέρνηση στο να αναζητήσει τα άπλυτα της άλλης πλευράς.

Η αίσθηση της πολιτικής αναταραχής συντηρείται και με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις από την πλευρά της συμπολίτευσης, με κορυφαία ανάμεσά τους εκείνη του ΥΠΕΣ Π. Κουρουμπλή, που προανήγγειλε καταλογισμό ευθυνών αν εκπέσει κάποιος υπερθεματιστής, για να τα μαζέψει λίγες ώρες αργότερα και αφού έλαβε τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Θα γίνουν εκλογές; Το ερώτημα πάει κι έρχεται από τη στιγμή που άρχισε το μπέρδεμα με τις συχνότητες, χωρίς να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να το παλέψει και να περιμένει καλά νέα για την οικονομία, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφώσει τη στρατηγική του.

Με μια συνέντευξή του στο Reuters, κοιτάζοντας το Μανχάταν από τη σουίτα ενός ξενοδοχείου που νοικιάστηκε από το πρακτορείο ειδικά για τη φωτογράφιση, επέμεινε στο sussess story του: αποφάσεις για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο επόμενο εξάμηνο και δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017. 

Αν όλα πάνε κάπως έτσι, τότε, πράγματι, θα μπορεί να ελπίζει σε επούλωση των τραυμάτων που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν, όμως, δεν πάνε; Αν η προεκλογική ένταση στη Γαλλία και στη Γερμανία (όπου θα στηθούν κάλπες την άνοιξη και το φθινόπωρο) απομακρύνει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος και γενικώς αποστρέψει το ενδιαφέρον των θεσμικών πιστωτών από το ελληνικό ζήτημα;

Βαβούρα στη Βουλή

Μέσα σε όλον αυτό τον κακό χαμό πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, την οποία ο ΥΠΠΟ Αρ. Μπαλτάς χαρακτήρισε ήττα και συμβιβασμό στον αγώνα που συνεχίζεται για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό…

Την επόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές συνεχίζεται (ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρήσεων και το σχέδιο για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων) με στόχο να εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και οριστικά στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε με την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου, να ξεκινήσει αμέσως η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει και το θέμα της στελέχωσης του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το πλέον ευαίσθητο θέμα που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι η μεταφορά στο υπερταμείο των ΔΕΚΟ, που δυσκολεύει βουλευτές, ακόμη και υπουργούς, του ΣΥΡΙΖΑ (πρόκειται για τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ. Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ).

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει προκαλέσει την οργή της Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τη συμπαράσταση όλων των δεξιών δυνάμεων, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ.