Η αδύνατη κανονικότητα - Free Sunday
Η αδύνατη κανονικότητα

Η αδύνατη κανονικότητα

Τι συμπέρασμα βγάζει ένας τηλεθεατής που παρακολουθεί το σίριαλ για τη (μη) συγκρότηση του ΕΣΡ; Μάλλον ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει και δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο πρόεδρος της Βουλής δίνει διαβεβαιώσεις στα κόμματα, τις οποίες μετά ανατρέπει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς για να επιστρέψει λίγες ώρες αργότερα στις θέσεις Βούτση, ενώ η ΝΔ δεν πείθει ότι πραγματικά θέλει να λυθεί ο κόμπος και ότι είναι απολύτως ειλικρινή τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζει την άρνησή της να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμπλέει με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόλο που οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ευ. Βενιζέλου είναι σε κλίμα πλήρους εναντίωσης, ενώ το Ποτάμι ακολουθεί με επιφυλάξεις και έντονη αμφιθυμία.

Τη Δευτέρα θα γίνει μια ακόμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, με το αδιέξοδο να είναι σχεδόν προεξοφλημένο, αφού η μάχη δίνεται περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για την ουσία.

Την Πέμπτη το βράδυ υπερψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες με τις οποίες μεταφέρονται στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως υπαγορεύει η απόφαση του ΣτΕ, που είναι γνωστή μόνο από διαρροές, καθώς δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί.

Το πιθανότερο είναι ότι το ακροατήριο έχει κουραστεί και δεν παρακολουθεί με προσοχή το συγκεκριμένο θέμα, η διαχείριση του οποίου όμως είναι πολύ ενδεικτική του ευτελισμού της πολιτικής, που έχει υποκατασταθεί από τακτικισμούς και συνθηματολογία.

Τι χώρα είναι αυτή;

Την Τετάρτη ήταν κλειστά τα σχολεία γιατί οι εκπαιδευτικοί είχαν εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Γιατί δεν ψηφίζουν σε ώρα εκτός λειτουργίας του σχολείου; Για τον ίδιο λόγο που, όπως όλοι θυμόμαστε γιατί δεν ξεχνιούνται αυτά, δεν κυκλοφορούν μέσα μαζικής μεταφοράς όταν οι εργαζόμενοι έχουν γενική συνέλευση.

Η καθημερινότητά μας σημαδεύεται από διάφορα ακατάληπτα. Πώς να καταλάβει κανείς γιατί αφέθηκε τόσες μέρες στην τύχη της η κατάληψη από ακροδεξιούς, ανάμεσά τους κάποιοι με στρατιωτικές στολές, του χώρου στον Βοτανικό όπου πρόκειται (χρόνια τώρα…) να δημιουργηθεί μουσουλμανικό τέμενος;

Βέβαια, η ανέγερση τζαμιού είναι αντίθετη στις βουλές της Εκκλησίας, αφού ο θεωρούμενος ως μετριοπαθής Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βλέπει κίνδυνο αφελληνισμού και αποχριστιανοποίησης της χώρας, ενώ φοβάται τις συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μεταναστών με θρησκευτικές έριδες. Εξομολογήθηκε τις ανησυχίες του σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χαρακτηρίζοντας «προβληματικό» τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη και αποκαλύπτοντας ότι ο Π. Καμμένος του είπε πως, αν του το ζητούσε, θα έριχνε την κυβέρνηση – κάνοντας, προφανώς, τον σταυρό του πριν και μετά.

Έχουμε μια πολιτευόμενη Εκκλησία (φυσικά κάλυψε τις ακρότητες Αμβρόσιου ο Ιερώνυμος), η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στα δημόσια πράγματα, χωρίς κανείς από τους πρωταγωνιστές στο πολιτικό παιχνίδι να ενοχλείται.

Αντίθετα, οι δικαστές χάνουν προνόμια, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα τους επιστραφούν ψαλιδισμένα τα αναδρομικά τους, τα οποία, ως γνωστόν, επιδικάζουν μόνοι τους για τον εαυτό τους και τους προσφέρουν, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις όταν σκουραίνουν τα πράγματα.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τις ταυτόχρονες προκλήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας, με την Άγκυρα να εμπλουτίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και τα Τίρανα να ανακαλύπτουν ότι την Ακρόπολη «έσωσε ένας Αλβανός» (θεωρία Έντι Ράμα).

Πολυσυζητημένος ανασχηματισμός

Για τον πρωθυπουργό η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είναι πια αναγκαστική επιλογή. Οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αρνητικές, που δεν του αφήνουν άλλο περιθώριο. Η Public Issue, η εταιρεία μετρήσεων με την οποία πρόσφατα διέκοψε τη συνεργασία της η «Αυγή», έδωσε προβάδισμα 24 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας σοκ στο κυβερνών κόμμα. 

Έχει προαναγγελθεί δομικός ανασχηματισμός από ώρα σε ώρα (δεν είχε γίνει όταν γραφόταν αυτό το κείμενο) με σκοπό τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για κάποια απομείωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Ν. Παππάς, αλλά και ο ΥΠΕΚΑ Π. Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε απόφαση για να απορρίψει την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η θυγατρική της Eldorado «Ελληνικός Χρυσός» και αφορούσε την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.

Έτσι, δημιουργήθηκε η εντύπωση προετοιμασίας ηρωικής εξόδου, αφού άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας αυτονομείται με πρόθεση να αλλάξει χέρια. Ο υπουργός Ενέργειας έστειλε μηνύματα και κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ –που αποτελεί ένα εκ των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς–, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση θα πρέπει να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο. Άλλωστε ο Π. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στην πώληση του μεριδίου των μετοχών της επιχείρησης, η οποία πιέζεται ασφυκτικά από τη ραγδαία αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών που στέλνει στις ουρές των διακανονισμών όλο και περισσότερους πολίτες.

Στόχος του ανασχηματισμού είναι να γίνει επανεκκίνηση και να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα δόση 6 δισ. και να αποκτήσουν επιχειρήματα οι φίλοι της χώρας στο εξωτερικό, που λιγοστεύουν και αποδυναμώνονται όσο συνεχίζεται μια κατάσταση στασιμότητας και ασυναρτησίας στο εσωτερικό.

Ευημερία αριθμών

Σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνει η κοινωνική πλειονότητα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είναι αισιόδοξος. Μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο ανέφερε ότι, παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, η πρόοδος στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος υπήρξε εντυπωσιακή. Έτσι, έκρινε, η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αντανακλάται ήδη σε μια σειρά από βασικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών. 

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,3% το 2016, αλλά να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζονται στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιμετωπίζουν την υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα του Οκτωβρίου ως δυνατό χαρτί έναντι των πιστωτών.