Ολημερίς το έχτιζε ο Παναθηναϊκός, σε 7 λεπτά γκρεμίστηκε - Free Sunday
Ολημερίς το έχτιζε ο Παναθηναϊκός, σε 7 λεπτά γκρεμίστηκε

Ολημερίς το έχτιζε ο Παναθηναϊκός, σε 7 λεπτά γκρεμίστηκε

Μια βραδιά που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βραδιά ευρωπαϊκού θριάμβου από τα παλιά για τον Παναθηναϊκό εξελίχτηκε τελικά σε εφιάλτη, με τον Παναθηναϊκό να τα κάνει όλα τέλεια για 68’ και να προηγείται με 2-0 επί της Αθλέτικ και μέσα σε επτά λεπτά να δέχεται τρία γκολ και να γνωρίζει την ήττα με 3-2.

Κάπως έτσι η αποστολή του εν όψει της ρεβάνς στο Μπιλμπάο έγινε σχεδόν αδύνατη. Μια αποστολή που ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη πριν ξεκινήσει το παιχνίδι της Λεωφόρου, όμως με την απόδοσή του ο Παναθηναϊκός την έκανε να φαντάζει εφικτή.

Οι «πράσινοι» πίεζαν σωστά και οργανωμένα την Μπιλμπάο στα δύο τρίτα του γηπέδου και ανταπεξέρχονταν τη δική της πίεση ψηλά είτε με το πάσινγκ γκέιμ τους είτε με βαθιές μπαλιές, όποτε τα πράγματα ζόριζαν, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την άμυνά τους, με τον τρομερό Ζέκα να αποσοβεί με εντυπωσιακό τρόπο τον κίνδυνο από τις μόλις τρεις φάσεις που ξέφυγαν από την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του.

Σε κάποιο βαθμό αιφνιδιασμένη, σε κάποιο βαθμό μπλαζέ, στα πρώτα 68 λεπτά η Μπιλμπάο ως επί το πλείστον παρακολουθούσε τον Παναθηναϊκό και προσπαθούσε  να προσαρμόσει το παιχνίδι της, με τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή της μπάλας και να απειλεί συνήθως οργανωμένα και με γρήγορη ανάπτυξη την Μπιλμπάο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, στο 29’, η μπάλα έφτασε στον Καμπέσας στα δεξιά, ο οποίος γέμισε στο ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, ο Μολίνς πήρε την κεφαλιά-πάσα και ο επερχόμενος Λουντ τσίμπησε την μπάλα με το αριστερό αποφεύγοντας τον Ντε Μάρκος, μπήκε στην περιοχή και νίκησε με το δεξί τον Ερερίν, ανοίγοντας το σκορ.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήταν ενθουσιασμένοι από την απόδοση της ομάδας τους και δημιουργούσαν φανταστική ατμόσφαιρα, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να κυριαρχεί και στο δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας στο 2-0 στο 55’, όταν ο Λουντ έκανε την ατομική ενέργεια και πάσαρε παράλληλα, ο Μολίνς ίσα που ακούμπησε την μπάλα, το ίδιο και ο Μπαλενθιάγκα και ο επερχόμενος Καμπέσας σούταρε απευθείας με το αριστερό, κεραυνοβολώντας τον Ερερίν.

Πετυχαίνοντας το 2-0 μετά από ένα πολύ δυνατό πρώτο δεκάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα. Η λογική και ο Ουζουνίδης ζητούσαν «πάγωμα» του παιχνιδιού, ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αναζήτηση ενός τρίτου γκολ στις αντεπιθέσεις. Το ένστικτο και ο ενθουσιασμός παικτών και εξέδρας ζητούσαν συνέχιση του ίδιου ρυθμού.

Τελικά επικράτησε κάτι το ενδιάμεσο και η Αθλέτικ άρχισε να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο χωρίς να βρίσκει απέναντί της ένα συμπαγές σύνολο. Υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν κυρίως ο Μουνιαΐν, ο πιο προικισμένος παίκτης των Βάσκων και παράλληλα ο μοναδικός παίκτης τους που εξακολουθούσε να το πιστεύει, ο οποίος όποτε έπαιρνε την μπάλα δημιουργούσε άγχος στους αντιπάλους του. Πολύ σημαντική για την εξέλιξη του παιχνιδιού και η ευκαιρία του Ραούλ Γκαρσία που έβγαλε ο Βλαχοδήμος ένα λεπτό μετά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού, η οποία… υπενθύμισε στους «πράσινους» ότι απέναντί τους έχουν μια καλή ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Στο 68’ ο Μουνιαΐν έβγαλε τη σέντρα από αριστερά και ο Αντουρίθ πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι για να μειώσει σε 2-1 με κεφαλιά. Ένα γκολ που αποσυντόνισε τον Παναθηναϊκό και η πολύ πιο έμπειρη Αθλέτικ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ισοφαρίζοντας στην επόμενη φάση που δημιούργησε. Στο 71’, πάλι μετά από φάση διαρκειάς, ο Μπαλενθιάγκα σέντραρε και πάλι με το αριστερά από περίπου την ίδια θέση και αυτή τη φορά ήταν ο Ντε Μάρκος που πετάχτηκε αφύλακτος στο δεύτερο δοκάρι για να ισοφαρίσει.

Στο 75’ ο Χατζηγιοβάννης, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, την γύρισε προς το κέντρο, όπου δεν βρισκόταν συμπαίκτης του αλλά αντίπαλος, ο οποίος την άνοιξε στον Γουίλιαμς στα δεξιά, που εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του για να μπει στην περιοχή, απέφυγε τον Μολέδο και ανατράπηκε από αυτόν, με τον Αντουρίθ να εκτελεί εύστοχα το πέναλτι και την Μπιλμπάο να πετυχαίνει ολική ανατροπή μέσα σε επτά λεπτά, κάνοντας επίδειξη ποιότητας και κυνικότητας.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανασυγκροτηθεί, οι Βάσκοι του έδωσαν χώρο, αλλά παρά τις δύο καλές στιγμές και τη μεγάλη ευκαιρία του Δώνη στις καθυστερήσεις η ισοφάριση δεν ήρθε.

Παρ’όλ’ αυτά ήρθε το ζεστό χειροκρότημα από τους οπαδούς του στο τέλος, καθώς αναγνώρισαν την προσπάθεια και το πολύ καλό παιχνίδι της ομάδας τους.

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Χουλτ, Ρέις, Μολέντο, Κουτρουμπής, Ζέκα, Κουρμπέλης, Λουντ, Καμπέσας (84' Δώνης), Άλτμαν (51' Λουτσιάνο), Μολίνς (73' Χατζηγιοβάνης)

Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ερερίν, Μπαλενθιάγκα, Ντε Μάρκος, Ετσέιτα, Λαπόρτ, Βέσγκα, Μπενιάτ (77' Μικέλ Σαν Χοσέ), Λέκουε (57' Ινιάκι Γουίλιαμς), Ραούλ Γκαρσία, Μουνιαΐν (85' Σουσαέτα), Αντουρίθ.