Ελλάδα από τα παλιά, παρέσυρε την... ασεβή Λιθουανία - Free Sunday
Ελλάδα από τα παλιά, παρέσυρε την... ασεβή Λιθουανία

Ελλάδα από τα παλιά, παρέσυρε την... ασεβή Λιθουανία

Τη μέρα που ο Νίκος Γκάλης γνώριζε την ύψιστη μπασκετική τιμή, μπαίνοντας στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, η Εθνική Ελλάδος θυμήθηκε τον παλιό, τρομερό της εαυτό και απέκλεισε τη Λιθουανία, νικώντας την με 77-64, σε μια μαγική βραδιά.

Πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στα προημιτελικά, που θα είναι ο νικητής του Ρωσία – Κροατία. Δύο καλές ομάδες, όχι καλύτερες από τη Λιθουανία.

Το σίγουρο είναι πως μετά το παιχνίδι οι Λιθουανοί προπονητές Τόμας Πατσέσας και Ζιντρούνας Ουρμπόνας θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι. Όπως είχε σχολιάσει ο δεύτερος, ως ειδικός καθώς ήταν πρώην παίκτης του Μίσσα, στη Χαλκίδα το 2003: «Θεωρώ πως έχουμε μεγάλη υπεροχή προπονητικά. Ο Αντομάιτις με τις αποφάσεις του θα βοηθήσει πολύ περισσότερο την ομάδα μας σε σχέση με την ελληνική ομάδα». Και έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα, το πλάνο του Μίσσα λειτούργησε άψογα από την αρχή μέχρι το τέλος και χάρη και στη βοήθεια του Αντομάιτις -ο οποίος για παράδειγμα είχε δώσει εντολή να μην βγαίνει ο ψηλός πάνω στον Σλούκα μετά από σκριν με συνέπεια ο τελευταίος να εκτελεί ξανά και ξανά ελεύθερος μετά από ντρίμπλα- δεν χρειάστηκε ποτέ να δοκιμαστεί το plan B της Ελλάδας.

33

Ήταν ένας θρίαμβος της ελληνικής ομάδας, που βασίστηκε στα κοινά χαρακτηριστικά όλων των μπασκετικών θριάμβων της «επίσημης αγαπημένης»: συσπείρωση, προσήλωση, ομαδικό πνεύμα, επίδειξη θέλησης, άψογο διάβασμα του αντιπάλου, καθαρό μυαλό, σπουδαία άμυνα -χαρακτηριστική η σχεδόν πλήρης εξουδετέρωση των Λιθουανών ψηλών με προσωπικές άμυνες, όπως και το φρένο του Καλάθη στον Καλνιέτις-, μέταλλο και χαρακτήρας πρωταθλητή. Στην ελληνική ομάδα υπάρχουν παίκτες που έχουν κατακτήσει ξανά και ξανά την Ευρωλίγκα και δη ως πρωταγωνιστές, όχι στη λιθουανική. Και αυτό αποτυπώθηκε στο γήπεδο. Α, και φυσικά υπάρχει ένα ακόμη κοινό στοιχείο της τωρινής Εθνικής με εκείνες που έχουν πετύχει άθλους παρελθόν: ένα τρομερό δίδυμο στην περιφέρεια: ο Καλάθης και ο Σλούκας, οι δύο αγωνιστικοί ηγέτες της Εθνικής.

Φυσικά, επιβεβαιώθηκε και ο κανόνας για τις περισσότερες καλές ελληνικές ομάδες που για κάποιο λόγο βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα: πρόκειται για μια κατάσταση που τις βολεύει καθώς οι παίκτες συσπειρώνονται, πεισμώνουν και αντιδρούν. 

Πέρα από την σπουδαία άμυνα που ήταν παρούσα σε όλο το παιχνίδι και τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού, η Εθνική ξεκίνησε και πήρε την πρώτη της διαφορά με τους Καλάθη, που είχε και 2 στα 2 τρίποντα στην αρχή, και Πρίντεζη, ο οποίος στο υπόλοιπο του παιχνιδιού είχε κακές επιθετικές επιλογές, χάρη και στο μαρκάρισμα του Μασιούλις. Την ίδια ώρα ο Παπαγιάννης έκανε εξαιρετική δουλειά στον Βαλανσιούνας.

4222354

Σε τρομερή κατάσταση βρέθηκε ο Παπανικολάου, ο οποίος ήταν… παντού στο παρκέ, αξιοποίησε όλες τις επιθετικές προσπάθειες που πήρε, τρομερός στην άμυνα και έκανε πολύ από τη λεγόμενη βρώμικη δουλειά. Κάπως έτσι το μπούκωμα της Εθνικής στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν κόστισε ιδιαίτερα και το ημίχρονο την βρήκε στο +7, 37-30.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Λιθουανία προσπάθησε να αντεπιτεθεί αλλά ακολούθησε ελληνική έκρηξη με τον Σλούκα, ο οποίος πέτυχε 11 πόντους τιμωρώντας την επιλογή του Αντομάιτις να μην στέλνει τον ψηλό πάνω του μετά το σκριν και έφερε τη διαφορά στο +17, 57-40.

11

22

Η πρώτη απόπειρα της Λιθουανίας να επιστρέψει, με σερί 8-0, σταμάτησε στον Γιάννη Μπουρούση, που σκόραρε διαδοχικά, έκλεψε μπάλες, έδωσε εκπληκτική ασίστ στον Παπανικολάου και οδήγησε στο 63-48. Η δεύτερη προσπάθεια της Λιθουανίας να επιστρέψει, με την Ελλάδα να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του τέταρτου δεκαλέπτου και μετά να μένει 4,5 λεπτά χωρίς πόντο έναντι 11 των Λιθουανών, σταμάτησε και πάλι στον Μπουρούση (πέραν των υπολοίπων ολοκλήρωσε το ματς με 6 κλεψίματα), που συνέχιζε να βάζει καθοριστικά καλάθια. Όπως επίσης και στον Καλάθη που επέστρεψε για να βγάλει εκ νέου εκτός αγώνα τον Καλνιέτις και να δώσει ρυθμό στην ελληνική ομάδα. Όταν μάλιστα η διαφορά είχε μειωθεί στους έξι πόντους, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πήρε την μπάλα στο τρίποντο και προς έκπληξη όλων σηκώθηκε χωρίς δισταγμό. Η μπάλα βρήκε μόνο διχτάκι στο 11ο ελληνικό τρίποντο στο ματς, η διαφορά ήταν και πάλι στους 9 πόντους και οι Λιθουανοί σε μεγάλο βαθμό αποδέχτηκαν τη μοίρα τους.

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 30-37, 48-61, 64-77.

Λιθουανία:

lithuania

Ελλάδα:

 ellada