Πρωταθλήτρια Ευρώπης η τρομερή Σλοβενία! - Free Sunday
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η τρομερή Σλοβενία!

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η τρομερή Σλοβενία!

Η Σλοβενία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας στον τελικό της Σερβίας με 93-85, παρ' ότι είχε χάσει λόγω τραυματισμού τον Ντόντσιτς από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου και από τα μέσα του τέταρτου αναγκάστηκε να παίξει και χωρίς τον Ντράγκιτς, ο οποίος άρχισε να παθαίνει κράμπες από την υπερπροσπάθεια, έχοντας ήδη 35 πόντους μέχρι εκείνο το σημείο.

Ο Πρέπελιτς όρθωσε ανάστημα και με τη βοήθεια των Ράντολφ, Μπλάζιτς αλλά και της έλλειψης καθαρού μυαλού από τους Σέρβους οδήγησαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου μία ομάδα που μέχρι το Ευρωμπάσκετ 2017 δεν είχε κατακτήσει ούτε μετάλλιο. Ένας απολύτως δίκαιος θρίαμβος σε έναν συγκλονιστικό τελικό από την ομάδα που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, το οποίο κατέκτησε αήττητη. 

Σε έναν τελικό στον οποίο κυριάρχησε η επίθεση, η Σερβία ξεκίνησε θέλοντας να χτυπήσει την Σλοβενία μέσα στη ρακέτα και το κατάφερε περίφημα στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Σλοβενία όμως είχε Ντράγκιτς, ο οποίος πέτυχε 26 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και με δικά του καλάθια η Σλοβενία πέρασε μπροστά για πρώτη φορά, 25-22 στο 12'. Πλέον οι Σλοβένοι είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και με τον Πρέπελιτς, κυρίως, αλλά και τον Ντόντσιτς να δηλώνουν «παρών» άρχισαν να χτίζουν διαφορά, φτάνοντας στο 56-47 του ημιχρόνου. 

Ανάλογη η εικόνα και στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, μέχρι που ο Ντόντσιτς υπέστη διάστρεμμα και αποχώρησε, οριστικά, από το παρκέ. Η Σερβία αναθάρρησε και άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, πλησιάζοντας σε 63-61 με καλάθι του Μπογκντάνοβιτς. Ο Ντράγκιτς απάντησε και η Σλοβενία διατηρούσε μια μικρότερη πλέον διαφορά. Την πρώτη φορά που έπαθε κράμπα ο Ντράγκιτς και έκατσε στον πάγκο ήταν ο Μπλάζιτς εκείνος που πήρε τα ηνία και με διαδοχικά καλάθια οδήγησε στο 77-70 του 32'. Η δεύτερη φορά που έπαθε κράμπα ο Ντράγκιτς και αποχώρησε πλέον από το παιχνίδι συνέβαλε με την έκρηξη του Μάτσβαν, ο οποίος έβγαλε άμυνες, εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που είχε έναντι του Μούριτς στην επίθεση, έβαλε και ένα μεγάλο τρίποντο και η Σερβία πέρασε μπροστά για πρώτη φορά μετά το 2ο δεκάλεπτο. 

Πλέον όλα έδειχναν δύσκολα για τη Σλοβενία, που κατάφερε όμως να βρει τις λύσεις, παίρνοντας πολλά από πολλούς. Όπως ο Νίκολιτς, που κέρδισε και έβαλε καθοριστικές βολές. Ή ο Βίντμαρ, που έβγαλε την κρισιμότερη άμυνα του παιχνιδιού, ρίχνοντας τάπα στον Μπογκντάνοβιτς με το σκορ στο 86-82. Ή ο Ράντολφ, που έδειξε την κλάση και την εμπειρία του στο τέλος, πετυχαίνοντας καθοριστικά καλάθια. Πάνω απ' όλους όμως από τον Κλέμεν Πρέπελιτς, ο οποίος στο τέλος έγινε... Ντράγκιτς και Ντόντσιτς μαζί για τη Σλοβενία, οδηγώντας τη Σλοβενία στον θρίαμβο, τελειώνοντας το παιχνίδι με 21 πόντους με 4/8 τρίποντα, 2/4 δίποντα, 5/6 β., 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ.

Έναν θρίαμβο για τον οποίο ήταν σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη η Σλοβενία από τον εξαιρετικό Ιγκόρ Κοκόσκοφ σε σχέση με τη Σερβία, ιδίως στο νοητικό κομμάτι. Δεν είναι εύκολο για μία ομάδα να χάνει διαδοχικά τους δύο σταρ της, να βρίσκεται αίφνης πίσω στο σκορ και παρ' όλα αυτά να μην πτοείται, να αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές και να βρίσκει λύσεις. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι έκαναν τη μία κακή επιλογή μετά την άλλη σε άμυνα και επίθεση, κάνοντας τον Τζόρτζεβιτς να... τραβάει τα μαλλιά που δεν έχει. 

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 56-47, 71-67, 93-85.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ράντολφ 11 (4 ριμπ.), Ντράγκιτς 35 (9/15 δίπ., 3/7 τρίπ., 8/9 β., 7 ρ., 3 ασ., 3 λ. 2 κλεψ.), Νίκολιτς 4, Πρέπελιτς 21 (4), Μούριτς 5 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 8 (7 ρ.).

ΣΕΡΒΙΑ: Μάτσβαν 18 (2), Μπογκντάνοβιτς 22 (2/11 τρίπ., 4 ρ., 5 ασ.), Λούσιτς 9, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρσεβιτς 8 (2), Στίματς 2, Μίσιτς 4, Γκούντουριτς 6 (2), Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 6.