Νίκησε και πλέον περιμένει... τα μαντάτα η Εθνική Ελλάδος - Free Sunday
Νίκησε και πλέον περιμένει... τα μαντάτα η Εθνική Ελλάδος

Νίκησε και πλέον περιμένει... τα μαντάτα η Εθνική Ελλάδος

Η Εθνική Ελλάδος νίκησε την Κύπρο με 2-1 και φαίνεται να πετυχαίνει τον βασικό της στόχο, που ήταν να τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της, χάρη και στο «διπλό» του Βελγίου στη Βοσνία. Για να το επικυρώσει χρειάζεται να κερδίσει και το Γιβραλτάρ την Τρίτη στο Καραϊσκάκη. Αυτό όμως δεν της εξασφαλίζει και αυτομάτως την παρουσία της στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Θα πρέπει παράλληλα και να μην αναδειχθεί χειρότερη 2η μεταξύ των 9 ομίλων, οπότε και θα μείνει εκτός συνέχειας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των εννέα δεύτερων ομάδων, με 13 βαθμούς στη σχετική ειδική βαθμολογία, η οποία προκύπτει από την συνολική βαθμολογία της κάθε ομάδας στον όμιλο εφόσον αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα κόντρα στην τελευταία ομάδα του ομίλου. Από τη στιγμή που απομένει ένα παιχνίδι κόντρα στον τελευταίο του ομίλου, το Γιβραλτάρ, η Ελλάδα δεν μπορεί να βελτιώσει τη θέση της στην ειδική βαθμολογία. Άρα για να προκριθεί πρέπει να μην την περάσουν και οι τρεις που βρίσκονται από κάτω της στην ειδική βαθμολογία.

Το πρώτο παιχνίδι που θα κρίνει το αν η Ελλάδα θα συμμετάσχει στα μπαράζ είναι το Ουαλία-Ιρλανδία, από τον 4ο όμιλο, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Αν η Ουαλία νικήσει τότε περνάει την Ελλάδα, ενώ αν το ματς έρθει ισόπαλο μένει πίσω από την Ελλάδα. Αν νικήσει η Ιρλανδία, τότε θα είναι δεύτερη η Ιρλανδία, με τους ίδιους βαθμούς στην ειδική βαθμολογία με την Ελλάδα. Το επόμενο κριτήριο είναι η διαφορά γκολ, με την Ελλάδα να έχει 9-5 και την Ιρλανδία 6-5.

Το δεύτερο παιχνίδι είναι το Σλοβενία-Σκωτία από τον 7ο όμιλο, που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Αν οι Σκωτσέζοι νικήσουν τότε τερματίζουν δεύτεροι και πάνω από την Ελλάδα. Αν το ματς έρθει ισόπαλο η Σκωτία μένει δεύτερη αλλά χωρίς να περάσει την Ελλάδα, ενώ αν νικήσουν οι Σλοβένοι, τότε θα τερματίσουν δεύτεροι είτε οι Σλοβένοι είτε οι Σλοβάκοι, αμφότεροι πίσω από την Ελλάδα.

Το τρίτο παιχνίδι είναι το Ουκρανία-Κροατία, από τον 9ο όμιλο, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Σε αυτό το ματς η Ελλάδα θέλει μόνο την ισοπαλία, καθώς αν προκύψει νικητής αυτός θα βρεθεί από πάνω της στην ειδική βαθμολογία. 

Υπάρχει και ένα τέταρτο παιχνίδι, το αυριανό μεταξύ Νορβηγίας και Β. Ιρλανδίας. Οι Νορβηγοί είναι αδιάφοροι, ενώ η Β. Ιρλανδία είναι δεύτερη με 13 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία, όσους και η Ελλάδα. Λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων όμως, για να την περάσει η Ελλάδα θα πρέπει η Νορβηγία να νικήσει με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά.

Για να βρεθεί η Ελλάδα στα μπαράζ της αρκεί να έρθει το αποτέλεσμα που θέλει στο ένα από τα τρία παιχνίδια.

Στην Κύπρο, το παιχνίδι ξεκίνησε υποτονικό, με τους Έλληνες και τους Κύπριους στις εξέδρες να δίνουν τον τόνο για το ποιο είναι το αποτέλεσμα που προτιμούν. Η Ελλάδα είχε μια καλή ευκαιρία με τον Μανωλά και το παιχνίδι άναψε στο 18’, όταν από μια εξαιρετική μπαλιά του Κάστανου ο Σωτηρίου βγήκε τετ-α-τετ και με τη δεύτερη προσπάθεια νίκησε τον Καρνέζη για το 1-0. Η Ελλάδα αντέδρασε και μέσα σε ένα τρίλεπτο ανέτρεψε την κατάσταση, αρχικά με τον Φορτούνη να εκμεταλλεύεται το λάθος του Λαΐφη λίγο έξω από την περιοχή και να πασάρει στον Μήτρογλου, ο οποίος με το πρώτο του άγγιγμα στην μπάλα απέφυγε τον αντίπαλό του και παράλληλα την έστρωσε γυρίζοντας το σώμα του, οπότε με το δεύτερο άγγιγμα την έστειλε στα δίχτυα του Παναγή, στο 24’.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Φορτούνης εκτέλεσε το κόρνερ και ο Τζιόλης πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι για το 2-1, στο 26’. Η Ελλάδα παραχώρησε την μπάλα στους Κύπριους, οι οποίοι είχαν την κατοχή αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί, καθώς η ελληνική άμυνα έκοβε πάντα την τελική τους ενέργεια.

Στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου ημιχρόνου η Ελλάδα ανέβασε την απόδοσή της, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες αλλά μέχρι το 60’ δεν κατάφερε να βρει τρίτο γκολ, με τους Τζιόλη, Μήτρογλου και Μάνταλο να αστοχούν. Το υπόλοιπο της αναμέτρησης ανήκε στην Κύπρο, με την Ελλάδα να μένει σταδιακά από δυνάμεις αλλά τους Κύπριους να μην καταφέρνουν να απειλήσουν ουσιαστικά παρά την υπεροχή τους, με την εξαίρεση ενός σουτ του Αλεξάνδρου που έβγαλε ο Καρνέζης.

Κύπρος: Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Αντωνιάδης (63' Αλεξάνδρου), Λαϊφης, Μαργκάσα (85' Μυτίδης), Λαμπάν, Αρτυματάς, Κάστανος (79' Οικονομίδης), Κυριάκου, Σωτηρίου.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (69' Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος, Σταφυλίδης, Φορτούνης (76' Δώνης), Μήτρογλου (89' Σάμαρης).