Χάνει την πρόκριση, κερδίζει το στοίχημα - Free Sunday
Χάνει την πρόκριση, κερδίζει το στοίχημα

Χάνει την πρόκριση, κερδίζει το στοίχημα

Η έκφραση που ταιριάζει καλύτερα στην πορεία της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά και στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι, είναι «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε». Υπό την έννοια ότι ο στόχος με τον οποίο η Εθνική μπήκε στα προκριματικά, η εγχείρηση δηλαδή, επετεύχθη, όμως ο ασθενής, η πρόκριση αυτή καθαυτή, δεν επετεύχθη.

Θεωρητικά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και τίποτα δεν τελειώνει πριν από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, στην πραγματικότητα όμως το 4-1 με το οποίο επικράτησαν της Εθνικής Ελλάδος οι Κροάτες δεν μπορεί να ανατραπεί στην κυριακάτικη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη. Αυτό έδειξε η διαφορά ποιότητας που αποτυπώθηκε στο χορτάρι του Μάξιμιρ την περασμένη Πέμπτη, αυτό δείχνει και η αγωνιστική ταυτότητα της Εθνικής Ελλάδος της σύγχρονης εποχής. Δεν πρόκειται για μια ομάδα που φτάνει σε επιτυχίες μέσω της επίθεσής της και του πληθωρικού παιχνιδιού της αλλά μέσω της αμυντικής της προσπάθειας, της συνοχής της, της συγκέντρωσης, του χαρακτήρα της, της υπερπροσπάθειας των παικτών της, του παιχνιδιού με το μυαλό του αντιπάλου.

Όλα στραβά

Ήταν αυτά ακριβώς τα στοιχεία που την πρόδωσαν στο πρώτο παιχνίδι με τους Κροάτες: μια ομάδα που διακρίνεται για την αμυντική της αποτελεσματικότητα χάρισε τέσσερα γκολ από αμυντικά λάθη σε μια ομάδα που από τη μέση και μπροστά έχει παικταράδες. Πώς να παίξεις με το μυαλό του αντιπάλου όταν στο 10΄ του προσφέρεις χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα το πρώτο γκολ, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να απομακρύνει τις δεύτερες σκέψεις από το μυαλό του και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Για ποια συγκέντρωση μιλάμε όταν στο 19΄ προσφέρεις και δεύτερο γκολ, με όλους τους αμυνόμενους που βρέθηκαν στη φάση να παρακολουθούν απαθείς την κροατική επίθεση. Για ποια υπερπροσπάθεια όταν οι Κροάτες έφταναν πάντα πρώτοι στην μπάλα και κέρδιζαν τις προσωπικές μονομαχίες. Πώς δείχνεις χαρακτήρα όταν βρίσκεις ένα γκολ στην πρώτη σου επίθεση στο παιχνίδι και αντί να εκμεταλλευτείς το σάστισμα του αντιπάλου καταφέρνεις να δεχτείς και τρίτο, και πάλι μετά από σειρά προσωπικών λαθών στην άμυνα, μέσα σε ένα τρίλεπτο. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο βγήκαν όλα λάθος στην Εθνική. Οι επιλογές του Σκίμπε σε πρόσωπα και διάταξη, που επέτρεψε στην Κροατία να κάνει πάρτι από τις πτέρυγες, η ψυχολογική και νοητική προετοιμασία των παικτών, τόσο στο πώς προετοιμάστηκαν από τον προπονητή τους όσο και στο πώς προετοίμασαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που ο ασθενής απεβίωσε, ή έστω βρίσκεται στα τελευταία του, αφού απομένει ο επαναληπτικός της Κυριακής.

Η εγχείρηση πέτυχε

Από κει και πέρα, όμως, υπήρξε και η εγχείρηση, η διαδικασία που προηγήθηκε. Το σίγουρο είναι πως για την Εθνική θα συνιστούσε τεράστια υπέρβαση η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας, που θα ήταν η τρίτη διαδοχική παρουσία σε Μουντιάλ. Ας μην ξεχνάμε το πώς μπήκε η Εθνική στα προκριματικά του Μουντιάλ. Ως μια ομάδα από την οποία στα προκριματικά του Euro2016 που είχαν προηγηθεί παρέλασαν καμιά 50αριά παίκτες επί θητείας Ρανιέρι –και στο τέλος Τσάνα και Μαρκαριάν– και κατάφερε να καταταγεί τελευταία σε όμιλο με Βόρεια Ιρλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Φινλανδία και Νήσους Φερόε, έχοντας τον άκρως εντυπωσιακό απολογισμό των δύο ηττών από τις Νήσους Φερόε.

Επί Σκίμπε η Εθνική από σκορποχώρι έγινε και πάλι ομάδα με αρχή, μέση και τέλος και επέστρεψε το καλό, εποικοδομητικό κλίμα στα αποδυτήρια. Έκανε αρκετά καλά παιχνίδια, απέτυχε σε άλλα, αλλά απέτυχε ως ομάδα. Η ανταμοιβή της ήταν δίκαιη. Την πέρασε μόνο το εκπληκτικό Βέλγιο, που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα στα ευρωπαϊκά προκριματικά για το Μουντιάλ. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν και τόσο καλύτερη των υπολοίπων: στο καθοριστικό ματς με την Εσθονία έμεινε στο 0-0 και πέρασε τους Βόσνιους επειδή οι αδιάφοροι Βέλγοι πήγαν και κέρδισαν μέσα στη Βοσνία. Συνολικά δεν έδειξε ότι είναι μια τόσο καλή ομάδα, που θα μπορούσε να αποκλείσει την πληθωρική και σταθερά καλή Κροατία των τελευταίων ετών.

Δεύτερη ευκαιρία

Είναι ξεκάθαρο επίσης πως ο Σκίμπε δεν τα έκανε όλα σωστά στην προσπάθειά του να ξανακάνει ομάδα την Εθνική. Και λάθη στο διάβασμα του αντιπάλου σε ματς έκανε και κρίσιμες λάθος επιλογές και απέτυχε να προετοιμάσει σωστά τους παίκτες του στο πιο κρίσιμο παιχνίδι. Ορθώς επανέφερε την Εθνική σε καθεστώς «κλειστού κλαμπ παικτών», έχτισε τον βασικό κορμό της ομάδας και πρόσθεσε παίκτες στην πορεία, ωστόσο θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλους που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις. Επέλεξε το να συνεχίσει και στα μπαράζ με τους παίκτες που τον έφεραν ως εδώ παρά να αναζητήσει λύσεις της τελευταίας στιγμής που σίγουρα το άξιζαν αλλά καλώς ή κακώς δεν απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του. Πιθανώς να τους προσθέσει στην επόμενη προσπάθεια της Εθνικής, στα προκριματικά για την πρόκριση στο Euro 2020.

Γιατί αν κάτι έδειξε η πορεία των προκριματικών είναι πως, παρ’ ότι ο ασθενής απεβίωσε, ο… χειρουργός αξίζει μια ακόμη ευκαιρία.