Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, ο Ολυμπιακός δεν λαβώθηκε - Free Sunday
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, ο Ολυμπιακός δεν λαβώθηκε

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, ο Ολυμπιακός δεν λαβώθηκε

 

O Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 68-61 στο αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι με το οποίο ξεκίνησε ο 2ος γύρος της Basket League, σε ένα παιχνίδι όπου ο ηττημένος δεν υπέστη κάποιο μεγάλο πλήγμα, παρ’ ότι διάγει περίοδο ντεφορμαρίσματος. Το σημαντικό άλλωστε σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» δεν είναι το πως μπαίνεις αλλά το πως βγαίνεις και κανείς δεν βγαίνει βαριά τραυματισμένος από το ντέρμπι του «Νίκος Γκάλης»

Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από τις τελευταίες του εμφανίσεις, πολύ σκληρός και με σωστό πλάνο στην άμυνα, με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και τρόπους στην επίθεση όσο αγωνιζόταν ο Σπανούλης. Επιπλέον, η γενική εικόνα που έμεινε στους «ερυθρόλευκους» είναι πως η διαιτησία δεν τους άφησε να νικήσουν. Σίγουρα φάσεις να «πατήσουν» οι «ερυθρόλευκοι» για να φωνάξουν υπήρξαν, εξίσου σίγουρα όμως η μεγέθυνση της επιρροής των διαιτητών στο τελικό αποτέλεσμα είναι υπερβολική. Υπερβολική μεν πολύ χρήσιμη δε για τον Ολυμπιακό καθώς μειώνει τον αντίκτυπο της 5ης διαδοχικής ήττας από τον Παναθηναϊκό και 3ης φετινής.

Για τον Παναθηναϊκό το κέρδος δεν ήταν οι βαθμοί της νίκης, άλλωστε σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη εξασφαλίσει το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας και πλέον έχει ρεκόρ στην Basket League 14-0, αλλά ο τρόπος που την πέτυχε. Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν αρκετά πιο σίγουροι απ’ ό,τι έπρεπε στο ξεκίνημα, μπλοκαρίστηκαν από τον Ολυμπιακό και μπορούσαν να σκοράρουν μόνο με βολές, ξεκινώντας με 0/8 σουτ στο πρώτο οκτάλεπτο (18-7 για τον Ολυμπιακό και 20-11 το πρώτο δεκάλεπτο). Επιπλέον, ο Καλάθης βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες φετινές του βραδιές, οι Σίνγκλετον και Παππάς ήταν εκτός κλίματος αγώνα και ο Γκιστ έκανε αισθητή την παρουσία του μόνο στο δεύτερο δεκάλεπτο και στο τέλος.

Το μεγάλο κέρδος λοιπόν για τον Παναθηναϊκό ήταν τα όσα πήρε από τον πάγκο του. Ο Λεκαβίτσιους (12 π. με 1/3 δίπ., 2/4 τρίπ., 3 ριμπ.) είχε τον ίδιο χρόνο συμμετοχής με τον Καλάθη, έβαλε δύο τρίποντα όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να σκοράρουν στη δεύτερη περίοδο, είχε τεράστια συμμετοχή στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού που τον έφερε μπροστά στο σκορ και έχτισε διαφορά στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Βουγιούκας είχε μία καταπληκτική παρουσία στα 7,5 λεπτά που αγωνίστηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο, πετυχαίνοντας 6 πόντους με 2/2 σουτ, 4 ριμπ., 1 ασ. και φορτώνοντας παράλληλα με φάουλ τους Μιλουτίνοφ και Μακλίν, στοιχείο που μέτρησε καθοριστικά στην εξέλιξη της αναμέτρησης.

Ο Μήτογλου, τον οποίο ο Πασκουάλ χρησιμοποίησε μόλις είχε απέναντί του τον ελαφρών βαρών και άγουρο όσο και ο ίδιος Γουίλτζερ και ο νεαρός Έλληνας τελείωσε άμεσα δύο φάσεις με λέι απ, έβγαλε άμυνες (ακόμη και μία με αντίπαλο τον Σπανούλη) και σκόραρε και τρίποντο με το οποίο έφερε τη διαφορά στο +8, έχοντας 7 π. με 2/2 δίπ., 1/1 τρίπ., 1 ριμπ., 1 ασ. στα 8 συνεχόμενα λεπτά συμμετοχής που του έδωσε ο Πασκουάλ στην τρίτη περίοδο και στο ξεκίνημα της τέταρτης.

Το καρέ των «πράσινων» που έκαναν τη διαφορά και άλλαξαν την εικόνα ενός παιχνιδιού στο οποίο ο Ολυμπιακός έβλεπε το σχέδιό του να αποδίδει και είχε σαφώς το πάνω χέρι, κλείνει με τον Ρίβερς, ο οποίος ολοκλήρωσε χωρίς πόντο το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο τελικά η επίδραση του να βρίσκει απέναντί του τον Ολυμπιακό αποδείχτηκε ισχυρότερη από το ντεφορμάρισμά του και πέτυχε 16 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο με 3/5 δίπ., 2/6 τρίπ., 4/4 β., 6 ριμπ., 3 ασ. και 1 λάθος. Την ώρα που ο Πασκουάλ έπαιρνε λύσεις από τον πάγκο του ο Σφαιρόπουλος δεν έπαιρνε τίποτα από τον εμφανώς σκασμένο από την κούραση Στρέλνιεκς, από τον Ρόμπερτς, από τον Γουίλτζερ, και ελάχιστα πράγματα από τον Τόμπσον. Έτσι, στην τελική ευθεία του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε και φρέσκους και με ρυθμό παίκτες, με συνέπεια να βρει το κρίσιμο καλάθι που χρειαζόταν από τον Καλάθη ή κάποιες άμυνες από τον Γκιστ, για να φτάσει στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 30-32 (ημ.), 50-48, 68-61.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): 
Σίνγκλετον 6 , Ρίβερς 16 (2), Παππάς 5 (1) Ντένμον, Γκιστ 6, Βουγιούκας 6, Λεκαβίτσιους 12 (2), Γκάμπριελ 1, Καλάθης 9, Μήτογλου 7 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος):
 Σπανούλης 10 (1 τρίποντο, 5 ασίστ), Μιλουτίνοφ 3, Πρίντεζης 13 (12 ριμπάουντ), Παπανικολάου 11 (2), Μάντζαρης 5, ΜακΛίν 9, Στρέλνιεκς 1, Ρόμπερτς 4, Μπόγρης, Ουίλτζερ 3 (1), Τόμπσον 2. 

Αποτελέσματα και βαθμολογία:

Πανιώνιος-ΓΣΛ Φάρος 74-66 

 

Κύμη-Λαύριο 94-81
Ρέθυμνο-Κολοσσός Ρ. 89-61
Τρίκαλα-ΑΕΚ 71-82
Προμηθέας Π.-ΠΑΟΚ 81-68 
Άρης-Κόροιβος 66-68
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-61

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες)

Παναθηναϊκός 28
Ολυμπιακός 24
Λαύριο 23 
Προμηθέας Πατρών 22
ΑΕΚ 22 
ΠΑΟΚ 22
Κολοσσός Ρόδου 21 
Ρέθυμνο 21 
Κύμη 20
Κόροιβος Αμαλιάδας 19
Άρης 19
ΓΣΛ/Φάρος 19 
Τρίκαλα 17 
Πανιώνιος 17