Α.Ο. Κάλλιστος: Ο σύλλογος των Πρωταθλητών - Free Sunday
Α.Ο. Κάλλιστος: Ο σύλλογος των Πρωταθλητών

Α.Ο. Κάλλιστος: Ο σύλλογος των Πρωταθλητών

 

Ο Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος είναι δημιούργημα δυο πρώην πρωταθλητών του άλματος τριπλούν, του Σταμάτη Λένη και της συζύγου του Δήμητρας Μάρκου. Έπειτα από μια σπουδαία πορεία με την Εθνική Ομάδα θέλησαν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο στίβου, για να υπηρετήσουν τον κλασσικό αθλητισμό, που τόσο αγάπησαν, από άλλο πόστο. Με την βοήθεια του δικηγόρου φίλου τους, Αθανασίου Λαμπρόπουλου, και με τη συμμετοχή μεγάλων αστέρων του ελληνικού στίβου, όπως ο Άγγελος Παυλακάκης, δημιούργησαν ένα αθλητικό όμιλο που σήμερα έχει 300 παιδιά στις Ακαδημίες τους. Ο Σταμάτης Λένης μας εξηγεί γιατί ο στίβος είναι η αρχή όλων των αθλημάτων και πως έχει έτσι έχουν βοηθήσει ποδοσφαιριστές όπως οι Λυκογιάννης, Σιώπης και Ρισβάνης.

 

Μιλήστε μας για τον Α.Ο Κάλλιστο.

Ο σύλλογος ξεκίνησε το 2013 ως το 300ό σωματείο στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ βελτιώνοντας τη θέση του κάθε χρόνο. Σήμερα, έχει καταφέρει να μπει στην 100άδα. Ξεκινήσαμε με 35 μικρά παιδιά και σήμερα έχουμε φτάσει στα 300, γεμίζοντας τα βοηθητικά γήπεδα του ΟΑΚΑ με ζωή σε μια περίοδο πτώσης και απραξίας. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να συνεχιστεί η ανοδική μας πορεία και να αποκτήσουμε μια θέση στα 10 πρώτα σωματεία. Έντονη είναι και η αγωνιστική δράση του συλλόγου, αφού στις μικρές ηλικίες έχουν ήδη αρχίσει οι διακρίσεις με μετάλλια. Το ίδιο ισχύει και στις μεγάλες κατηγορίες με την Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο να κερδίζει τη τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και τον Σωτήρη Κομιανό που κατέκτησε την έκτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου Α/Γ  (10-11/2/2018 στο ΣΕΦ) και την πρώτη θέση Ε/Ν στα 60μ., με ατομικό ρεκόρ 6.99’. Στους ίδιους αγώνες η αθλήτρια του συλλόγου Κλεοπάτρα Παπαδοπούλου κατέκτησε την έβδομη θέση στα 60μ. γυναικών με χρόνο 7.73’. Ο σύλλογος έχει στο δυναμικό του και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή ΑμεΑ  Χρήστο Κουτουλιά, που κατέκτησε αργυρό και ένα χάλκινο Μετάλλιο στο μήκος, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

25507748 2443307129227995 375291956990449621 n min

Που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις σας;

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στα βοηθητικά προπονητήρια του ΟΑΚΑ, σε εναν πραγματικά πολύ όμορφο χώρο. Εκεί οι γυμναστές του συλλόγου προσπαθούμε να μεταλαμπαδέψουμε τις σκέψεις μας γύρω από τη γυμναστική αλλά και να δώσουμε κίνητρο και έμπνευση. Τα βοηθητικά προπονητήρια είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, διαθέτουν φυσικό χορτάρι αλλά και ταρτάν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να γυμνάζονται σε εξαιρετικές συνθήκες.

25591919 2443307939227914 928801713170974356 n min

Στις μικρές ηλικίες τί είναι αυτό που πρέπει να προσέχει ένας προπονητής;

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και χαρίσματα σε όλα τα παιδιά. Ο προπονητής σε συνεργασία με το παιδί και τους γονείς του πρέπει να αλιεύσει όλες τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στη δουλειά του, αλλά και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις (τραυματισμούς, ψυχολογική πίεση, έλλειψη πίστη στις δυνατότητες του, ακόμη και άρνηση για άσκηση). Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σαφώς και υπάρχουν κανόνες διαχείρισης προπόνησης, της αθλητικής ψυχολογίας, στο κάθε παιδί, όμως, εφαρμόζονται διαφορετικά και με εξειδίκευση στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του. Αν ιεραρχήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά θα δούμε ότι τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέχει ο προπονητής είναι:

- Γιατί ήρθε το παιδί – το παρακίνησαν γονείς, φίλοι ή κάτι άλλο;

 - Τί αρχικό στόχο έχει (να γυμναστεί, να έχει καλή φυσική κατάσταση, να γίνει πρωταθλητής;).

- Αν έχει κατάλληλη χημεία με τα παιδιά της ομάδας (αν είναι συνεργάσιμος, εμφανίζει αρχηγικές τάσεις, κτλ).

- Τί σχέση με τον αθλητισμό και τό αθλητικές γνώσεις έχουν οι γονείς (παρεμβατικότητα γονιών στο προπονητικό έργο, κ.α).

Τι σημαίνει ταλέντο; Και τι χρειάζεται το ταλέντο για να γίνει πολυνίκης αθλητής;

Το ταλέντο είναι το φυσικό χάρισμα, μια ικανότητα και επιδεξιότητα που όταν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά για να έχεις μεγάλη απόδοση σε κάποιον τομέα. Μαζί με τη σωστή δουλειά (και στον ψυχολογικό τομέα) αλλά και την αντοχή στις μεγάλες καταπονήσεις του παιδιού χωρίς τραυματισμούς είναι το τρίπτυχο που φέρνει τις μεγάλες αποδόσεις. Το ποσοστό καθεμίας από τις παραμέτρους δεν είναι σταθερό για τα ίδια αποτελέσματα (π.χ κάποιες φορές ένα παιδί με λιγότερο ταλέντο αλλά που έχει δουλέψει καλύτερα μπορεί να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει τα αποτελέσματα ενός παιδιού με μεγάλο ταλέντο αλλά τεμπέλικο και φυγόπονο).

IMG 0286 min

Βλέπω στο σάιτ σας μια φράση του Οδυσσέα Παπατώλη: «Ο, τι άθλημα κι αν κάνει το παιδί, πρέπει ν’ αρχίζει με τον στίβο».

Πιστεύουμε οτι ο στίβος είναι η αρχή των πάντων και το είδαμε όταν διδάξαμε φυσική κατάσταση στα ομαδικά αθλήματα μέσα από τον κλασσικό αθλητισμό. Εκεί διαπιστώσαμε ότι η φυσική κατάσταση, η αντοχή, η ταχύτητα και η δύναμη των αθλητών που ακολούθησαν προγράμματα που είχαν ως βάση τον κλασσικό αθλητισμό εκτοξευτήκαν.

Σήμερα που κάθε παιδί από έξι ετών και πάνω έχει πρόσβαση στο youtube οι μεγάλοι αθλητές είναι πρότυπα ή ένας στόχος που μπορεί ακόμα και να αγχώσει ένα παιδί;

Ένας πολύ σημαντικός τομέας, βέβαια, που θα βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη και βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων ενός παιδιού είναι η ομαλή ηλικιακή του εξέλιξη. Δεν μπορεί π.χ ένα μικρό παιδί να καταλάβει βλέποντας έναν μεγάλο αθλητή που κάνει ρεκόρ τι κόπους πέρασε για να φτάσει ως εκεί. Βλέπει μόνο το αποτέλεσμα και πολλές φορές λανθασμένα μπορεί να νομίζει ότι μόνο με το ταλέντο μπορούν να επιτευχθούν όλα. Μπορεί, βέβαια, να συμβεί και το αντίθετο ∙να πιστέψει πως δεν θα μπορέσει να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο και να απογοητευτεί. Χρειάζεται τον προπονητή και τους γονείς δίπλα του για να βάζουν εφικτούς στόχους σε κάθε ηλικία, με τις κορυφαίες αποδόσεις των αθλητών –προτύπων να είναι το όραμά του και όχι ο στόχος που μπορεί να το αγχώνει καθημερινά.

Οι προπονητές των Ακαδημιών συχνά λένε πως με τα παιδιά έχουν υπέροχη επικοινωνία, αλλά οι γονείς είναι το πρόβλημα. Ισχύει; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η οικογένεια σε έναν νεαρό αθλητή;

Παλιότερα τα παιδιά μεγάλωναν στο γήπεδο, τώρα το γήπεδο τα ζορίζει γιατί θέλει προσπάθεια. Τα παιχνίδια στον υπολογιστή είναι πολύ πιο εύκολα γι’ αυτά, από το να βρίσκονται όλη μέρα στο γήπεδο και να προσπαθεί. Οι παλαιότερες γενιές έμαθαν να μεγαλώνουν στο γήπεδο. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των γενεών. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο που απασχολεί όλες τις ομοσπονδίες. Η διαφορά μας με το εξωτερικό είναι ότι οι ξένοι σπρώχνουν πιο πολύ τα παιδιά στα γήπεδα, ενώ εμείς τα αποτρέπουμε ή τα καταπιέζουμε γιατί θέλουμε μέσα σε ένα μήνα να δούμε το παιδί μας πρωταθλητή, να πάρει μετάλλια, να κερδίσει- δεν γίνεται, όμως, με αυτόν τον τρόπο.

Τα παιδιά δεν απογοητεύονται, οι γονείς το κάνουν. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι γονείς και όχι τα παιδιά. Οι γονείς προσπαθούν να βγάλουν τα απωθημένα τους. Όταν ένα παιδί είναι πολύ καλό, η οικογένεια μπλέκει και πιστεύει ότι όλοι είναι εναντίον του. Εμείς θέλουμε να βγάλουμε υγιείς και καλούς αθλητές σε οποιοδήποτε άθλημα. Εμάς μας ενδιαφέρει τα παιδιά να έρχονται να προπονούνται και να μαθαίνουν να βάζουν στόχους.

IMG 0795 min

Στα σχολεία από την άλλη η γυμναστική είναι στην πραγματικότητα περισσότερο διάλλειμα. Γιατί σαν χώρα έχουμε αμελήσει τόσο την σχολική φυσική αγωγή;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολικός αθλητισμός με την έννοια που του δίνουν στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Διότι για να έχουμε αθλητικό αθλητισμό τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον στάδιο, γήπεδα ποδοσφαίρου και αθλοπαιδιών - ιδανικά και κολυμβητήριο. Ελάχιστα σχολεία διαθέτουν όλα τα παραπάνω -πλην κάποιων ιδιωτικών. Για να υπάρχει πραγματικός σχολικός αθλητισμός θα έπρεπε να υπάρχουν οι χώροι, σκεφτείτε ότι υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καν προαύλιο.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη για παιχνίδι, πράγμα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στις γειτονιές. Άρα δεν είναι κακό να παίζουν την ώρα της γυμναστικής. Δεν είναι κακό να παίζουν τα παιδιά, κακό είναι να δίνει ο γυμναστής μια μπάλα και μετά να χάνεται. Και οι γυμναστές είναι μέρος της κοινωνίας. Υπάρχουν οι μεν, υπάρχουν οι δε. Υπάρχουν αυτοί που πασχίζουν και αυτοί που βαριούνται. Υπάρχουν αυτοί που ιδρώνουν με τα παιδιά και αυτοί που τους πετούν μια μπάλα και εξαφανίζονται.

26904213 10215958741660238 5446288718126911678 n min

Ωστόσο ασχολείστε και με την εκγύμναση ποδοσφαιριστών. Βλέπω συνεργασίες με τη λαμπρή νέα γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου Λυκογιάννης, Σιώπης, Ρισβάνης, κ.α.

Ο σύλλογος μας συνεργάζεται με πολλούς ποδοσφαιριστές στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, γιατί στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και όχι επαγγελματικό. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από την συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού, την τάση περιορισμού των χωρών στους οποίους παίζεται η μπάλα και την έντονη πίεση των αντιπάλων. Άρα απαιτείται από τους παίκτες μια συνθέτη αγωνιστική απόδοση (ατομική- ομαδική), σε όσο δυνατό υψηλότερο επίπεδο. Αυτό δεν καλλιεργείται στις ΠΑΕ με αποτέλεσμα τα παιδιά να ψάχνουν εκτός ΠΑΕ και ομάδων να βελτιωθούν για να μπορέσουν να πέτυχουν τους στόχους τους.

Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα για τους ενήλικες;

Το πρόγραμμα για τους ενήλικες περιλαμβάνει μυϊκή ενδυνάμωση, φυσική κατάσταση και απαλλαγή από μυοσκελετικούς πόνους μέσα από την γυμναστική.

IMG 7787 min

Οι προπονητές του Α.Ο Κάλλιστος είστε όλοι πρώην πρωταθλητές με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες. Ένας καλός προπονητής πρέπει να έχει προϋπάρξει ο ίδιος αθλητής;

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρος ο Σύλλογος μας αποτελείται από γυμναστές- προπονητές που είναι όλοι παλιοί πρωταθλητές του στίβου και μέλη της εθνικής ομάδας. Είναι ο Άγγελος Παυλακάκης, πρωταθλητής των 100μ. και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μέχρι και σήμερα, η Φωτεινλη Δαγκλή, που ήταν αθλήτρια των 800μ., ο Δημήτρης Διαμαντάρας και ο Χρήστος Χατζηβασιλείου που ήταν αθλητές μήκους, ο Γιώργος Τσάκωνας που είναι εν ενεργεία άλτης του μήκους, ο Στέφανος Κουφίδης παλιός αθλητής του επί κοντώ, ο Παντελής Παππάς ήταν αθλητής των 60μ. και 100μ., η Ξανθή Ραυτοπούλου πρωταθλήτρια στα 3000μ., ο Ιάσωνας Θανόπουλος εν ενεργεία δισκοβόλος, η Δήμητρα Μάρκου και ο εγώ παλιοί πρωταθλητές του τριπλούν. Σχεδόν οι μισοί από εμάς έχουμε αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο σύλλογος αποτελείται ακόμα από τις γυμνάστριες Άννα Σιταρά, Εμμανουέλα Περδίκη, Βούλα Τσιχριτζή και τους γυμναστές Βαγγέλη Χουχούμη, Φώτη Προυτζόπουλο, Βασίλη Παπαϊωάννου και Μιχάλη Χατζηβασιλείου.

Ο πρωταθλητισμός είναι μέρος της ζωής μας και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τον Αθλητικό Όμιλο. Για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στις νέες γενιές μέσα απο το δικό μας οπτικό πεδίο και τις δικές μας εμπειρίες τον υγιή αθλητισμό, το ευ αγωνίζεσθε και την ευγενή άμιλλα.

Ένας καλός προπονητής δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να υπήρξε αθλητής. Ο καλός προπονητής κρίνεται από την μετάδοση των γνώσεων του στα παιδιά, την αμεσότητα του, την κατανόηση της προσωπικότητας του κάθε αθλητή, τη δυνατότητα αποτελεσματική επικοινωνίας και τη γνώση της ψυχοσύνθεσης των αθλητών. Να είναι, φυσικά, γνώστης του αθλήματος, να το γνωρίζει σε βάθος, ώστε να διδάσκει στους αθλητές του όλες τις τεχνικές. Αυτός μπορεί να είναι και ένας απόφοιτος γυμναστής πανεπιστημίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να στηθεί όλο αυτό το εγχείρημα βοήθησαν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου, όσο και στα πράγματα που προσφέρουμε στα μέλη του συλλόγου οι κορυφαίοι στο είδος τους: ASICS, PELMATOGRAFIMA ELITE, LANESHEALTH, EUROMEDICA, ELITE STROM.

ΙΝΦΟ

Α.Ο Κάλλιστος: στα βοηθητικά γήπεδα του ΟΑΚΑ, στο Κ2. Πληροφορίες στην γραμματεία (στο παρκινγκ του κλειστού προπονητηρίου επί της οδού Αρτέμιδος) Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-16:00 και Σάββατο 9:00-15:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972489719, http://kallistos-oaka.gr/