Grexit εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της FIFA - Free Sunday
Grexit εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της FIFA
Εκτός διεθνών διοργανώσεων κινδυνεύει να μείνει και η εθνική ομάδα

Grexit εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της FIFA

Όπως αναμενόταν η εισήγηση του Αυστριακού προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA στην ΕΠΟ προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι για ποδοσφαιρικό Grexit. Δεν προτείνει Grexit με αναστολή εφαρμογής της ποινής, όπως ήταν ένα ενδεχόμενο, ωστόσο δίνει ουσιαστικά μια περίοδο προσαρμογής στις επιταγές της FIFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι αυτό γιατί η υπόθεση δεν παραπέμπεται στην Επιτροπή Έκτακτων Υποθέσεων της FIFA, η οποία θα αποφάσιζε άμεσα, αλλά θα συζητηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο στην Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA και ακολούθως το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της FIFA. Συνεπώς κάποιος χρόνος φαίνεται να υπάρχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου να αποφύγει το Grexit. Από την άλλη πλευρά ο κ. Χούμπελ εισηγείται την «άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA». Είναι προφανές πως το σενάριο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA είναι καταστροφικό σε κάθε επίπεδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εξίσου προφανές είναι πως θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο προκειμένου να αποφευχθεί την ύστατη ώρα η καταστροφή. Κι αυτό γιατί η αρνητική εισήγηση του κ. Χούμπελ βασίζεται στα εξής γεγονότα.

Πρώτον, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με συνέπεια τη διακοπή ή τη μη τέλεση αγώνων και με τις σχετικές αρνητικές για το ποδόσφαιρο εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Δεύτερον, στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ο ιδιοκτήτης της μίας ομάδας (ο Ιβάν Σαββίδης) εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, το παιχνίδι διακόπηκε και στη συνέχεια ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέστειλε τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι.

Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) ανέστειλε την ιδιότητα μέλους μιας ελληνικής ομάδας (του ΠΑΟΚ).

Τέταρτον, η αθλητική Δικαιοσύνη κινείται με αργούς ρυθμούς στην Ελλάδα, οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και ο κ. Χούμπελ θεωρεί ότι στο τέλος θα συνεχίσουν να εκκρεμούν, συνεπώς ο πρωταθλητής θα κριθεί στα δικαστήρια και όχι στο γήπεδο.

Σε αυτό το σημείο γίνεται σαφής μια πολύ σημαντική διαφορά αντίληψης μεταξύ της FIFA και της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η FIFA δεν θέλει να κρίνονται οι διοργανώσεις στα δικαστήρια αλλά στους αγωνιστικούς χώρους και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ποινές που προβλέπει το πειθαρχικό της Δίκαιο. Αντιθέτως, στην Ελλάδα κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ με τους νέους όρους που προωθεί ο κ. Βασιλειάδης δίνονται ακόμη περισσότερες δυνατότητες να κρίνονται πράγματα στις δικαστικές αίθουσες: πλέον όχι μόνο πρωταθλήματα αλλά και υποβιβασμοί.

Πέμπτον, ο κ. Χούμπελ θεωρεί ότι η ΕΠΟ αγνόησε σειρά υποδείξεων της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία είχε ζητήσει την πλήρη εφαρμογή τους.

Aναλυτικά την επιστολή Χούμπελ αναφέρει:

«Αγαπητέ πρόεδρε της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FFIA,

Σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η επιτροπή σας την 4 Ιουλίου 2017 να ορίσει μία Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA (ΕΠ) και σύμφωνα με τους οικείους Όρους Εντολής που έχουν δοθεί από τη FIFA, η Επιτροπή Παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη συνολική κατάσταση στην ΕΠΟ και αναφέρεται αναλόγως στις FIFA/UEFA κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, οποτεδήποτε.

Ως προς τούτο, ενόψει της δύσκολης κατάστασης την οποία διανύει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με τη σύσταση να υποβληθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA με βάση τα ακόλουθα σημεία:

- Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως.

- Όπως γνωρίζετε, στις 12 Μαρτίου 2018, ενόψει των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπου ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 και του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρις ότου όλες οι ΠΑΕ της Α' Εθνικής να υπογράψουν μία δήλωση όπου θα καταδικάζουν τη βία και θα υπόσχονται να τροποποιήσουν τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια συμβάντων που έλαβαν χώρα στον προαναφερθέντα αγώνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ποδοσφαίρου (ECA) αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της (ήτοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με άμεση ισχύ.

- Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.

- Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους (βλ.παράρτημα). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη.

Σε συνέχεια της προαναφερθείσας διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία δήλωση (βλ. παράρτημα) προτρέποντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει κάθε μορφή βίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων.

Λαμβανομένων τούτων υπόψη, η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA.

Προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειες και παραμένουμε στην πλήρη διάθεσή σας.

Μετά τιμής, Χέρμπερτ Χούμπελ
Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης FIFA».