Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιώνει την εισήγηση για Grexit - Free Sunday
Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιώνει την εισήγηση για Grexit

Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιώνει την εισήγηση για Grexit

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει «μια ωραία ατμόσφαιρα» και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΕΠΟ, με πρόεδρο τον Αυστριακό αξιωματούχο της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ, εισηγήθηκε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία την αποβολή της ΕΠΟ από τις τάξεις της.

Μόνο τα ποδοσφαιρικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας να απαριθμήσει κανείς βρίσκει πολλούς λόγους για να αιτιολογήσει την εισήγηση της Επιτροπής – περισσότερους από αυτούς που αναφέρει ο κ. Χούμπελ στην επιστολή του προς τη FIFA.

Άμεση συμμόρφωση

Την εβδομάδα που προηγήθηκε όλες οι ομάδες συνυπέγραψαν τελικά το έγγραφο με τους όρους του υφυπουργού Αθλητισμού Κώστα Βασιλειάδη, κάτι που ήταν η βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Ένας από τους όρους που περιγράφονταν στο έγγραφο ήταν το να μην προκαλούν οι παράγοντες των ομάδων με δηλώσεις και ποσταρίσματα στα social media. Σημείο στο οποίο επέμειναν πολύ και οι εκπρόσωποι της FIFA. Την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ Κ. Καραπαπάς και Μ. Γκαγκάτσης απηύθυναν εκφράσεις πεζοδρομίου ο ένας στον άλλον στο Δ.Σ. της Super League.

Οπότε, αφού μεταφέρθηκαν οι «δηλώσεις» που έγιναν στο Δ.Σ. της Λίγκας, ακολούθησαν και τα προσαρμοσμένα στη νέα εποχή ποσταρίσματα στα social media. Όπως το ακόλουθο του υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Καραπαπά στο Facebook:«Χα χα χα!!!! Το Γκαγκατσάκι συνήλθε από τον τρόμο και μοιράζει τώρα και φανταστικούς διαλόγους! Αλλάξατε την καρέκλα του στη Λίγκα γιατί τα έκανε πάνω του; Με είπε λέει σαπιοκοιλιά. […]». Ή εκείνο του Γιώργου Σαββίδη, γιου του Ιβάν, ο οποίος ανέβασε φωτογραφία του στο Instagram στην οποία κρατούσε μία φανέλα όπου απεικονιζόταν ο πατέρας του σε στιγμιότυπο από την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, όχι απλώς να φαίνεται το πιστόλι αλλά να είναι η στιγμή ακριβώς που ο σωματοφύλακάς του τον βοηθάει να βγάλει το μπουφάν του και φαίνεται σαν να προσπαθεί να τραβήξει το όπλο.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Χούμπελ και βάρυνε στην αρνητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο εισήγησή του είναι η καθυστέρηση στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης. Η συμμόρφωση ήταν… άμεση και σε αυτό το επίπεδο, μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν φταίνε οι ΠΑΕ και οι αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που διακόπηκε διεξήχθη στις 11 Μαρτίου. Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου ανακοινώθηκε στις 28 Μαρτίου, 17 ημέρες αργότερα. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι οι αποφάσεις για παιχνίδια που διεξάγονται Σαββατοκύριακο να βγαίνουν την επόμενη μετά το παιχνίδι Παρασκευή, το πολύ να πάει μέχρι τη Δευτέρα, αν είναι δύσκολη υπόθεση. Πολλά σενάρια ακούστηκαν για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Αποδείχθηκε ότι το πιο ρεαλιστικό ήταν εκείνο που τη συνέδεε με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Η ομιλία του κ. Τσίπρα ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Αμέσως μετά βγήκε η απόφαση του (τριτοβάθμιου) Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, με την οποία απορρίπτονταν οι προσφυγές τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Ολυμπιακού για τη μη τέλεση του μεταξύ τους ντέρμπι στην Τούμπα και παρέμενε η απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου, για κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού, χωρίς αφαίρεση βαθμών και ποινή κεκλεισμένων των θυρών στον ΠΑΟΚ.

Το επόμενο πρωί ανακοινώθηκαν μαζεμένες τρεις αποφάσεις του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου που αφορούσαν τον ΠΑΟΚ. Η πρώτη για το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, το οποίο κατακυρώθηκε στην ΑΕΚ, αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από το τρέχον και δύο από το επόμενο πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, ενώ θα πρέπει να δώσει και τρία παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια, ενώ στον τεχνικό του διευθυντή Λούμπος Μίχελ μόλις 90 ημερών. Το συγκεκριμένο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της απόφασης, καθώς ο κ. Μίχελ, που θεωρείται αξιωματούχος του ΠΑΟΚ (σε αντίθεση με τον κ. Σαββίδη), εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον κ. Σαββίδη, έφτασε μέχρι τον διαιτητή Κομίνη και του είπε «τελείωσες», κάνοντας και τη χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια, κάτι που φαίνεται και στο βίντεο του αγώνα. Εφόσον είναι αξιωματούχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αν η ενέργειά του θεωρούνταν απειλή προς τον διαιτητή, μπορούσε να επιφέρει μέχρι και ποινή υποβιβασμού στον ΠΑΟΚ. Ο κ. Κομίνης στη συμπληρωματική του έκθεση υποστήριξε ότι δεν ένιωσε να απειλείται από τον κ. Μίχελ, οπότε η ενέργειά του θεωρήθηκε εξύβριση του διαιτητή και του επιβλήθηκε η ανάλογη ποινή.

Ταυτόχρονα με την απόφαση για το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ανακοινώθηκαν και οι ποινές (προστίμων) του ΠΑΟΚ για τις συμπλοκές παικτών και παραγόντων των δύο ομάδων μετά το Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ, καθώς και για τα επεισόδια των οπαδών του στον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας κατά την αποχώρησή τους από το ντέρμπι που δεν έγινε με τον Ολυμπιακό. Τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις από δύο πειθαρχικά όργανα, με τη μία να ανακοινώνεται αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες το επόμενο πρωί.

Πειθαρχικό δίκαιο

Αυτή είναι η μία από τις δύο περιπτώσεις στις οποίες η επιλογή της κυβέρνησης δεν συμπλέει με τις επιταγές της FIFA, παρ’ ότι σε γενικές γραμμές αυτή την εποχή υπάρχει συμπόρευσή τους για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την επιστολή του κ. Χούμπελ –και από το πειθαρχικό δίκαιο των διεθνών ομοσπονδιών– γίνεται σαφές πως επιθυμία τους είναι τα παιχνίδια και οι διοργανώσεις να κρίνονται στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στις δικαστικές αίθουσες. Αντιθέτως, οι αλλαγές των κανόνων που προωθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού περιλαμβάνουν και… νέους τρόπους και δυνατότητες για να κρίνονται οι διοργανώσεις στις δικαστικές αίθουσες και όχι στους αγωνιστικούς χώρους.

Σε επίπεδο αυστηρότητας ποινών έχουμε δει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο – και αυστηρό πειθαρχικό κώδικα και εξοντωτικό και… light και όλα. Δύο πράγματα δεν έχουμε δει. Θέληση για την επιβολή αυστηρών ποινών όταν διώκεται ο εκάστοτε «αγαπημένος» του ποδοσφαιρικού συστήματος ή της κυβέρνησης. Ακόμη περισσότερο, σύλληψη και επιβολή ποινών στους φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων. Το δεύτερο είναι στην πραγματικότητα και το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Εκεί εστιάζουν άλλωστε και στα προηγμένα πρωταθλήματα, στην τιμωρία των προσώπων, όχι των ομάδων, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν η κυβέρνηση και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είτε οι φυσικοί αυτουργοί είναι οπαδοί που παρεκτρέπονται, είτε παράγοντες.

Τα γεγονότα που συμπλήρωσαν την ωραία ατμόσφαιρα της εβδομάδας του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν η πρόσω ολοταχώς πορεία του Παναθηναϊκού προς τη Β΄ Εθνική λόγω μη εξασφάλισης αδειοδότησης και δη η προσπάθεια που γίνεται –και με κυβερνητική ενθάρρυνση– να αλλάξει μεσούσης της σεζόν ο κανονισμός και να μην προβλέπεται υποβιβασμός για τις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν αδειοδότηση. Αυτοκαταστροφική πορεία για τον Παναθηναϊκό και ενδεικτική των περιορισμένων ικανοτήτων της διοικητικής ηγεσίας του, η οποία, παρ’ ότι Ολυμπιακός και ΑΕΚ στήριξαν το αίτημα του Παναθηναϊκού, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των ΠΑΕ της Super League να ψηφίσουν για την αλλαγή του κανονισμού ώστε να αρχίσει έτσι η διαδικασία, η οποία βέβαια, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο στις δεδομένες συνθήκες να γίνει αποδεκτή από τη FIFA.

Επίσης, προέκυψε και η απαίτηση των επτά ΠΑΕ (Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πλατανιάς, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης, Κέρκυρα) που δεν έχουν βρει ακόμη τηλεοπτικό συμβόλαιο να τους βρει από ένα ο υφυπουργός Αθλητισμού, ειδάλλως… θα μπλοκάρουν τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Ας πρόσεχαν, θα μπορούσε να πει κανείς, όταν ως Super League απέρριψαν την πρόταση της Nova για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αντί 30 εκατ. ευρώ, επειδή τους φάνηκαν λίγα τα χρήματα που πρόσφερε ο σταθερός αιμοδότης του ελληνικού πρωταθλήματος εδώ και δύο δεκαετίες για το άθλιο τηλεοπτικό προϊόν που προσφέρουν.

Θα έπρεπε να «τους τρομάζει»

«Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε θα συνεχίσει να επικρέμεται όσο οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών» σχολίασε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος. Έχει απόλυτο δίκιο ως προς το δεύτερο σκέλος και απόλυτο λάθος ως προς το πρώτο. Όποιος αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις, όχι μόνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ (αρκετοί εκ των οποίων έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση) αλλά και για την κυβέρνηση, στα χέρια της οποίας θα «σκάσει», σαφώς και θα έπρεπε να τρομάζει από το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA και να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να την αποτρέψει