Ένας διαστημικός Παναθηναϊκός νίκησε 95-67 τη Ρεάλ και έβαλε πλώρη για F-4 - Free Sunday
Ένας διαστημικός Παναθηναϊκός νίκησε 95-67 τη Ρεάλ και έβαλε πλώρη για F-4

Ένας διαστημικός Παναθηναϊκός νίκησε 95-67 τη Ρεάλ και έβαλε πλώρη για F-4

Ένας απολαυστικός Παναθηναϊκός με ένα διαστημικό δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς διέλυσε την Ρεάλ Μαδρίτης με 95-67, έκανε το 1-0 στη σειρά και έδειξε πως φέτος είναι ομάδα επίπεδου φάιναλ.

Πλέον δεν έχει ελπίδες αλλά τη δυνατότητα να επιστρέψει σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς και μετά από δύο χρόνια που αποκλείστηκε με 3-0 στα πλέι οφ. Το σημαντικό βέβαια τώρα είναι η διαχείριση της συντριπτικής του νίκης επί της Ρεάλ: ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ήττα της Ρεάλ στην ιστορία της στη διοργάνωση και θα εμφανιστεί ως πληγωμένο θηρίο στο δεύτερο παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός πρέπει μέσα σε δύο βράδια να ξεχάσει ό,τι έγινε απόψε και να παίξει με την ίδια συγκέντρωση και αποφασιστικότητα.

Κάτι που κάθε άλλο παρά απίθανο είναι μετά την παράσταση που έδωσαν σήμερα οι «πράσινοι». Το σχέδιο του Πασκουάλ δικαιώθηκε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, οι παίκτες του ήταν αγωνιστικά, ψυχολογικά και νοητικά πανέτοιμη για την αναμέτρηση, πήρε πράγματα από όσους χρησιμοποίησε και είχε ένα καταπληκτικό δίδυμο να κάνει τη διαφορά, των Καλάθη και Τζέιμς. Ο Καλάθης σημείωσε προσωπικό ρεκόρ καθώς και ρεκόρ διοργάνωσης στα πλέι οφ με 16 ασίστ, έχοντας παράλληλα 11 πόντους (4/6 δίπ., 1/1 τρίπ.), 6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Ο Τζέιμς είχε 24 πόντους (7/11 δίπ., 3/3 τρίπ., 1/1 β.), 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη.

Εντυπωσιακό παιχνίδι σε ειδικούς ρόλους και από τον Θανάση Αντετοκούνμπο (6π. με 3/4 δίπ., 2 ριμπ., 1 ασ., 1 κόψ.), ο οποίος με την ενέργειά του βοήθησε καθοριστικά στο ξεκίνημα με 20-0 του Παναθηναϊκού καθώς και στην εξουδετέρωση του Λούκα Ντόντσιτς (10 π. με 2/5 σουτ, 4/4 β., 1 ριμπ., 2λ.), ο οποίος ήταν σκιά του εαυτού του, τον Ντένμον (3/6 τρίπ., αλλά ξεκίνησε με 3/3) και τον Γκάμπριελ (9π. με 3/3 δίπ., 1/2 τρίπ., 4 ριμπ., 1 ασ., 1 κόψ., 1 λ.).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος από το ξεκίνημα να δείξει ότι φέτος είναι διεκδικητής του τροπαίου και έκανε ένα πραγματικά τέλειο πρώτο πεντάλεπτο, στο οποίο η Ρεάλ βρέθηκε σε ανεπανάλυπτη τρικυμία και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στο απόλυτο παραλήρημα. Εστίασε στην αδυναμία της Ρεάλ μετά τον τραυματισμό και του Καμπάτσο, η απουσία του οποίου φάνηκε και στην άμυνα καθώς δεν υπήρχε παίκτης που να μπορεί να παίξει τον Τζέιμς, και πίεσε ασφυκτικά στην μπάλα με τους Καλάθη, Τζέιμς και τη συνδρομή του Αντετοκούνμπο, φτάνοντας στο 20-0 με σόου Καλάθη στη δημιουργία και Τζέιμς στο σκοράρισμα αλλά, κυρίως, με την Ρεάλ να έχει σε αυτό το διάστημα πέντε λάθη, δύο σουτ στο τέλος της επίθεσης, ένα κόψιμο από τον Σίνγκλετον στον Τέιλορ και ένα airball σε «σκοτωμένο» τρίποντο του Ράντολφ.

Προφανώς το παιχνίδι δεν μπορούσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, η Ρεάλ αντέδρασε με ένα σερί 9-0 αλλά ο Παναθηναϊκός παγίωσε τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους από το πρώτο δεκάλεπτο. Έτσι κύλησε και το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά λίγο πριν το ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έκανε ένα δεύτερο ξέσπασμα με την είσοδο του Ντένμον και σταθεροποίησε τη διαφορά πάνω από τους 15 πόντους, με το ημίχρονο να κλείνει στο 46-30 και τον Παναθηναϊκό να έχει 7/10 τρίποντα και εκπληκτική άμυνα.

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ουσιαστικά τελείωσαν τα πάντα, αφού ο Παναθηναϊκός μπήκε και πάλι με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα, ο Καλάθης μοίραζε ασίστ με το δεξί, με το αριστερό, με λόμπες, ακόμα και με σκαστή πάσα και η διαφορά ανέβηκε σταθεροποιήθηκε άνω των 20 πόντων, έφτασε και στο +32 (75-43) για να κυμανθεί μέχρι το τέλος του παιχνιδιού κοντά στους 30 πόντους. Καλάθης και Τζέιμς παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος της 4ης περιόδου από τον πάγκο, η δεύτερη πεντάδα μπήκε να κάνει και αυτή το κομμάτι της και ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μία εντυπωσιακή νίκη, σε ένα παιχνίδι το οποίο προετοίμασε ιδανικά και του πήγαν όλα τέλεια, οδηγώντας σε ένα τρομερό πάρτι την εξέδρα.

Στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων βρέθηκε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παρά την ποινή απαγόρευσης εισόδου που του έχει επιβάλει η Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 26-13, 46-30, 77-44, 95-67.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS: Σίνγκλετον 5 (1), Τζέιμς 24 (3), Πέιν 8, Παππάς 3 (1), Ντένμον 9 (3/), Γκιστ 8, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Λοτζέσκι 6 (2), Καλάθης 11 (1), Αντετοκούνμπο 6.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κοζέρ, Ραντλ 8, Ράντολφ 11, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 10 (2), Ρέγιες, Αγιόν 8, Γιούστα 4, Κάρολ 4, Ταβάρες 5, Τόμπκινς 12 (1), Τέιλορ 2.