Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία στη Μαδρίτη αλλά έδειξε ότι μπορεί - Free Sunday
Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία στη Μαδρίτη αλλά έδειξε ότι μπορεί

Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία στη Μαδρίτη αλλά έδειξε ότι μπορεί

O Παναθηναϊκός ηττήθηκε στη Μαδρίτη με 81-74 και πλέον η Ρεάλ προηγείται με 2-1 στη σειρά, αλλά η ομάδα του Πασκουάλ έδειξε ότι μπορεί να νικήσει στη Μαδρίτη και θα έχει άλλη μία ευκαιρία να το καταφέρει, την Παρασκευή και να επιστρέψει τη σειρά στην Αθήνα.

Οι «πράσινοι» βρίσκονταν στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι και 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης, όταν ο Κάρολ (17 π. με 3/3 δίπ., 3/3 τρίπ., 2/2 β.) βγήκε από τα σκριν, εκτέλεσε άμεσα, πέτυχε το τρίποντο και πήρε και φάουλ από την απέλπιδα προσπάθεια του Καλάθη. Με το που ευστόχησε στη βολή το σκορ πήγε από το 73-72 στο 77-72, ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε καλάθι στην επόμενη επίθεση και όλα τελείωσαν.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ψύχραιμος, συγκεντρωμένος, διαβασμένος, διόρθωσε τις αδυναμίες του προηγούμενου παιχνιδιού και έβγαλε χαρακτήρα. Ηττήθηκε όμως στις λεπτομέρειες χάνοντας την μεγάλη ευκαιρία να εξαργυρώσει μια εμφάνιση–υπέρβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες εμφανίσεις του σε έδρες της ελίτ της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια και πλέον μένει να αποδειχθεί αν θα έχει άλλη τέτοια ευκαιρία την Παρασκευή αλλά και αν μπορεί να επαναλάβει την εμφάνισή του.

Η καλή άμυνα, που δεν επέτρεψε στην Ρεάλ να τρέξει και να βρει ρυθμό, ήταν το χαρακτηριστικό του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν ή να τρέχουν μίνι σερί, τα οποία εξανεμίζονταν στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά και η Ρεάλ προσπάθησε πολύ και κατάφερε να κόψει τη δημιουργία του Καλάθη. Τελικά η Ρεάλ κατάφερε να πάρει διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου, όταν ο Παναθηναϊκός έδωσε διαδοχικά φάουλ και στη συνέχεια ο Πασκουάλ εκνευρίστηκε από ένα φάουλ που δεν δόθηκε στον Πέιν (και δεν ήταν το μόνο) και δέχτηκε τεχνική ποινή, με την Ρεάλ να φτάνει στο +6 (40-34). Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει τα ίδια ριμπάουντ με τη Ρεάλ (20-20) και την άμυνά του να έχει εξουδετερώσει τον Ντόντσιτς αλλά και τον Γιουλ που επέστρεψε μετά από σχεδόν έναν χρόνο απουσίας και φάνηκε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά τη Ρεάλ να μεταφέρει την μπάλα κάτω από το καλάθι και να κερδίζει πολλές βολές, έχοντας 12/17 στο πρώτο ημίχρονο έναντι 3/6 των «πράσινων».

Με την έναρξη του 3ου δεκαλέπτου το γήπεδο φάνηκε να… γέρνει, καθώς η Ρεάλ έδειξε να βρίσκει επιθετικό ρυθμό με βασικό εκφραστή τον Αγιόν και παράλληλα ο Παναθηναϊκός είχε κακές επιθετικές επιλογές. Έτσι, το 40-34 έγινε 46-34 και στη συνέχεια 50-37. Η εικόνα έμοιαζε πλέον με εκείνη αρκετών δύσκολων εκτός έδρας  παιχνιδιών του Παναθηναϊκού των τελευταίων ετών, όπου όταν έπαιρνε για πρώτη φορά διαφορά ο αντίπαλος, στη συνέχεια έχανε με κάτω τα χέρια.

Αυτή τη φορά όμως ο Παναθηναϊκός ήταν αποφασισμένος να αντιδράσει και το έναυσμα έδωσε η είσοδος του τίμιου Ντένμον, ο οποίος έβγαλε άμυνες, πέτυχε ένα τρίποντο και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Καλάθης, ο οποίος πέτυχε δέκα πόντους με δύο διαδοχικά τρίποντα και προσωπικές φάσεις, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει για τα καλά, 57-53 στο τέλος του δεκαλέπτου.  

Ο Παναθηναϊκός πλέον το πίστευε και έδειχνε να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης, έβγαζε διαδοχικές άμυνες, στην εξίσωση προστέθηκε και ο κακός μέχρι τότε Γκιστ και με το σκορ στο 64-63 συνέβη η πρώτη από τις φάσεις που καθόρισαν το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έκλεψε την μπάλα, που έφτασε στον Ντένμον, ο οποίος σηκώθηκε για τρίποντο, άλλαξε απόφαση και πάσαρε άσχημα προς τον αφύλακτο Γκιστ, η μπάλα βρήκε οριακά στο καλάμι του Γιουλ και κατέληξε άουτ, αλλά οι διαιτητές δεν το είδαν και έδωσαν την μπάλα στη Ρεάλ, που είχε κολλήσει επιθετικά. Στην προηγούμενη επίθεση της Ρεάλ ο Γιουλ, μετά από πέντε άστοχες προσπάθειες, πήρε φόρα και έφτασε με ένα από τα γνωστά του ντράιβ στο καλάθι, πανηγυρίζοντας έξαλλα μαζί με όλο το γήπεδο τους πρώτους του πόντους μετά τον τραυματισμό του (64-61). Και επειδή είναι ο Γιούλ, στην επίθεση μετά το λάθος των διαιτητών πέτυχε τρίποντο και στην μεθεπόμενη ένα ακόμη, υπό ασφυκτική πίεση αυτή τη φορά,  κάνοντας το 70-63. Και πάλι όμως ο Παναθηναϊκός παρέμεινε ψύχραιμος και με Καλάθη (τρίποντο και μία βολή) και ένα τρίποντο ψυχολογίας του Τζέιμς (εν… ψυχρώ από τα 8 μ. και μπροστά στον Αγιόν), ισοφάρισε σε 70-70, έδειξε ικανός για τη νίκη -και αν δεν ήταν τόσο κουρασμένος ο Καλάθης και είχε αυτός την μπάλα αντί για τον Τζέιμς στην επίθεση πριν το τρίποντο του Κάρολ ίσως και να το κατάφερνε- αλλά στο… τετράποντο του Κάρολ (ο οποίος είχε κάνει και το 73-70 απέναντι στον Καλάθη) αποδείχτηκε πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να έχει νέα απάντηση.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 40-34, 57-53, 81-74

Ρεάλ Μαδρίτης: Κοζέρ 4, Ράντολφ 8, Ρούντι 9 (1), Ντόντσιτς 7, Ρέγες 5, Αγιόν 8, Κάρολ 17, Ταβάρες 2, Γιουλ 7 (2), Τόμπκινς 4 (1), Τέιλορ 8.

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 6 (1), Ρίβερς, Τζέιμς 14 (2), Πέιν, Παππάς, Ντένμον 3 (1), Γκιστ 15, Βουγιούκας 2, Γκάμπριελ 2, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 26 (4), Αντετοκούνμπο 3.