Η Ζαλγκίρις κατάπιε τον Ολυμπιακό και πάει φάιναλ φορ - Free Sunday
Η Ζαλγκίρις κατάπιε τον Ολυμπιακό και πάει φάιναλ φορ

Η Ζαλγκίρις κατάπιε τον Ολυμπιακό και πάει φάιναλ φορ

H σειρά του Ολυμπιακού με την Ζαλγκίρις είχε τη φυσιολογική εξέλιξή της, με τους Λιθουανούς να επικρατούν με 101-91 στο τέταρτο παιχνίδι και να προκρίνονται στο φάιναλ φορ, για πρώτη φορά από τον… προηγούμενο αιώνα, το 1999.

Φυσιολογική, γιατί προκρίθηκε με άνεση η σαφώς ανώτερη ομάδα της σειράς, αλλά και συνολικά της σεζόν, ανάμεσα στις δύο, εκείνη που νίκησε στις 5 από τις 6 φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων, εκείνη που έπαιξε πολύ καλύτερο, για την ακρίβεια υποδειγματικό, μπάσκετ στα πλέι οφ. Η Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους ήταν σε πολύ ανώτερη αγωνιστική κατάσταση σε αυτά τα τέσσερα (πέντε μαζί με το τελευταίο της κανονικής περιόδου) παιχνίδια και προκρίθηκε απολύτως δίκαια.

Από τη μία υπήρχε μία ομάδα πανέτοιμη σε φυσική, νοητική και ψυχολογική κατάσταση και από την άλλη μία ομάδα που είχε τραυματισμούς καθοριστικών παικτών, καταπονημένους παίκτες από την υπερπροσπάθεια που είχε προηγηθεί και ελάχιστη βοήθεια από τους παίκτες που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά, δηλαδή τους πέντε Αμερικανούς της, με συνέπεια να αναδειχθούν όλες οι αδυναμίες της.

Στο τέταρτο παιχνίδι η υπεροχή της Ζαλγκίρις ήταν ακόμη πιο εμφατική, κάτι που φάνηκε από το ξεκίνημα, όταν προηγήθηκε με 14-5 με τους Πάνγκος και Μίσιτς να εκτελούν από δύο φορές από τη γραμμή του τριπόντου. Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια η Ζαλγκίρις ήταν έτοιμη να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε της έδινε η άμυνα του -χωρίς τον τραυματία Πρίντεζη- Ολυμπιακού, ο οποίος με την άνοδο του Σπανούλη κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά και μόλις άρχισαν τις αλλαγές οι δύο προπονητές πλησίασε στο -1, 23-22 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Η είσοδος του Ούντριχ, ο οποίος και εκτέλεσε και δημιούργησε, έδωσε νέα ώθηση στην Ζαλγκίρις, η οποία αμέσως άρχισε να χτίζει διαφορά, 35-27 στο 15’, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι και δύο τρίποντα σε διαδοχικές επιθέσεις και ένα γκολ-φάουλ του Τουπάν σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό έφερε το +17, 46-29. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μαζέψει τη διαφορά πριν το ημίχρονο χωρίς να καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο, 51-37.

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο, με διαδοχικά τρίποντα από Τιλί, Ουίλτζερ, Παπανικολάου. Το πρόβλημα ήταν ότι η Ζαλγκίρις απαντούσε αμέσως με τον ίδιο τρόπο, εφόσον ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βγάλει άμυνες, αρχικά με τον Τουπάν και στη συνέχεια με ένα one man show του Ουλάνοβας (20π. με 4/8 δίπ., 3/4 τρίπ., 3/4β., 9 ριμπ., 2 ασ., 1 κλέψ.), ο οποίος πήρε όλες τις επιθέσεις, έβαλε δύο τρίποντα, σουτ, ντράιβ και όταν ολοκλήρωσε το κρεσέντο του το σκορ είχε πάει στο 76-53 και το παιχνίδι είχε ουσιαστικά κριθεί, με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 78-56.

Μόνο στο τέλος έχασε τη συγκέντρωσή της η Ζαλγκίρις και σε συνδυασμό με μια αντίδραση εγωισμού του Ολυμπιακού η τελική διαφορά περιορίστηκε στους 10 πόντους, με τη Ζαλγκίρις να φτάνει τους 101 έναντι 91 του Ολυμπιακού και να επισφραγίζει με μια «κατοστάρα» που άξιζε, την πρόκρισή της στο φάιναλ φορ.

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 51-37,  78-56, 101-91

Ζαλγκίρις: Ντέιβις 9, Πάνγκος 21 (2), Τουπάν 11 (1), Ούντριχ 4, Γιανκούνας 8 (1), Σάγιους, Μιλάκνις 3 (1), Μίτσιτς 9 (3), Ουάιτ 8 (2), Καβαλιάουσκας 7, Βαλίνσκας 1, Ουλάνοβας 20 (3).

Ολυμπιακός: ΜακΛιν 8, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 19 (2), Μιλουτίνοβ 3, Στρέλνιεκς 17 (2), Τιλί 3 (1), Παπανικολάου 15 (1), Μάντζαρης, Ρόμπερτς 10 (2), Γουίλτζερ 12 (2).