Στον τελικό του BCL και πάει για την δεύτερη φετινή «κούπα» η ΑΕΚ, 77-75 την Μούρθια - Free Sunday
Στον τελικό του BCL και πάει για την δεύτερη φετινή «κούπα» η ΑΕΚ, 77-75 την Μούρθια

Στον τελικό του BCL και πάει για την δεύτερη φετινή «κούπα» η ΑΕΚ, 77-75 την Μούρθια

Η ΑΕΚ κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Basketball Champions League όπου θα διεκδικήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, καθώς κέρδισε τη Μούρθια στο ΟΑΚΑ με 77-75 παρά τις τάσεις… αυτοχειρίας που έδειξε στο τελευταίο δίλεπτο.

Η υπέρβαση έχει ήδη γίνει για την φετινή εκπληκτική ΑΕΚ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την πρόκριση στον τελικό, και εκείνο που απομένει είναι το κερασάκι στην πολύ εύγευστη φετινή τούρτα.

Αντίπαλός της στον τελικό θα είναι η Μονακό, η οποία νίκησε στον πρώτο ημιτελικό άνετα την Λούντβιχσμπουργκ με 85-67.

Για την ΑΕΚ οι Αμερικανοί της τράβηξαν το σκορ, ιδίως ο εξαιρετικός Χάρις και ο Πάντερ, μαζί με τον Σάκοτα, όμως, τελικά, τη διαφορά έκαναν οι αφανείς ήρωες, ο Ξανθόπουλος και ο Μαυροειδής.

Με την ώθηση που πήρε από τους περίπου 16.000 οπαδούς της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση, όμως γρήγορα η Μούρθια αντέδρασε και με τους Χάνα και Μπενίτε να δίνουν τον ρυθμό έτρεξε σερί 10-0 και προηγήθηκε 17-11. Η αντίδραση της ΑΕΚ ήταν ακόμη πιο πειστική, καθώς με Πάντερ, Χάρις και Σάκοτα ανέκτησε το προβάδισμα και με τον Πάντερ να σκοράρει διαδοχικά τρίποντα άρχισε να χτίζει διαφορά, που έφτασε μέχρι και το +15, 37-22 στο 16’. Η Μούρθια όμως έπαιρνε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο (13 στο ημίχρονο), η ΑΕΚ δεν λειτουργούσε σταθερά καλά στην επίθεση απέναντι στην σκληρή άμυνα της Μούρθια και έτσι οι Ισπανοί ροκάνισαν τη διαφορά, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο στο 40-34. Στο τέλος της αναμέτρησης οι Ρόχας (12) και Σοκό (8) είχαν μαζί 20 ριμπάουντ, από τα 44 της Μούρθια έναντι 32 της ΑΕΚ. Το θετικό για την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ότι η Μούρθια πήρε 2 επιθετικά ριμπάουντ, από 13 το πρώτο ημίχρονο.

Μετά το πρώτο δίλεπτο η Μούρθια ήταν σαφώς ανώτερη στο τρίτο δεκάλεπτο και με τον Μπενίτε να εξελίσσεται σε καθοριστικό παίκτη της πέρασε μπροστά (52-51 στο 27’), για να κλείσει η ΑΕΚ το δεκάλεπτο μπροστά με 55-54 με μεγάλη βοήθεια από τον Μαυροειδή (9π., 5 ριμπ.).

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο 4ο δεκάλεπτο, καθώς η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη, έβγαζε άμυνες και με ένα τρίποντο του Πάντερ και ένα κάρφωμα του Χάρις μετά από κλέψιμό του προηγήθηκε με 63-56. Μοναδικός αντίπαλος για την ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα ήταν ο Μπενίτε (19π. με 4/5 δίπ., 3/7 τρίπ., 2/2 β.), ο οποίος είχε σκοράρει και τους 14 πόντους της ομάδας του στο τελευταίο δεκάλεπτο μέχρι και το τελευταίο δίλεπτο.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Σάκοτα, με ένα μεγάλο τρίποντο (μετά από κλέψιμο και αποτυχημένο αιφνιδιασμό της Μούρθια), κερδισμένο επιθετικό (5ο) φάουλ από τον Σόκο και 2/2 βολές για το 70-61, την ώρα που ο Ξανθόπουλος οργάνωνε υποδειγματικά και είχε εξουδετερώσει τον Χάνα. Ο Χάρις (20π με 9/13 δίπ.) ήταν συγκλονιστικός, σκοράροντας και βγάζοντας καταπληκτικές άμυνες, όπως ένα εντυπωσιακό μπλοκ, ο κακός μέχρι τότε Τζέιμς μπήκε και έβαλε ένα παλικαρίσιο καλάθι, και όλα πλέον έδειχναν ότι η ΑΕΚ όδευε σε σχετικά άνετο φινάλε. Με το σκορ όμως στο 76-68 με δύο λεπτά να απομένουν ο Πάντερ έχασε δύο βολές.

Ακολούθησε ένα ρεσιτάλ τραγικών επιλογών, από Χάρις, Πάντερ και Γκριν, με συνέπεια η Μούρθια χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο να επανέλθει στη διεκδίκηση της νίκης, όμως ο Ξανθόπουλος (7 ασ.) είχε το καθαρό μυαλό την κρίσιμη στιγμή να κάνει το σωστό φάουλ, η Μούρθια μείωσε σε 76-75 με τις δύο βολές του Χάνα στα 6.9’’ πριν το φινάλε, ο Τζέιμς πήρε την μπάλα από την επαναφορά και μαζί το φάουλ, έβαλε την πρώτη βολή, έχασε τη δεύτερη, ο Ρόχας πήρε την μπάλα και μπερδεύτηκε, με την ΑΕΚ να πανηγυρίζει την πρόκρισή της στον τελικό του BCL, η οποία μάλλον δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την εκπληκτική συμπαράσταση των οπαδών της. 

Τα Δεκάλεπτα: 18-17, 40-34, 55-54, 77-75.

ΑΕΚ: Γκριν 7, Χάρις 20, Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος, Χάντερ, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1.

Μούρθια: Χάνα 17 (2), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8, Τούμπα 5, Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σοκό 12.