Βασίλισσα ξανά για τρίτη φορά η ΑΕΚ, 100-94 την Μονακό στον τελικό του BCL - Free Sunday
Βασίλισσα ξανά για τρίτη φορά η ΑΕΚ, 100-94 την Μονακό στον τελικό του BCL

Βασίλισσα ξανά για τρίτη φορά η ΑΕΚ, 100-94 την Μονακό στον τελικό του BCL

Με τον τελικό να είναι ανάλογος της πορείας της μέχρι αυτόν, η ΑΕΚ νίκησε με 100-94 την Μονακό μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και κατέκτησε το Basketball Champions League, την τρίτη της ευρωπαϊκή «κούπα», 18 χρόνια μετά την προηγούμενη και 50 χρόνια μετά την πρώτη της, που ήταν και η πρώτη για το ελληνικό μπάσκετ.

Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα στα πλέι οφ της Basket League η ΑΕΚ είναι αναμφίβολα η ομάδα της χρονιάς στο ελληνικό μπάσκετ, η μόνη που θα τελειώσει τη σεζόν με τουλάχιστον δύο τρόπαια και επιπλέον εκείνη που έσπασε, στο Κύπελλο, το δίπολο Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, κερδίζοντας αμφότερους στην πορεία της προς την κατάκτηση του τροπαίου.

Το τρίτο «ευρωπαϊκό» της ΑΕΚ ήρθε με τον απολύτως τρελό τρόπο που κινήθηκε όλη η σεζόν της στο BCL, με πρόκριση με συνδυασμό αποτελεσμάτων και τρελή νίκη επί της Μπαϊρόιτ στο τέλος της κανονικής περιόδου, πολλές νίκες στα τελευταία δευτερόλεπτα και τον αποκλεισμό της Νίμπουργκ με +11 στη Γερμανία μετά το -10 στο Νίκος Γκάλης.

Μπροστά σε περισσότερους από 20.000 οπαδούς της ΑΕΚ στο Νίκος Γκάλης η Μονακό τα έχασε στο ξεκίνημα και βρέθηκε πίσω με 7-0, 11-2 και 24-15. Από εκεί και πέρα η ιστορία της αναμέτρησης επαναλαμβανόταν διαρκώς: η Μονακό μάζευε τη διαφορά και η ΑΕΚ κατάφερνε να την ανακτά, όπως έκανε στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με τρίποντο του Πάντερ και Μαυροειδή για το 29-20.

Η Μονακό είχε μπει για τα καλά πλέον στο παιχνίδι και πίεζε στην άμυνα, είχε βγάλει εκτός ρυθμού τον Χάρις και ακολουθούσε κατά πόδας την ΑΕΚ, ωστόσο οι πρώτοι πόντοι του Αμερικανού, ένα γκολ-φάουλ του Γκριν και ένα τρίποντο του αποφασισμένου Σάκοτα επανέφεραν το +10 (49-39), με τις δύο ομάδες να ολοκληρώνουν το δεύτερο δεκάλεπτο στο 53-44 και την ΑΕΚ να έχει πάρει πολλά στην επίθεση από Γκριν, Χάντερ, Σάκοτα σε ένα επιθετικό ρεσιτάλ στο πρώτο ημίχρονο.

Η ΑΕΚ το πίστευε και αυτό φαινόταν στα μεγάλα σουτ που έβρισκε όποτε η Μονακό έκανε προσπάθεια να επανέλθει: μετά το 58-57 στο 25’ ο Λαρεντζάκης κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο στη γωνία, έβαλε τις δύο, ο Χάντερ έβγαλε δύο εντυπωσιακές άμυνες με μπλοκ και οι Χάρις και Γκριν έφεραν το 68-59, που έγινε 71-61 με τρίποντο του Λαρεντζάκη. Η Μονακό είχε και πάλι απάντηση όμως και με ένα ξέσπασμα του Γκλαντίρ, που πέτυχε ένα τρίποντο πάνω σε άμυνα και στα τελευταία δευτερόλεπτα διέσχισε το γήπεδο και πέτυχε νέο τρίποντο με τη λήξη, έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο στο 73-70.

Με τρίποντο και φάουλ του Πάντερ ξεκίνησε το 4ο δεκάλεπτο (77-71) και η ΑΕΚ έδειχνε κυρίαρχη, καθώς όλα τα σουτ ψυχολογίας κατέληγαν στο καλάθι: γκολ-φάουλ από Πάντερ, Χάρις για το 82-73, ο Τζέιμς κέρδισε σε τρεις συνεχόμενες επιθέσεις τον Τραορέ, ο Βασιλόπουλος μπήκε, έβγαλε μια άμυνα στον Γκλαντίρ και πήρε ένα επιθετικό ριμπάουντ, επιστροφή Σάκοτα με ένα τρίποντο, επιτυχημένο ποστάρισμα στο τέλος της επίθεσης και μία βολή για το 97-90.

Όπως και στον ημιτελικό κάπου εκεί η ΑΕΚ έχασε το μυαλό της, διαδοχικά λάθη στην επαναφορά και η Μονακό μείωσε από το πουθενά σε 97-94, ωστόσο και η Μονακό έκανε (φτηνό) λάθος στην κρισιμότερη επαναφορά, έχασε και κρίσιμες βολές, ο Τζέιμς έκλεψε, πήρε το φάουλ και έβαλε τις βολές για το 99-94 στα 11,6’’ πριν το τέλος και οι οπαδοί της ΑΕΚ μπορούσαν να φωνάζουν χωρίς άγχος πια το καθιερωμένο «σήκωσέ το, το… , δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω». Όπως και έκανε ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα με το ΟΑΚΑ να παραληρεί, παίκτες και οπαδούς να έχουν γίνει ένα.

Μια τεράστια επιστροφή για την ΑΕΚ και τον Ντράγκαν Σάκοτα, μια τεράστια δικαίωση για τον δημιουργό αυτής της ομάδας, τον Μάκη Αγγελόπουλο, που πλήρωσε αδρά για την διοργάνωση του φάιναλ φορ στην Αθήνα και ανταμείφθηκε με τον τρίτο ευρω-τίτλο της ΑΕΚ. 

Τα δεκάλεπτα: 29-20, 53-44, 73-70, 100-94.

ΑΕΚ: Γκριν 19 (1), Χάρις 9, Τζέιμς 13, Σάκοτα 16 (3), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10, Λαρεντζάκης 8 (2), Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.

ΜΟΝΑΚΟ: Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (1), Γκλαντίρ 18 (4), Λακόμπ 12, Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9, Τζόζεφ, Κικάνοβιτς 12 (1), Ρούντεζ, Σι 8, Τραορέ 8.