Κυρίαρχος και Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ - Free Sunday
Κυρίαρχος και Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ

Κυρίαρχος και Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ

O ΠΑΟΚ ήταν σαφώς ανώτερος στον τελικό, νίκησε με 2-0 την ΑΕΚ και κατέκτησε απολύτως δίκαια για δεύτερη διαδοχική χρονιά το Κύπελλο, με τις δύο καλύτερες ομάδες της σεζόν να μοιράζονται τους δύο φετινούς τίτλους.

Η ΑΕΚ πήρε την μεγάλη «κούπα», το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ πήρε την μικρότερη, αλλά την πήρε απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, στην Αθήνα, στο γήπεδό της, κυριαρχώντας στο χορτάρι.

Ήταν ένας πολύ ωραίος τελικός, με καλό ρυθμό και την ΑΕΚ να μπαίνει καλύτερα, να γίνεται απειλητική με τον Λιβάγια και να διατηρεί το πάνω χέρι μέχρι το 15’, όταν ο ΠΑΟΚ άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και να σπάει το πρέσινγκ της ΑΕΚ με καλή κυκλοφορία της μπάλας καταλήγοντας να δημιουργεί φάσεις, είτε με κάθετες πάσες είτε με διαγώνιες μπαλιές από τους μπακ. Για την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ, πάντως, δεν χρειάστηκε τίποτα από όλα αυτά, καθώς στο 15’ ο Τσιγκρίνσκι έκανε γύρισμα προς τα πίσω στον… Μπίσεσβαρ, ο οποίος δεν πλάσαρε σωστά τον Μπάρκα, ενώ σε ανάλογη φάση στο 18’, από απομάκρυνση του Βράνιες αυτή τη φορά, πάλι ο Μπίσεσβαρ αστόχησε οριακά.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να κυριαρχεί και στο 24’ έκλεψε και γύρισε εκπληκτικά την μπάλα, φτάνοντας έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, όπου ο Πρίγιοβιτς έβγαλε στον κατάλληλο χώρο και χρόνο κάθετη στον Μπίσεσβαρ, με τον Μπακάκη να πέφτει πάνω του και τον διαιτητή Μπορμπαλάν να καταλογίζει το πέναλτι. Ο Πρίγιοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση, η οποία δεν ήταν καλή και ο Μπάρκας απέκρουσε, με τον Πρίγιοβιτς να χάνει το πρώτο του πέναλτι μετά από 7 εύστοχες εκτελέσεις και τον Χιμένεθ να πανηγυρίζει σαν να σκόραρε η ομάδα του, καθώς δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει το πλάνο του, που βασιζόταν στη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα.

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν πτοήθηκε από το χαμένο πέναλτι, συνέχισε να κυριαρχεί και να δημιουργεί με συνέπεια ευκαιρίες, αλλά ο Μπάρκας ήταν ανίκητος μετά το πέναλτι, έβγαλε το σουτ του Πέλκα, έβγαλε και το τετ-α-τετ με τον Τζάλμα, καλύπτοντας το οπτικό του πεδίου και αποκρούοντας με το γόνατο, με το 0-0 να διατηρείται μέχρι το τέλος του ημιχρόνου και την ΑΕΚ πλέον να καλείται να ανασυνταχθεί στα αποδυτήρια καθώς ο πολύ καλά διαβασμένος και αποφασισμένος ΠΑΟΚ ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να την αντιμετωπίσει. Και όσο η ΑΕΚ έβλεπε τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί, να σπάει το πρέσινγκ της και παράλληλα, όταν έχανε την μπάλα, να ανακτά γρήγορα την κατοχή και να βγαίνει στην επίθεση, τόσο έχανε το μυαλό της και εκνευριζόταν.

Με ευκαιρία του ΠΑΟΚ ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο, όταν ο Χουλτ γύρισε τραγικά την μπάλα πίσω, ο Πρίγιοβιτς βγήκε τετ-α-τετ στο 50’, πήγε να περάσει την μπάλα πάνω από τον Μπάρκα αλλά δεν τα κατάφερε και ο Μπάρκας πρόσθεσε άλλη μία σωτήρια επέμβαση στην εξαιρετική βραδιά του. Ακολούθησαν ένα άστοχο σουτ του Κάνιας, μια εξαιρετική αντεπίθεση και μια πολύ όμορφη προσπάθεια από τον Πέλκα στα αριστερά που όμως κατέληξε σε άστοχο σουτ από δύσκολη γωνία προτού καταφέρει επιτέλους ο ΠΑΟΚ να πάρει αυτό που δικαιούνταν από το παιχνίδι, να ανοίξει το σκορ. Τα κατάφερε με τον αρχηγό του, όταν σε φάουλ που κέρδισε στα αριστερά ο ΠΑΟΚ ο Βιεϊρίνια ανέλαβε την ευθύνη, απομάκρυνε τους υπόλοιπους και έπιασε ένα εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ, με την μπάλα να πέφτει απότομα και να καταλήγει στην απέναντι γωνία του Μπάρκα, που έπεσε αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να το πιάσει, με τον Βιεϊρίνια να κατευθύνεται προς το πέταλο των οπαδών του ΠΑΟΚ και να εκτονώνει όλη του την ένταση στις… διαφημιστικές πινακίδες.

Ο ΠΑΟΚ δεν συνέχισε τον ίδιο ρυθμό, προσπάθησε να διατηρήσει το προβάδισμά του και η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει αλλά χωρίς να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ με τη συμπλήρωση του 80’ ο Μαουρίτσιο αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα για επικίνδυνο τάκλιν στον Αραούχο, ενώ πάνω στην ένταση που ακολούθησε Βιεϊρίνια και Βράνιες δέχτηκαν από μία κίτρινη κάρτα, μόνο που για τον Κροάτη ήταν η δεύτερη και η αριθμητική ισορροπία επανήλθε άμεσα, με την ΑΕΚ να χάνει μεγάλη ευκαιρία να πιέσει με 11 εναντίον 10 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αναμενόμενα το παιχνίδι άνοιξε, ο Πασχαλάκης χρειάστηκε να επέμβει πρώτη φορά καθοριστικά στο σουτ του Αραούχο, ο Μπάρκας… έβγαλε άλλο ένα τετ-α-τετ, κόντρα στον Μακ, ο Αραούχο είχε και ένα σουτ που πέρασε μόλις άουτ, ωστόσο η μπίλια έκατσε στον ΠΑΟΚ, που στις καθυστερήσεις έφυγε στην αντεπίθεση από αριστερά με τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος είχε το καθαρό μυαλό να περιμένει όσο κινούνταν μέσα στην περιοχή, βγάζοντας την κατάλληλη στιγμή στον επερχόμενο Πέλκα, που απλά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ το δεύτερο διαδοχικό του Κύπελλου και μάλιστα με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο, πεντακάθαρης ανωτερότητας έναντι της πρωταθλήτριας ΑΕΚ.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αφού πρώτα απομάκρυναν κάποιους οπαδούς τους που μπήκαν στο χορτάτρι, ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς, κάποιοι φόρεσαν μάσκες με το πρόσωπο του απόντα Ιβάν Σαββίδη, στη συνέχεια φόρεσαν όλοι για την απονομή μπλουζάκια για το... νταμπλ, γενικά το κατευχαριστήθηκαν.  

ΑΕΚ: Μπάρκας, Χουλτ (52’ Γκάλο), Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Μαουρίτσιο, Τζάλμα (51’ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (74’ Σάχοφ), Πρίγιοβιτς.