Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, έκανε το «μπρέικ» με 75-65 επί του Παναθηναϊκού - Free Sunday
Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, έκανε το «μπρέικ» με 75-65 επί του Παναθηναϊκού

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, έκανε το «μπρέικ» με 75-65 επί του Παναθηναϊκού

O Oλυμπιακός υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη φετινή του ήττα στην Basket League, καθώς πέρασε με 75-65 από το Νίκος Γκάλης και με το «μπρέικ» έχει αυτός πλέον το πλεονέκτημα της έδρας.

Ήταν ένα αναμενόμενο βάσει της εικόνας του αγώνα αποτέλεσμα καθώς ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που εμφανίστηκε πιο έτοιμη στο γήπεδο: ο Σφαιρόπουλος πήρε πολλά από πολλούς παρ’ ότι πήρε ελάχιστα από Σπανούλη-Πρίντεζη, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν άψογα προετοιμασμένοι, διαβασμένοι, συγκεντρωμένοι από την αρχή μέχρι το τέλος, όταν χρειάστηκε να βάλουν τα μεγάλα σουτ για να «καθαρίσουν» το παιχνίδι τα έβγαλαν ελεύθερα και τα έβαλαν, το αμυντικό τους πλάνο παγίδευσε τον Παναθηναϊκό και του χάλασε τη δημιουργία, με τους «πράσινους» να τελειώνουν με 8 ασίστ έναντι 17 του Ολυμπιακού. Πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της αναμέτρησης τα 9/21 τρίποντα του Ολυμπιακού, σουτ βγαλμένα μέσα από συστήματα, έναντι των 5/29 του Παναθηναϊκού, πολλά εκ των οποίων έγιναν επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί τίποτα καλύτερο να γίνει.

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κερδίσει τον πρώτο τελικό μόνο με δύο παίκτες. Τον Σίνγκλετον (18 π. με 3/4 δίπ., 1/2 τρίπ., 9/10 β., 10 ριμπ., 1 κόψ., 1 κλέψ., 1 λ.), που έκανε ένα τρομερό παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση και τον Τζέιμς, που ήταν η μοναδική άλλη σταθερά στην επίθεση (23 π. με 2/6 δίπ., 3/8 τρίπ., 10/13 β., 5 ριμπ., 2 ασ., 2 κλεψ.). Πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό έμεινε ο Καλάθης (8π. με 4/9 δίπ., 0/7 τρίπ., 5 ασ., 2 κλεψ., 2 λ.).

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να παίρνει ένα γρήγορο προβάδισμα (5-0 και 7-2) αλλά σταδιακά τον Παναθηναϊκό να βρίσκει τα πατήματά του και παίρνοντας ώθηση από τον Τζέιμς (11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, πετυχαίνοντας μέχρι και τρίποντο και φάουλ μετά από τρίποντο του Μάντζαρη για το 16-15) να περνάει μπροστά και με τις συνεργασίες Σίνγκλετον-Βουγιούκα στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου να αναλαμβάνει τα ηνία -την ώρα που ο Αντετοκούνμπο κυνηγούσε παντού τον Σπανούλη και τον είχε βγάλει εκτός ρυθμού, όπως αντίστοιχα έκανε ο Παπανικολάου στον Καλάθη- και να προηγείται με 26-19.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες δεν είχαν την επιθετική αποτελεσματικότητα του πρώτου. Μετά από ένα άκαπνο δίλεπτο ο Σίνγκλετον έκανε το 29-19 με τρίποντο και ο Παναθηναϊκός φάνηκε να ελέγχει το παιχνίδι. Ο Σφαιρόπουλος άλλαξε την άμυνά του και ακολούθησε ένα τετράλεπτο στο οποίο κυριάρχησαν οι άμυνες και η νευρικότητα εκατέρωθεν. Η σταθερά καλή άμυνα του Ολυμπιακού όμως άρχισε να βγάζει εκτός ρυθμού τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να μειώνουν σιγά σιγά και τελικά βρήκαν ρυθμό και στην επίθεση, σκοράροντας σε διαδοχικές επιθέσεις, βγαλμένες από το μπλοκάκι του Σφαιρόπουλου, στο τελευταίο τρίλεπτο του δεκαλέπτου. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξανασκοράρει εντός παιδιάς στα 26’’ πριν το τέλος του ημιχρόνου, οπότε ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα συνολικό σερί 16-3 για να προηγηθεί 35-32 στο τέλος του ημιχρόνου.

Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε έκτοτε, καθώς ο Ολυμπιακός διατήρησε τον έλεγχο μέχρι το φινάλε, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να μειώσει με ατομικές προσπάθειες εφόσον ο Ολυμπιακός του είχε κόψει τις συνεργασίες. Συνεχίζοντας να παίρνει πολλά από πολλούς στην επίθεση ο Ολυμπιακός παγίωσε μια διαφορά 6-7 πόντων, η οποία μειώθηκε μόνο στο τέλος του, όταν με Καλάθη, Τζέιμς και Αντετοκούνμπο στην άμυνα ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα 5-0 σερί και μείωσε σε 52-49.

Με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου όμως ο Στρέλνιεκς επανέφερε την τάξη, καθώς σκόραρε 7 διαδοχικούς πόντους και έκοψε την όποια φόρα του Παναθηναϊκού (57-49 και 59-51), Παπανικολάου (14 π., 4 ριμπ., 4 ασ., 1 κλέψ., 2 λ.), Μάντζαρης (11π. με 3/4 τρίπ.) και Παπαπέτρου (10 π., 4 ριμπ.) πήραν ό,τι τους έδωσε η άμυνα του Παναθηναϊκού και έτσι η διαφορά είχε αυξητικές τάσεις όσο πλησίαζε το τέλος, φτάνοντας μέχρι και στο +11, με τον Ολυμπιακό να παίρνει ένα παιχνίδι που βάσει απόδοσης δικαιούνταν απόλυτα. Και να μπορεί να φωνάζει και για τη διαιτησία, που έπαιξε «έδρα».

Τα δεκάλεπτα: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ:  Σίνγκλετον 18 (1), Τζέιμς 23 (3), Γκιστ 4, Καλάθης 8, Αντετοκούνμπο 4, Ρίβερς 2, Παππάς 1, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 4, Μιλουτίνοβ 4, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 14 (1), Ρόμπερτς 12 (2), ΜακΛίν 7, Παπαπέτρου 10 (2), Στρέλνιεκς 7 (1), Μάντζαρης 11 (3), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 2.