Μπρέικ στο μπρέικ ο ανώτερος Παναθηναϊκός, 71-66 τον Ολυμπιακό - Free Sunday
Μπρέικ στο μπρέικ ο ανώτερος Παναθηναϊκός, 71-66 τον Ολυμπιακό

Μπρέικ στο μπρέικ ο ανώτερος Παναθηναϊκός, 71-66 τον Ολυμπιακό

O Παναθηναϊκός νίκησε για τέταρτη διαδοχική φορά στο ΣΕΦ και με το 71-66 ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό, επανακτώντας το πλεονέκτημα της έδρας. Όχι ότι αυτό έχει και πολύ σημασία έτσι όπως εξελίσσεται (και) η φετινή σειρά των τελικών.

Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Τσάβι Πασκουάλ κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις μετά το πρώτο παιχνίδι και τα κατάφεραν, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα της αναμέτρησης και νίκησε δίκαια, έχοντας το κατάλληλο πλάνο αλλά και την αυτοπεποίθηση ώστε να εκμεταλλευτεί την ποιοτική ανωτερότητα των παικτών του. Σε μεγάλο βαθμό, με ένα παιχνίδι καθυστέρηση, ο Παναθηναϊκός δικαίωσε τις προβλέψεις που τον έφερναν φαβορί σε αυτή τη σειρά των τελικών, η οποία βέβαια έχει δρόμο ακόμα.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν εξαιρετικό, ένα επιθετικό κρεσέντο, με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με φόρα από τη νίκη του στο πρώτο παιχνίδι και να προηγείται με 9-4 και 11-6. Ο Παναθηναϊκός σκόραρε με τον Καλάθη, όμως στη συνέχεια η επιλογή του Πασκουάλ να ξεκινήσει χωρίς Αντετοκούνμπο αλλά με Λοτζέσκι (και Ρίβερς) απέδωσε. Ο Λοτζέσκι βρήκε εύκολα για τον ίδιο σουτ απέναντι στον Ρόμπερτς από μέση απόσταση, ο Ρίβερς παρ’ ότι δεν σκόραρε ήταν εστία απειλής για την άμυνα του Ολυμπιακού επειδή πόσταρε τον Σπανούλη αλλά και λόγω… προϊστορίας, ο ξεχασμένος Όγκαστ μπήκε επειδή συμπλήρωσε δύο φάουλ ο Γκιστ και πρόσφερε 4 πόντους και 4 ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα 10-0 σερί, μετατρέποντας το 15-11 σε 15-21. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε δύσκολη θέση αλλά κατάφερε να απαντήσει με Παπανικολάου και μία από τις επιθετικές εξάρσεις του Σπανούλη (25-25), για να κλείσει το δεκάλεπτο με 27-25 για τον Παναθηναϊκό.

Με επιθετικό ρεσιτάλ ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος, με τον Λοτζέσκι να φτάνει τους 12 πόντους με τρίποντο και απόλυτη ευστοχία αλλά τον Ολυμπιακό να βρίσκει λύσεις με τα τρίποντα των Γουίλτζερ και Παπαπέτρου και να τρέχει το δικό του σερί 10-2 για το 35-32. Η είσοδος του Τζέιμς δεν πρόσφερε κάτι στον Παναθηναϊκό, ο Ρίβερς εξακολουθούσε να είναι άστοχος, μέχρι και σε βολές, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε τίποτα από τους ψηλούς του, με τους Μιλουτίνοφ και Μακλίν να είναι εκτός κλίματος αγώνα και τον Πρίντεζη να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να βρει ρυθμό, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται μπροστά με 43-40 στο ημίχρονο και από τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου να έχει αρχίσει να χάνεται ο επιθετικός ρυθμός των προηγούμενων 15 λεπτών.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου η μπασκετική πανδαισία του μεγαλύτερου μέρους του πρώτου ημιχρόνου έδωσε τη θέση της σε μια μπασκετική κακοτεχνία, με τις δύο ομάδες να κάνουν κάκιστες επιθέσεις και ακόμη χειρότερα σουτ, μόνο ένα εκ των οποίων, του Ρίβερς, κατέληξε με κάποιον τρόπο στο καλάθι (43-43) στα πρώτα πέντε λεπτά της τρίτης περιόδου, διάστημα στο οποίο οι δύο ομάδες είχαν 1/15 σουτ. Πρώτος συνήλθε ο Καλάθης, που σκόραρε και στη συνέχεια έδωσε ασίστ στον Γκιστ για το 47-43. Στη συνέχεια επέστρεψε και ο Ολυμπιακός, που με Μακλίν, Σπανούλη (12 π. με 5/8 δίπ., 0/5 τρίπ., 5 ασ., 2 λ.) και τρίποντο του Παπαπέτρου προηγήθηκε με 50-49, με τον Καλάθη να βάζει παράλληλα στην εξίσωση και τον Γκιστ με την δεύτερη ασίστ του σε αυτόν.

Σε εκείνο το σημείο ο Πασκουάλ έκανε μία κίνηση που άλλαξε την ροή του αγώνα, περνώντας τον Τζέιμς, των κακών μέχρι τότε επιλογών, με στόχο να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε δύο ομάδες που είχαν σε μεγάλο βαθμό «κολλήσει». Μέχρι το τέλος ενός δεκαλέπτου στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε 2/14 σουτ, καμία ασίστ και έξι λάθη, ο Τζέιμς πέτυχε επτά σερί και αναπάντητους πόντους, τους οποίους έκανε εννιά με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου, φέρνοντας τον Παναθηναϊκό στο 58-50.

4477461

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να βρει σημείο αναφοράς στη ρακέτα, δεν είχε κανέναν πραγματικά διακριθέντα, ενώ αντίθετα είχε πολλούς που υστέρησαν και δεν μπορούσε να σκοράρει, ο Καλάθης (18 π. με 3/7 δίπ., 3/7 τρίπ., 3/4 β., 6 ασ., 8 ριμπ., 2 κλεψ., 2 λ.) έπαιζε πλέον με αυτοπεποίθηση και ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε ρολόι, φτάνοντας στο +13 (65-52, με ένα τρίποντο και δύο βολές του Καλάθη). Ένα τρίποντο της ύστατης λύσης του Σφαιρόπουλου, του Μπράουν, και δύο καλάθια του Πρίντεζη έφεραν το 67-61, με τον Παναθηναϊκό να έχει μπλοκάρει έχοντας τον Τζέιμς στο τιμόνι και προσπαθώντας να παίξει με τον χρόνο, δύο πράγματα ασύμβατα. Πιθανότατα ο Πασκουάλ φοβήθηκε τις βολές του Καλάθη και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 69-65 περίπου 1,5 λεπτό πριν το τέλος, με μία βολή του Μπράουν έφτασε σε απόσταση βολής (69-66), ο Τζέιμς πήρε την επόμενη επίθεση, αστόχησε, ο Ολυμπιακός δεν καθάρισε το ριμπάουντ και στην διεκδίκησή του χρεώθηκε φάουλ του Παπαπέτρου στον Σίνγκλετον, με τους δύο παίκτες να έχουν κλειδώσει τα χέρια τους, τον Αμερικανό να τα αφήνει πρώτος και να φαίνεται ότι σπρώχνεται από τον Παπαπέτρου, σε μια φάση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο ΣΕΦ.

4477417

Ο Σίνγκλετον ευστόχησε στη μία βολή, (70-66), ο Σπανούλης αστόχησε στο λέι απ και ο αγώνας κρίθηκε.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης οπαδοί του Ολυμπιακού συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν σε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ αλλά και επτά συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού. Τόσο οι διαιτητές όσο και η αποστολή του Παναθηναϊκού περίμεναν αρκετή ώρα προκειμένου να μπορέσουν να αποχωρήσουν με αστυνομική συνοδεία από το ΣΕΦ. 

4477492

Τα δεκάλεπτα: 25-27, 43-40, 50-56, 66-71

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 12, Μιλουτίνοβ 5, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 6, Ρόμπερτς 7 (1), ΜακΛίν 4, Μπράουν 4 (1), Παπαπέτρου 13 (2), Στρέλνιεκς 3 (1), Μάντζαρης, Γουίλτζερ 3 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Σίνγκλετον 6 (1), Ρίβερς 5 (1), Γκιστ 8, Λοτζέσκι 13 (2), Καλάθης 18 (3), Τζέιμς 17, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ 4, Αντετοκούνμπο.