Πρωταθλητής «για τον Παύλο» ο Παναθηναϊκός, 84-70 τον Ολυμπιακό - Free Sunday
Πρωταθλητής «για τον Παύλο» ο Παναθηναϊκός, 84-70 τον Ολυμπιακό

Πρωταθλητής «για τον Παύλο» ο Παναθηναϊκός, 84-70 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός βρήκε ρυθμό μέσα από την άμυνά του και ήταν σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο, νίκησε τον Ολυμπιακό με 84-70, έκανε το 3-2 στη σειρά των τελικών και κατέκτησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά το πρωτάθλημα, αποχαιρετώντας έτσι και με μια αγωνιστική επιτυχία τον άνθρωπο που μεγέθυνε στα σημερινά της επίπεδα αυτή την ομάδα, τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

4487444

«Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να τον θυμούνται και ότι έκανε τα πάντα για να τους κάνει ευτυχισμένους», όπως τόνισε με λυγμούς ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

4487502

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μια αποτυχημένη χρονιά, χωρίς φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα και χωρίς τίτλο στην Ελλάδα. Πλέον είναι η ώρα των αποφάσεων για τις δύο διοικήσεις, με τους αδελφούς Αγγελόπουλους να καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την παραμονή ή μη του Σφαιρόπουλου (όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει) αλλά και για το εάν θα πάνε σε μία ακόμη σεζόν με τη λογική του ελληνικού κορμού και των συμπληρωματικών ξένων ή θα αλλάξουν φιλοσοφία. Για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού πρωτεύων είναι ένα θέμα που έχει σχεδόν ξεχαστεί εσχάτως, το σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα παίζει του χρόνου. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτιούνται απολύτως από αυτό.

Στο ξεκίνημα του πέμπτου τελικού κυριολεκτικά «έπεφταν κορμιά», με τις δύο ομάδες να είναι εξαιρετικές στην άμυνα, τον ρυθμό να μην μπορεί να ανοίξει και τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με ένα γρήγορο 4-0 από τον Πρίντεζη. Ο Παπανικολάου ήταν πάνω στον Καλάθη, ο Αντετοκούνμπο πάνω στον Σπανούλη και όλα ήταν πιο δύσκολα για τις δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να πιέζει σε όλο το γήπεδο, να βγάζει άμυνες και στην επίθεση να ποστάρει μεθοδικά τον Σπανούλη και να σκοράρει είτε με βολές, είτε μετά από επιθετικά ριμπάουντ, τρέχοντας σερί 10-0 (10-4), προτού ο Πρίντεζης το διακόψει με τρίποντο (10-7).

Τα πολλά φάουλ -ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε πέντε στο πεντάλεπτο και ο Παναθηναϊκός αμέσως μετά, Μιλουτίνοβ και Αντετοκούνμπο είχαν από τρία πριν το τετράλεπτο- δεν επέτρεπαν να βρει ρυθμό το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός είχε μια ευκαιρία να ξεφύγει αλλά Καλάθης και Λοτζέσκι έχασαν από ένα ανάποδο λέι απ ενώ είχαν αποφύγει τον αντίπαλό τους και στη συνέχεια τους μιμήθηκαν σε εξίσου εύκολες προσπάθειες Σίνγκλετον και Βουγιούκας, οπότε με Πρίντεζη και δύο βολές του Μπόγρη ουσιαστικά σε νεκρό χρόνο από αχρείαστο φάουλ του Ρίβερς, ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 15-14.  Ένα διάστημα στο οποίο ο Σίνγκλετον (9 π., 17 ριμπ., 2 κλεψ., 1 κόψ.) είχε πάρει τα 7 από τα 13 ριμπάουντ του Παναθηναϊκού.

Σπανούλης και Πρίντεζης έμειναν στον πάγκο στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός πίεσε και ανάγκασε σε διαδοχικά λάθη τον Ολυμπιακό και βρήκε σκορ με Καλάθη και Τζέιμς, όμως ένα τρίποντο του Ρόμπερτς (13 π. με 2/6 δίπ., 2/3 τρίπ., 3/3 β.) έφερε το 18-18, Τζέιμς και Ρόμπερτς συνέχισαν να σκοράρουν, ο Λοτζέσκι (12 π., 4 ριμπ., 4 ασ., 1 κόψ.) έκανε ένα πολύ συγκεντρωμένο και μεστό παιχνίδι, ανανεώνοντας επιθέσεις, μοιράζοντας ασίστ, βγάζοντας άμυνας, αλλά δύο διαδοχικές φορές ο Σπανούλης επιτέθηκε επιτυχημένα κατά μέτωπο και έκανε το 30-25, με τον Καλάθη να έχει μόλις συμπληρώσει τρία φάουλ.

Ένα χαζό φάουλ του Μπόγρη στον Λοτζέσκι και ένα κλέψιμο του Σίνγκλετον, που βγήκε έξυπνα στον Μάντζαρη στο κέντρο, που εξελίχτηκε σε αντιαθλητικό έφεραν το 31-30 για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο ο Σπανούλης και ένα φάουλ στον ΜακΛίν στα τρία δέκατα πριν λήξη το ημίχρονο έστειλαν τον Ολυμπιακό στα αποδυτήρια στο +4, 35-31.

Ένα προβάδισμα που όφειλε κυρίως στο γεγονός πως σούταρε καλύτερα, με τον Παναθηναϊκό να έχει 0/7 τρίποντα αλλά και 7 χαμένες βολές στο ημίχρονο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών καθώς οπαδοί του Παναθηναϊκού πέταξαν νερά στα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στο Νίκος Γκάλης και χτυπούσαν τα προστατευτικά, με τον Ολυμπιακό να αποχωρεί προσωρινά.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να βγάζουν και πάλι τρομερές άμυνες, με τη διαφορά πως σε δύο περιπτώσεις του Παναθηναϊκού οδήγησαν σε αιφνιδιασμό και έτσι, μαζί με μία τεχνική ποινή στον πάγκο του Ολυμπιακού, ήρθε το 42-39 για τους «πράσινους», με τον Ολυμπιακό να έχει πετύχει μία βολή με τον ΜακΛίν και ένα τρίποντο με τον Πρίντεζη και κατά τα άλλα να δέχεται κλεψίματα, κοψίματα, μέχρι και με την μπάλα στα χέρια έμεινε στο τέλος της επίθεσης.

Έχοντας τόσες κερδισμένες φάσεις στην άμυνα ο Παναθηναϊκός άρχισε να βρίσκει ρυθμό και στην επίθεση και σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά και το… τέταρτο φάουλ του Καλάθη. Κι αυτό γιατί έφερε δίδυμο Τζέιμς (18 π. με 5/7 δίπ., 1/3 τρίπ., 5/6 β., 2 ριμπ., 3 ασ., 1 κλέψ., 2 λ.), Παππά (13 π. με 3/3 δίπ., 1/1 τρίπ., 4/6 β., ) στην πεντάδα του Παναθηναϊκού, το οποίο και έκανε τη διαφορά. Μαζί με τα τρίποντα. Από τα 0/7 του πρώτου ημιχρόνου, στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα στην αρχή με τον Ρίβερς, ένα περίπου στα μέσα της με τον Λοτζέσκι, που έκανε το 51-45, και ένα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, από τα 8 μέτρα με τον Τζέιμς, το οποίο έκανε το 60-50.

4487489

Στο μεσοδιάστημα, ο τρομερός ΜακΛίν (16 π. με 3/5 δίπ., 10/15 β., 7 ριμπ., 2 ασ., 12 κερδισμένα φάουλ, 1 λ.) κρατούσε μόνος του τον Ολυμπιακό καθώς οι υπόλοιποι είχαν μπλοκάρει, ενώ ο Παππάς επιτέθηκε δύο φορές κατά μέτωπο για το 55-45.  

4487471

Σε μία πολύ σημαντική για την οικονομία του παιχνιδιού φάση, αμέσως μετά ο ΜακΛίν πέτυχε καλάθι και φάουλ (55-47), αστόχησε στην βολή, ο Πρίντεζης πήρε το ριμπάουντ αλλά αντί να μειώσει στους έξι δέχτηκε τάπα στα ίσα από τον Αντετοκούνμπο, με την φάση να εξελίσσεται σε δύσκολο κάρφωμα του Παππά στον αιφνιδιασμό, 57-47. Στο τρίποντο του Σπανούλη στην επόμενη φάση απάντησε ο Τζέιμς με την εκπνοή του δεκαλέπτου στο οποίο οι «πράσινοι» είχαν 9/16 σουτ και σκόραραν 29 πόντους, δύο λιγότερους από τη συνολική συγκομιδή τους στο πρώτο ημίχρονο.

Με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου ουσιαστικά οι Παππάς και Τζέιμς «καθάρισαν» τον τελικό, ο πρώτος με τρίποντο και ο δεύτερος με γκολ-φάουλ, με το σκορ να πηγαίνει στο 68-52. Ο Ολυμπιακός κατέβασε το σχήμα του και άρχισε να πιέζει, ο Παναθηναϊκός εκτελούσε τις επιθέσεις του στο τέλος του χρόνου αλλά έβρισκε σκορ, στην τελευταία προσπάθεια αντεπίθεσης του Ολυμπιακού επέστρεψε και ο Καλάθης, ο οποίος έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο να φτάσει άνετα ο Παναθηναϊκός στο τελικό 84-70.

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 31-35, 60-50, 84-70

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 9, Γκιστ 11, Λοτζέσκι 12 (1), Καλάθης 9 (1), Αντετοκούνμπο 4, Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 18 (1), Παππάς 13 (1), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ, Μήτογλου.

Ολυμπιακός: Σπανούλης 11 (1), Μιλουτίνοβ, Πρίντεζης 13 (2), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, ΜακΛίν 16, Παπαπέτρου 2, Στρέλνιεκς 2, Ρόμπερτς 13 (2), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 5 (1).