Η Ν. Κορέα άφησε εκτός συνέχειας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία - Free Sunday
Η Ν. Κορέα άφησε εκτός συνέχειας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία

Η Ν. Κορέα άφησε εκτός συνέχειας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν θα συνεχίσει την υπεράσπιση του τροπαίου της, με την Γερμανία να μένει εκτός των νοκ άουτ, όπου θα δώσουν το «παρών» η Σουηδία και το Μεξικό, σε μια δραματική εξέλιξη στον 6o όμιλο. Η Σουηδία παρέσυρε με 3-0 το Μεξικό ενώ η Νότια Κορέα νίκησε (στις καθυστερήσεις) με 2-0 τη Γερμανία.

Δραματική αλλά όχι σοκαριστική καθώς όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες που κατέκτησαν το Μουντιάλ τα τελευταία 20 χρόνια στην επόμενη διοργάνωση αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων: η Γαλλία το 2002 σε Ιαπωνία-Ν. Κορέα, η Ιταλία το 2010 στη Νότιο Αφρική, η Ισπανία το 2014 στη Βραζιλία και πλέον η Γερμανία το 2018 στη Ρωσία. Μοναδική παγκόσμια πρωταθλήτρια στις τελευταίες έξι διοργανώσεις που έχει αποφύγει τον κανόνα η μοναδική μη ευρωπαϊκή που έχει κατακτήσει Μουντιάλ τον 21ο αιώνα, η Βραζιλία.

Για την Γερμανία ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της που αποκλείστηκε στον όμιλο αλλά πρόκειται για μια δίκαιη εξέλιξη, εφόσον πρώτη φορά οι Γερμανοί εμφανίζονται τόσο πιεσμένοι και αγχωμένοι σε παιχνίδι που κρίνει κάτι. Και αυτό ενώ το άλλο παιχνίδι εξελισσόταν με το… δεύτερο καλύτερο σενάριο (αν νικούσε το Μεξικό η Γερμανία θα προκρινόταν αν απλώς δεν έχανε) για τη Γερμανία, δηλαδή νίκη της Σουηδίας αλλά με αρκετά γκολ διαφορά, τα οποία έβγαζαν εκτός μάχης το Μεξικό και αρκούσε απλώς η νίκη για την Γερμανία προκειμένου να προκριθεί.

Οι Σουηδοί ήταν καταιγιστικοί κόντρα στο Μεξικό, μπήκαν αποφασισμένοι να κρατήσουν την τύχη τους στα χέρια τους και τα κατάφεραν. Το Μεξικό έκανε ουσιαστικά μόνο μία ευκαιρία σε όλο το παιχνίδι, η Σουηδία κυριάρχησε σε όλες τις γραμμές και στο 50’ άνοιξε το σκορ με τον Αουγκούστινσον, από σέντρα του Μπεργκ. Η ομάδα του Άντερσον δεν κατέβασε ταχύτητα και βρήκε και τα άλλα γκολ που χρειαζόταν προκειμένου να υπερέχει στις ισοβαθμίες, φτάνοντας στο 2-0 με πέναλτι (που κέρδισε ο Μπεργκ) του Γκλάνκβιστ στο 60’, ενώ το 3-0 ήρθε από αυτογκόλ του Αλβάρες. Οι Μεξικανοί τα έβαψαν μαύρα, οι περισσότεροι οπαδοί κοίταζαν στα κινητά τους το σκορ στο Γερμανία-Νότια Κορέα, για να περάσουν στις καθυστερήσεις από το κλάμα του αποκλεισμού στην έκρηξη συναισθημάτων για μια πρόκριση που φάνταζε εξαιρετικά πιθανή στα δύο πρώτα παιχνίδια και φάνηκε να γίνεται απίθανη κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Σουηδία.

Φρόντισαν γι’ αυτό η Γερμανία και η Νότια Κορέα. Κυρίως η Γερμανία, που παρ’ ότι βρέθηκε… από την κόλαση στον παράδεισο στο προηγούμενο παιχνίδι, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία που δημιούργησε.

Οι Γερμανοί, και πάλι με τον Βέρνερ στην κορυφή και τον Οζίλ να επιστρέφει, είχαν αναιμική δημιουργία και επίθεση παρά την κατοχή της μπάλας και δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις απέναντι στην καλοστημένη και συμπαγή άμυνα της Ν. Κορέας. Ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο σπαταλήθηκε με αυτόν τον τρόπο για τους Γερμανούς, που είδαν επιπλέον τον τερματοφύλακα της Ν. Κορέας Τσο να βρίσκεται σε πολύ μεγάλη βραδιά και να βγάζει ό,τι έχανε η άμυνά του, όπως την κεφαλιά του Γκορέτσκα με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Όσο περνούσε η ώρα και τα νέα ερχόντουσαν για τα γκολ της Σουηδίας η Γερμανία γνώριζε πλέον πως της αρκούσε ένα γκολ για την πρόκριση. Ο Λεβ πέρασε σταδιακά τον Γκόμεζ, τον Μίλερ και τον Μπράντ, γέμισε την επίθεσή του αλλά οι φάσεις δεν προέκυπταν, ενώ αντιθέτως οι Νοτιοκορεάτες γίνονταν ολοένα και πιο απειλητικοί στις αντεπιθέσεις. Στο 87’ ο Χούμελς έχασε την τελευταία, όπως αποδείχτηκε, μεγάλη ευκαιρία της Γερμανίας να πάρει την πρόκριση, καθώς στο 91’ ο Κιμ σκόραρε, το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ μετά από υπόδειξη του βοηθού, όμως το VAR έδειξε πως η πάσα είχε γίνει από τον Κρόος και το γκολ μέτρησε.  Η Γερμανία βγήκε όλη μπροστά, ο Νόιερ έπαιζε έξω από την αντίπαλη περιοχή και το αποτέλεσμα ήταν η Νότια Κορέα να φτάσει και στο 2-0 σε αντεπίθεση σε κενή εστία με τον Σον, σε μια ιστορική γι’ αυτήν επιτυχία, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία έφτασε σε μια… κοσμοϊστορική αποτυχία.