Η Ρωσία στους «8» με ήρωα τον Ακινφέεβ - Τέλος εποχής για Ινιέστα, Ισπανία - Free Sunday
Η Ρωσία στους «8» με ήρωα τον Ακινφέεβ - Τέλος εποχής για Ινιέστα, Ισπανία

Η Ρωσία στους «8» με ήρωα τον Ακινφέεβ - Τέλος εποχής για Ινιέστα, Ισπανία

Παρέα με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, την Αργεντινή, αλλά και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, στον δρόμο του άδοξου αποκλεισμού βρίσκεται πλέον και η Ισπανία, η οποία ηττήθηκε με 4-3 στα πέναλτι (1-1 κ.α.) από την Ρωσία, η οποία περιμένει στα προημιτελικά τον νικητή του Κροατία-Δανία.

Οι οικοδεσπότες Ρώσοι δεν αρκέστηκαν στην πρόκρισή τους από τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά από τότε που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ αλλά προκρίθηκαν και στους «8», αποκλείοντας ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Με τον αποκλεισμό της Ισπανίας ήρθε και το τέλος εποχής του Αντρές Ινιέστα και μαζί του τελείωσε και η εποχή της μεγάλης ισπανικής ομάδας που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, κατακτώντας το Euro 2008, το Μουντιάλ του 2010 και το Euro 2012.

Η Ισπανία έκανε ρεκόρ σε Μουντιάλ, έχοντας 1140 πάσες σε 120 λεπτά αγώνα, ένα στατιστικό που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα του αγώνα: οι Ισπανοί είχαν την μπάλα και την γύριζαν διαρκώς αλλά δεν μπορούσαν να πατήσουν στην περιοχή του Ακινφέεφ και να γίνουν επικίνδυνοι.

To μοναδικό διάστημα στο παιχνίδι με διαφορετική εικόνα ήταν στο ξεκίνημα, όταν η Ισπανία ξεκίνησε δυναμικά, πίεσε, ζήτησε επιτακτικά το γκολ και το βρήκε, όταν σε μια εκτέλεση φάουλ ο 39χρονος Ιγκνάσεβιτς έκανε τα πάντα για να μην επιτρέψει στον Ράμος να φτάσει στην μπάλα για να βάλει τελικά… αυτογκόλ με τη φτέρνα του.

Ακολούθως η Ισπανία απλώς γύριζε την μπάλα και διατηρούσε το υπέρ της προβάδισμα, για να φτάσουμε στο 40’, όταν στην κεφαλιά του Τζιούμπα η μπάλα βρήκε στο υψωμένο χέρι του Πικέ και ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι, με τον Τζιούμπα να εκτελεί εύστοχα για το 1-1.

Τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, η Ισπανία συνέχισε να αλλάζει πάσες και να μην απειλεί, για να φτάσουμε στην παράταση. Εκεί η Ισπανία είχε μια καλή ευκαιρία, άλλαξε και 200 ακόμα πάσες, αλλά το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι με τους Ρώσους στις κερκίδες να πανηγυρίζουν. Προφανώς ήξεραν κάτι παραπάνω: η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Μια διαδικασία που ανέδειξε έναν πρωταγωνιστή, τον Ιγκόρ Ακινφέεβ, ο οποίος απέκρουσε τα πέναλτι των Κόκε και Άσπας, με τη δεύτερη απόκρουση να είναι άκρως εντυπωσιακή. Μία δικαίωση, ένας καλός λόγος να θυμούνται στο τέλος της καριέρας του τον Ακινφέεβ οι συμπατριώτες του. Πρόκειται για έναν πολύ καλό τερματοφύλακα που δεν έφυγε ποτέ από την ΤΣΣΚΑ και έχει καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ του να δέχεται γκολ επί 43 διαδοχικά ματς στο Champions League.

Ισπανία: Ντε Χέα, Ράμος, Πικέ, Αλμπα, Νάτσο (70' Καρβαχάλ), Σίλβα (67' Ινιέστα), Μπουσκέτς, Ισκο, Κόκε, Ασένσιο (104' Ροδρίγκο), Ντιέγκο Κόστα (80' Άσπας).

Ρωσία: Ακινφέεβ, Κουντριασόβ, Ιγκνάσεβιτς, Κουτέποβ, Φερνάντες, Ζιρκόβ (46' Γκρανάτ), Σαμέντοβ (61' Τσερίσεβ), Ζόμπνιν, Κουζιάεβ (67' Ερόχιν), Γκολοβίν, Τζιούμπα (65' Σμόλοβ).