Στα ημιτελικά το Βέλγιο, 2-1 την Βραζιλία - Ευρωπαϊκή υπόθεση το Μουντιάλ - Free Sunday
Στα ημιτελικά το Βέλγιο, 2-1 την Βραζιλία - Ευρωπαϊκή υπόθεση το Μουντιάλ

Στα ημιτελικά το Βέλγιο, 2-1 την Βραζιλία - Ευρωπαϊκή υπόθεση το Μουντιάλ

To Βέλγιο νίκησε με 2-1 την Βραζιλία και την απέκλεισε, το Μουντιάλ συνεχίζεται μόνο με ευρωπαϊκές ομάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία καμία από τις Βραζιλία, Γερμανία και Αργεντινή δεν θα βρίσκεται στα ημιτελικά, ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει νέος παγκόσμιος πρωταθλητής: το Μουντιάλ της Ρωσίας έχει εξελιχτεί σε μια τρομερά ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Στο Καζάν, στο γήπεδο όπου γνώρισαν τον αποκλεισμό αρχικά η Γερμανία και στη συνέχεια η Αργεντινή, πλέον είχε φτάσει η ώρα και της Βραζιλίας, η οποία δεν αποδείχτηκε καλύτερη από το Βέλγιο και έμεινε εκτός, με τους εκπληκτικούς Βέλγους να επιβεβαιώνουν όσα είχαν δείξει στα προκριματικά και στη μέχρι τώρα πορεία τους: πως πρόκειται για μία φανταστική ομάδα, με ποιοτικούς παίκτες, ικανότατη προπονητική καθοδήγηση, ομοιογένεια και αίσθηση πως αυτή είναι η ευκαιρία τους. Και σκοπεύουν να την εκμεταλλευτούν. Το Βέλγιο προκρίθηκε στα ημιτελικά επειδή ήταν ανώτερο, όπως ακριβώς συνέβη και στον πρώτο προημιτελικό, όπου η Γαλλία ήταν σαφώς ανώτερη της Ουρουγουάης, νίκησε με 2-0 και οι δύο γειτονικές χώρες έδωσαν ραντεβού στον ημιτελικό.

Το παιχνίδι είχε εξ αρχής ρυθμό με την Βραζιλία να είναι εκείνη που προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο, το Βέλγιο είχε την πρώτη καλή στιγμή, η Βραζιλία απάντησε με δοκάρι του Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος αλλιώς περίμενε να βρει την μπάλα και αλλιώς την βρήκε λόγω της παρέμβασης συμπαίκτη του και ακολούθησε το 1-0 για το Βέλγιο, όταν σε εκτέλεση κόρνερ στο 13’ ο Φερναντίνιο με… άψογη γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Με τους Αζάρ, Ντε Μπρόινε να αναλαμβάνουν τα ηνία, τον Φελαϊνί να έχει γίνει σκιά του Νεϊμάρ, τον Βίτσελ να κόβει τα πάντα και τον Λουκάκου να κάνει τα πάντα, οι Βέλγοι σε μεγάλο βαθμό κυριάρχησαν, φτάνοντας και στο 2-0 στο 31’, σε μια φάση που ξεκίνησε με τον Λουκάκου να εκμεταλλεύεται κλέψιμο και να παίρνει την μπάλα μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής του Βελγίου, να αρχίζει να τρέχει με την μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή, να αποφεύγει εύκολα τους αντιπάλους του με στυλ πλέι μέικερ και να δίνει στον Ντε Μπρόινε στα αριστερά και έξω από την περιοχή του Άλισον. Με τον Μαρσέλο να παίζει… κάτι σαν άμυνα, ο Ντε Μπρόινε όπλισε και έπιασε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ που κατέληξε στο πλαϊνό της εστίας του Άλισον.

Μετά το 2-0 το Βέλγιο άφησε την μπάλα στην Βραζιλία, η οποία έγινε απειλητική, τα έδωσε όλα μέχρι το τέλος, αλλά είτε η άμυνα του Βελγίου ανταποκρινόταν, είτε ο Κουρτουά, που έκανε την πρώτη μεγάλη επέμβαση της αναμέτρησης στο 37’ στο σουτ του Κουτίνιο, που ήταν εκείνος που δημιουργούσε με τις εμπνεύσεις του τα περισσότερα προβλήματα στην άμυνα του Βελγίου. Η Βραζιλία ξεκίνησε πιεστικά και στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς να μπορεί να κλείσει στα καρέ τους τους Βέλγους καθώς όποτε έπαιρναν την μπάλα ο εκπληκτικός Αζάρ, που έπαιξε όπως... θα έπρεπε να είχε παίξει ο Νεϊμάρ για να δικαιολογήσει την φιλοδοξία του να γίνει ο καλύτερος, και ο Ντε Μπρόινε ανάγκαζαν τους Βραζιλιάνους να τους «νιώσουν», όπως στη φάση του 62’ όπου ο Αζάρ παραλίγο να κάνει το 3-0.

Η είσοδος του Ντάγκλας Κόστα έδωσε οντότητα στη δεξιά πλευρά της Βραζιλίας, με τον Φιρμίνο η Βραζιλία είχε γίνει πιο πιεστική, όμως έλειπε εκείνος που θα μπορούσε να νικήσει τον τρομερό Κουρτουά. Η Βραζιλία τον βρήκε στο πρόσωπο της τρίτης αλλαγής του Τίτε, τον Ρενάτο Αουγκούστο, ο οποίος στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, με κεφαλιά, εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την έμπνευση του Κουτίνιο και μείωσε σε 2-1 στο 76’.

Μετά τη μείωση του σκορ βρήκε πεδίο δράσης και ο Νεϊμάρ και η πίεση των Βραζιλιάνων αυξήθηκε, έχασαν μεγάλες ευκαιρίες με τον Φιρμίνο, τον Αουγκούστο και τον Κουτίνιο και με το παιχνίδι να βρίσκεται στις καθυστερήσεις ο Κουρτουά έκανε την επέμβαση του αγώνα με τα δάχτυλα στο πολύ ωραίο σουτ του Νεϊμάρ για να επισφραγίσει την παρουσία της ομάδας του στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Βραζιλία: Άλισον, Μαρσέλο, Φάγκνερ, Μιράντα, Τιάγκο Σίλβα, Παουλίνιο (73’ Αουγκούστο), Φερναντίνιο, Γουίλιαν (46’ Φιρμίνο), Κουτίνιο, Νεϊμάρ, Ζέσους (58’ Ντάγκλας Κόστα).

Βέλγιο: Κουρτουά, Βερτόνγκεν, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Μενιέ, Τσαντλί (82’ Βερμάελεν), Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου (86’ Τίλεμανς).