H Γαλλία πήγε το ματς εκεί που ήθελε και απέκλεισε το Βέλγιο - Free Sunday
H Γαλλία πήγε το ματς εκεί που ήθελε και απέκλεισε το Βέλγιο

H Γαλλία πήγε το ματς εκεί που ήθελε και απέκλεισε το Βέλγιο

Η Γαλλία πήγε τον ημιτελικό στον ρυθμό που ήθελε και μοιραία ήταν εκείνη που προκρίθηκε στον τελικό, επικρατώντας του Βελγίου με 1-0 χωρίς να το αφήσει ποτέ να κάνει το παιχνίδι του.

Το δίπολο Αζάρ-Ντε Μπρόινε έσπασε από την αμυντική προσπάθεια της Γαλλίας και όλα έγιναν πιο εύκολα για την ομάδα του Ντεσάν, η οποία επιστρέφει σε τελικό Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια και περιμένει τον νικητή του Κροατία-Βέλγιο.

Κι αν για τη Γαλλία αυτό είναι το παιχνίδι της, το Βέλγιο επίσης προσαρμόστηκε σε σημαντικό βαθμό σε αυτό, με τον Μαρτίνεθ να επιλέγει τριάδα Ντεμπελέ, Βίτσελ, Φελαϊνί, ο οποίος είχε διπλό ρόλο, ήταν η σκιά του Πογκμπά και όταν η ομάδα του είχε την μπάλα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τον χώρο που άφηνε το μαρκάρισμα του Λουκάκου ώστε να λειτουργήσει ως κρυφός επιθετικός.

Έτσι, η Γαλλία άφησε την μπάλα στο Βέλγιο, το οποίο προσπαθούσε να επιτεθεί οργανωμένα και χωρίς να παίρνει ρίσκα, εφόσον η Γαλλία είναι κίνδυνος-θάνατος στις αντεπιθέσεις, και το αποτέλεσμα ήταν ένα παιχνίδι χαμηλού ρυθμού, που είχε όμως φάσεις στο πρώτο ημίχρονο καθώς στο χορτάρι αντιπαρατέθηκαν κορυφαίου επιπέδου παίκτες. Ο Αζάρ έτρεξε και μόχθησε πολύ στο πρώτο ημίχρονο, έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Βελγίου, όταν το σουτ του στο 16’ από αριστερά πέρασε μόλις άουτ αλλά όσο περνούσε η ώρα η γαλλική άμυνα τον αντιμετώπιζε όλο και ευκολότερα. Ο Βαράν στο 19’ και ο Γιορίς στο 22’ φρόντισαν να… μείνουν στο μηδέν οι Βέλγοι, ενώ στο 39’ η Γαλλία είχε την πρώτη της ευκαιρία στο παιχνίδι, αλλά ο Κουρτουά νίκησε τον Παβάρ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ, όταν στο 51’ ο Γκριζμάν εκτέλεσε το κόρνερ και ο Ουμτιτί πήρε την κεφαλιά από τον Φελαϊνί (ο οποίος φαίνεται επίσης να βρίσκει την μπάλα) στο πρώτο δοκάρι και την έστειλε στα δίχτυα του Κουρτουά. Η Γαλλία έχασε μία ακόμη ευκαιρία με τον Ζιρού, από μαγική πάσα-έμπνευση του Μπαπέ, ο οποίος δεν έκανε μία λαμπερή εμφάνιση, ωστόσο έκανε τα πάντα σωστά, σε όποιον χώρο του γηπέδου και να βρισκόταν: πέρα από όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν το «πακέτο» του έδειξε όχι μόνο αμυντική προσήλωση αλλά και… αποτελεσματικότητα. Ο Μαρτίνεθ πέρασε τον Μέρτενς για να ενισχύσει την επίθεσή του και ακολούθησε ένα διάστημα με διαδοχικές σέντρες του Μέρτενς από τα δεξιά και μοναδικό αντίκρισμα μια κεφαλιά του Φελαϊνί που πέρασε λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Γιορίς. Όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες του Βελγίου εκνευριζόντουσαν και περισσότερο, αφού δεν μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνα της Γαλλίας, η οποία κρατούσε με σχετική άνεση το προβάδισμά της. Κατάσταση που διατηρήθηκε μέχρι το φινάλε, με την Γαλλία να μην έχει κανέναν ενδοιασμό στο τελευταίο δεκάλεπτο να αποδεχτεί ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» και να κάνει καθυστερήσεις με κάθε τρόπο, προεξαρχόντως του Μπαπέ. Λίγοι θα τους ψέξουν γι’ αυτό μετά την πρόκριση στον τελικό.

Γαλλία: Γιορίς, Βαράν, Ουμτιτί, Παβάρ, Ερναντές, Καντέ, Ματουιντί (86' Τολισό), Πογκμπά, Μπαπέ, Γκριζμάν, Ζιρού (85' Εν Ζονζί).

Βέλγιο: Κουρτουά, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Αλντερβάιρελντ, Ντεμπελέ (60' Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80' Καράσκο), Τσαντλί (91' Μπατσουαγί), Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.