Η τρομερή Κροατία στον τελικό, 2-1 την Αγγλία - Free Sunday
Η τρομερή Κροατία στον τελικό, 2-1 την Αγγλία

Η τρομερή Κροατία στον τελικό, 2-1 την Αγγλία

Η τρομερή Κροατία του Μόντριτς, του Ράκιτιτς, του Μάντζουκιτς, του Πέρισιτς αλλά και του Ζλάτκο Ντάλιτς βρίσκεται στον τελικό του Μουντιάλ, εφόσον απέκλεισε την Αγγλία στην παράταση με 2-1, χάρη σε γκολ του Μάντζουκιτς.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της μικρής χώρας των 4 εκατομμυρίων κατοίκων, με την συγκεκριμένη ομάδα να ξεπερνάει τα επιτεύγματα της παρέας των Σούκερ, Μπόμπαν, Προσινέτσκι, Γιάρνι, Μπίλιτς, Ασάνοβιτς.

Ο ημιτελικός εξελίχτηκε σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση, παρ’ ότι για το μεγαλύτερο διάστημά του η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν φάνταζε ιδιαίτερα πιθανή. Η Αγγλία, με πολύ πιο νεανικό και γεμάτο ορμή ρόστερ κατάφερε και προηγήθηκε μόλις στο 5’ με εκτέλεση φάουλ του Τρίπιερ που θύμισε Μπέκαμ. Στη συνέχεια έλεγξε απόλυτο τον ρυθμό της αναμέτρησης απέναντι σε μια Κροατία που έδειχνε εξουθενωμένη μετά τις δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι στους δύο προηγούμενους γύρους, παιχνίδια στα οποία επίσης είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 1-0. Η κόπωση φαινόταν κυρίως στους δύο κινητήριους μοχλούς της Κροατίας, το καταπληκτικό δίδυμο των Μόντριτς και Ράκιτιτς.

Έτσι, η Αγγλία έβγαλε με άνεση το πρώτο ημίχρονο, με την Κροατία να αρκείται σε μια φλύαρη κατοχή της μπάλας, χωρίς ιδέες και έμπνευση, το οποίο δεν μπορούσε να αγχώσει την αντίπαλό της. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, με την Αγγλία να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την Κροατία να μην μπορεί να γίνει απειλητική. Από την άλλη πλευρά η Αγγλία έδειξε να βολεύεται υπερβολικά με το πάντα εύθραυστο 1-0, κάνοντας ένα πολύ συντηρητικό παιχνίδι και χωρίς να δείχνει διάθεση να κυνηγήσει το δεύτερο γκολ, Μία πραγματική ευκαιρία είχε να το πετύχει, αλλά τη σπατάλησε ο Κέιν. Όλα αυτά μέχρι το 68’, όταν σε μία όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη σέντρα του Βρσάλκο από δεξιά οι Γουόκερ, Τρίπιερ κινήθηκαν χαλαρά και ο Πέρισιτς πρόλαβε να μπει ανάμεσά τους, να απλώσει στον αέρα το πόδι του και με το αριστερό τακουνάκι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πίκφορντ, που δεν είχε περιθώρια αντίδρασης.

Αίφνης τα πάντα άλλαξαν. Η Κροατία το πίστεψε, άντλησε δυνάμεις από τη θέλησή της, έκανε κατάθεση ψυχής. Από την άλλη πλευρά αφενός το νεανικό ρόστερ της Αγγλίας έδειχνε να καταρρέει υπό το βάρος του it’s coming home και από την άλλη, όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί, μόνο εύκολο δεν είναι για μία ομάδα που έχει βολευτεί -και μάλιστα για περισσότερη από μία ώρα αγώνα- να παίζει ένα παιχνίδι διατήρησης του υπέρ της αποτελέσματος ξαφνικά να πρέπει να αλλάξει το «τσιπάκι» και να παίξει για να νικήσει. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Πέρισιτς παραλίγο να ολοκληρώσει την… κηδεία στην Αγγλία, δεν τα κατάφερε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Αγγλία είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στην παράταση αλλά ο Βρσάλκο έβγαλε λίγο έξω από τη γραμμή την κεφαλιά του Στόουνς, ενώ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ήταν η σειρά της Κροατίας και του Μάντζουκιτς, με τον Πίκφορντ να κάνει μεγάλη επέμβαση.

Ο Μάντζουκιτς αντιμετώπιζε ήδη μυϊκό πρόβλημα αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να βγει αλλαγή, φαινόταν στο βλέμμα του. Περίμενε τη στιγμή του, το ραντεβού του με την ιστορία. Αυτή ήρθε στο 109’, όταν σε μία επίθεση στην οποία η αγγλική άμυνα απομάκρυνε αρχικά, η μπάλα πήγε προς τον Πέρισιτς, ο οποίος έκανε ένα γέμισμα με κεφαλιά. Μία στιγμιαία αδράνεια των αμυντικών ήταν αρκετή για τον Μάντζουκιτς, ο οποίος κατέβασε την μπάλα λίγο έξω από την μικρή περιοχή και πλάσαρε με το αριστερό τον Πίκφορντ, κάνοντας το 2-1. Οι Άγγλοι δεν βρήκαν ούτε μία καθαρή φάση μέχρι το φινάλε και η Κροατία πανηγύρισε μια ιστορική επιτυχία, δίνοντας ραντεβού με την Γαλλία στον τελικό της Κυριακής.

Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95' Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς (119' Μπαντέλι), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (101' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς, Πέρισιτς.

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ (112' Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97' Ντάιερ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι, Γιανγκ (91' Ρόουζ), Στέρλινγκ (74' Ράσφορντ), Κέιν.