Καρδιοχτύπησε αλλά πάει Champions League η ΑΕΚ - Free Sunday
Καρδιοχτύπησε αλλά πάει Champions League η ΑΕΚ

Καρδιοχτύπησε αλλά πάει Champions League η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ίδρωσε, καρδιοχτύπησε αλλά κράτησε μέχρι τέλους το 1-1 με την Βίντι, το οποίο, σε συνδυασμό με τη νίκη με 2-1 στην Βουδαπέστη, την επανέφερε στους ομίλους του Champions League μετά από 12 χρόνια, ολοκληρώνοντας την μεγάλη επιστροφή της ΑΕΚ από τα αλώνια της Γ’ Εθνικής στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και πλέον στους ομίλους του Champions League.

Το σημαντικό είναι ότι ο στόχος επετεύχθη και πέρα από το γόητρο και την ικανοποίηση της συμμετοχής στο κλαμπ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης η ΑΕΚ θα γεμίσει και τα ταμεία της, καθώς μόνο από την πρόκρισή της εξασφαλίζει περίπου 16,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν αναλογικά με την πορεία και τα αποτελέσματά της στο Champions League αλλά και από το market pool στο τέλος της σεζόν.

Οι παίκτες της ΑΕΚ, μπροστά σε περισσότερους από 40.000 οπαδούς, ήταν εμφανώς αγχωμένοι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα ένα πολύ νευρικό πρώτο ημίχρονο, χαλάρωσαν κάπως όταν προηγήθηκαν νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο η γρήγορη ισοφάριση της Βίντι τους φόρτωσε με πίεση και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα όταν αποβλήθηκε ο Λόπες για μια βλακώδη ενέργειά του στο 80’, ωστόσο η άμυνα και ο Μπάρκας κράτησαν και η ΑΕΚ πανηγύρισε την τεράστια πρόκριση. Μετά από μια συμπλοκή μεταξύ παικτών των δύο ομάδων μετά τη λήξη της αναμέτρησης την κόκκινη κάρτα του διαιτητή, σε νεκρό χρόνο, αντίκρυσε και ο Λιβάγια, επειδή κλώτσησε τον Λάζοβιτς.

Στο πρώτο ημίχρονο κυριάρχησαν η έντονη βροχόπτωση και η νευρικότητα της ΑΕΚ, που δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και να πιέσει την Βίντι, αλλά από την άλλη πλευρά ήταν στιβαρή αμυντικά και δεν απειλήθηκε, πέρα από πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Λάζοβιτς που ανάγκασε σε ακόμη καλύτερη επέμβαση τον Μπάρκα, στο 30’. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να απειλήσει με πλαγιοκοπήσεις, Λιβάγια και Μάνταλος βρέθηκαν σε καλή βραδιά και ταλαιπώρησαν τους αντιπάλους τους, ωστόσο έλειψε η καλή τελική επιλογή.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Μάνταλος κινήθηκε στα δεξιά και σέντραρε, ο Λόπες προσπάθησε να πάρει την κεφαλιά και ο Φιόλα τον έσπρωξε, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μάνταλος και ήταν αριστοτεχνική, κάνοντας το 1-0 στο 48’. Η ΑΕΚ άρχισε να δείχνει πιο άνετη πλέον στο χορτάρι του ΟΑΚΑ, ωστόσο στο 57’ ο Νεγκό έκανε ωραία ενέργεια στα δεξιά της περιοχής του Μπάρκα, εκείνος βγήκε, μάλλον βιαστικά, και ο Νεγκό πλάσαρε άψογα από πάνω του, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ακολούθησε… τρικυμία για την ΑΕΚ, που έχασε την ψυχραιμία και την ισορροπία της, αλλά ο Νεγκό στο 68’ και ο Σέποβιτς στο 71’ δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Πάνω που η ΑΕΚ απείλησε με τον Λιβάγια και ισορρόπησε, σε ένα φάουλ που παραχώρησε ο Σιμόες έξω από την περιοχή ο Λόπες πλησίασε από πίσω τον Νεγκό και μπροστά στα μάτια του διαιτητή έκανε κίνηση να του ρίξει κουτουλιά. Ίσα ίσα που τον ακούμπησε, αλλά μικρή σημασία είχε, αντίκρυσε δικαίως την κόκκινη κάρτα για την βλακώδη ενέργειά του. Ο Λάζοβιτς εκτέλεσε δυνατά μεν αλλά στην πλευρά του Μπάρκα και εκείνος απομάκρυνε σχετικά εύκολα, ενώ η είσοδος Άλεφ και Τσόσιτς συνέβαλε στο να κινδυνεύσει ελάχιστα η ΑΕΚ στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, με την εξαίρεση του σουτ του Γιούχας στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων που παραλίγο να ξυπνήσει απότομα την ΑΕΚ από το όνειρο που ζούσε. Στη συμπλοκή που ακολούθησε μετά τη λήξη της αναμέτρησης πέρα από την κόκκινη του Λιβάγια κίτρινες αντίκρυσαν και οι Χουλτ και Γιούχας.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Χουλτ, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Λόπες, Μάνταλος (89’ Τσόσιτς), Κλωναρίδης (62’ Πόνσε), Λιβάγια (83’ Άλεφ).

Βίντι: Κοβάτσικ, Στοπίρα, Βινίσιους, Γιούχας, Φιόλα, Χάτζιτς, Νικόλοφ (46’ Πάτκαϊ), Νεγκό, Κοβάτς, Σέποβιτς, Λάζοβιτς.