Σκληρό μάθημα για την ΑΕΚ, 3-0 από τον Άγιαξ - Free Sunday
Σκληρό μάθημα για την ΑΕΚ, 3-0 από τον Άγιαξ

Σκληρό μάθημα για την ΑΕΚ, 3-0 από τον Άγιαξ

Στην επιστροφή της μετά από 12 χρόνια στους ομίλους του Champions League η ΑΕΚ διαπίστωσε γιατί η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η κορυφαία του πλανήτη και ηττήθηκε με 3-0 από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ.

Η ΑΕΚ έκανε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, όταν κράτησε τον Άγιαξ στην άμυνα και δημιούργησε φάσεις για να σκοράρει, όμως δέχτηκε ένα γρήγορο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, δεν φάνηκε προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο, δεν μπόρεσε να αντιδράσει και απογοητεύτηκε, με συνέπεια να δεχτεί άλλα δύο γκολ για το «βαρύ» 3-0. Μια σκληρή τιμωρία από αυτές που συνήθως επιφυλάσσει το Champions League στις ομάδες που δεν είναι πνευματικά έτοιμες να ανταπεξέλθουν. Και ο Άγιαξ, πέρα από το ωραίο δεύτερο γκολ που πέτυχε, δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο στο παιχνίδι, «απλώς» ήταν ποιοτικά ανώτερος σε ατομικό επίπεδο.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Άγιαξ ξεκίνησε έχοντας σε συντριπτικό ποσοστό την κατοχή της μπάλας αλλά η ΑΕΚ έτρεχε πολύ, είχε εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις και δεν άφηνε τους Ολλανδούς να γίνουν απειλητικοί. Αντιθέτως, σταδιακά η ΑΕΚ άρχισε να κρατάει λίγο την μπάλα και να προσπαθεί να βγει μπροστά και στο 14’ από ένα κερδισμένο φάουλ ο Σιμάο παραλίγο να ανοίξει το σκορ με κεφαλιά. Η ΑΕΚ είχε άλλες δύο καλές στιγμές με τον Πόνσε, που κόπηκε τελευταία στιγμή, και το ημίχρονο βγήκε με τον Άγιαξ να μην έχει τελική προσπάθεια εντός περιοχής, για πρώτη φορά εντός έδρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ό,τι έχτισε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο γκρεμίστηκε με την έναρξη του δεύτερου, όταν ο Άγιαξ κέρδισε κόρνερ στο 46’ και μετά την αρχική απομάκρυνση έγινε γέμισμα, με την άμυνα της ΑΕΚ να κολλάει, να ξεχνάει τον Ταλιαφίκο και εκείνος να ανοίγει το σκορ.

Το αξίωμα στο Champions League είναι ότι δέχεσαι γκολ και συνεχίζεις σαν να μην έγινε τίποτα προκειμένου να έχεις ελπίδες ανατροπής. Αντιθέτως, η ΑΕΚ έβγαλε έλλειψη πίστης στην επαναφορά της στο παιχνίδι από τη στιγμή που το αρχικό της πλάνο στράβωσε, έδειξε μη προετοιμασμένη ψυχολογικά, μετά το ασφαλές πρώτο ημίχρονο που έκανε, να δεχτεί γκολ.

Ο Άγιαξ κυριάρχησε, δεν κινδύνευσε καθόλου και εκμεταλλεύτηκε ό,τι του έδωσε η άμυνα της ΑΕΚ για να πετύχει δύο ακόμη γκολ, από τον Ντε Μπέεκ στο 77’ και πάλι από τον Ταλιαφίκο στο 90’, που διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Ήταν η πρώτη ήττα της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά από 14 αναμετρήσεις.

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Νέρες (78' Ντόλμπεργκ), Χούντελααρ (62' Ντε Μπέεκ), Τάντιτς, Μαζραουί, Έιτινγκ, Μπλιντ, Σόνε, Ντε Γιονγκ, Ζίγιεχ, Ταλιαφίκο.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (70' Γιαννιώτας), Τσόσιτς, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (61' Αλεφ), Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (81' Γιακουμάκης).