Ποδόσφαιρο: Μεγάλος κερδισμένος και χαμένοι - Free Sunday
Ποδόσφαιρο: Μεγάλος κερδισμένος και χαμένοι

Ποδόσφαιρο: Μεγάλος κερδισμένος και χαμένοι

Η δεύτερη αγωνιστική του Champions και του Europa League για τις ελληνικές ομάδες είχε έναν μεγάλο κερδισμένο, τον ΠΑΟΚ, και μια μεγάλη χαμένη, την ΑΕΚ.

Μεγάλη χαμένη γιατί με την ήττα της από την Μπενφίκα απώλεσε τις, λιγοστές ούτως ή άλλως, πιθανότητές της να συνεχίσει στους «16» του Champions League, ενώ σε συνδυασμό με την ισοπαλία αλλά και την εμφάνιση του Άγιαξ στο Μόναχο με την Μπάγερν φάνηκε πως ουσιαστικά δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στην παρουσία της στους «32» του Europa League. Μια αρκετά δίκαιη διαφαινόμενη εξέλιξη, καθώς αποδεικνύεται πως το βάθος του ρόστερ της ΑΕΚ δεν είναι επιπέδου Champions League. Η ΑΕΚ ήταν καλή μετά το πρώτο 20λεπτο κόντρα στην Μπενφίκα, όταν βέβαια είχε ήδη βρεθεί με 2-0 πίσω στο σκορ. Έκανε υπερπροσπάθεια, έβαλε την μπάλα κάτω και, βοηθούμενη και από την αποβολή του Ντίας στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, έφτασε να ισοφαρίσει 2-2, και ενώ πλέον φαινόταν κοντά στην πλήρη ανατροπή, από τη μια η επιλογή του Κλωναρίδη να ψάξει τη δόξα του χατ-τρικ αντί να πασάρει, από την άλλη η έμπνευση του νεαρού Άλφα Σεμέδο που ήρθε από τον πάγκο, και η Μπενφίκα αποχώρησε νικήτρια από το ΟΑΚΑ, παρ’ ότι σαφώς χειρότερη της αντιπάλου της.

Το καλό για την ΑΕΚ είναι πως δείχνει πλέον να συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρυσι και θα υπερασπιστεί επί ίσοις όροις τον τίτλο της. Το κακό είναι πως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι αν είχε κινηθεί πιο ποιοτικά στο μεταγραφικό παζάρι. Την Κυριακή υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο και οι δύο ομάδες «καίγονται» για τη νίκη, εφόσον ο ΠΑΟΚ έχει περάσει αμφότερες στη βαθμολογία, παρ’ ότι ξεκίνησε με -2 βαθμούς, αλλά ο Ολυμπιακός είναι εκείνος που… τσουρουφλίζεται αν ηττηθεί.

Καλός, αλλά κάτι λείπει

Κι αυτό γιατί θα συμπληρώσει τρεις ήττες σε μία εβδομάδα. Σε μία δεδομένα πολύ δύσκολη εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, συνεχίστηκε στο Μιλάνο κόντρα στη Μίλαν και ολοκληρώνεται στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Στις ήττες από ΠΑΟΚ και Μίλαν η προσπάθεια του Ολυμπιακού χειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του. Δύσκολα όμως θα γίνει αποδεκτή ή θα περάσει χωρίς συνέπειες μια τρίτη ήττα, δεύτερη διαδοχική σε ντέρμπι. Κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς ανώτερος, βομβάρδισε την εστία του αντιπάλου του στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να σκοράρει.

Κόντρα στη Μίλαν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 15΄ και είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, παρ’ ότι παρατάχθηκε με την… δεύτερη ενδεκάδα του. Μια σχεδόν αναγκαστική επιλογή από τον Μαρτίνς, δεδομένου ότι στο ξεκίνημα της σεζόν, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί παίκτες προστέθηκαν στο ρόστερ στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και δεν έκαναν προετοιμασία, στηρίχτηκε σε συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι καταπονήθηκαν. Σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν παίκτες της «δεύτερης ενδεκάδας» ποδοσφαιριστές όπως ο Γκιλιέρμε, ο Νάτχο και ο Τουρέ, ή και ο Σισέ, με τους δύο πρώτους να αναμένεται σταδιακά να πάρουν θέση στο βασικό σχήμα, όπως και ο Τουρέ στα μεγάλα παιχνίδια. Γεγονός παραμένει όμως πως ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στο Μιλάνο με παίκτες χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους.

Είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντική η απόδοση του πρώτου ημιχρόνου όσο και αναμενόμενη η φθίνουσα απόδοση του δεύτερου, όταν σταδιακά χάνονταν οι αποστάσεις, η συνοχή των γραμμών, η προσήλωση στο πλάνο, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι στο οποίο η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω, χωρίς να έχει ούτε τις δυνάμεις ούτε και το καθαρό μυαλό να αντεπεξέλθει. Επιπλέον, άργησε και η βοήθεια με φρέσκα πόδια από τον πάγκο. Το πρώτο γκολ της Μίλαν συντέλεσε στο να εξελιχθεί η φθίνουσα απόδοση σε κατάρρευση, με συνέπεια να δεχτεί άλλα δύο γκολ ο Ολυμπιακός και να κινδυνεύσει με συντριβή χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει.

Η γενική εικόνα μέχρι τώρα για τον Ολυμπιακό είναι πως διαθέτει μεγάλο βάθος και αρκετή ποιότητα (τουλάχιστον μέχρι το κέντρο του γηπέδου) στο ρόστερ του και χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει ομοιογένεια και αυτοματισμούς. Πιθανότατα όμως χρειάζεται και μεγαλύτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά, η οποία μέχρι τώρα κάνει την εις βάρος του διαφορά στα δύσκολα παιχνίδια.

Φαβορί

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει αυτή την ποιότητα μεσοεπιθετικά και γι’ αυτό βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος παρά το αρχικό χάντικαπ, ενώ με την παρέλασή του στη Λευκορωσία έδειξε στην ΜΠΑΤΕ και στη Βίντι ότι στον όμιλο υπάρχουν η Τσέλσι και ο ΠΑΟΚ και αυτές είναι οι ομάδες που θα βρεθούν στην επόμενη φάση. Σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του ΠΑΟΚ κόντρα στην ΜΠΑΤΕ μοιάζει με το παιχνίδι της Τσέλσι στην Τούμπα. Η Τσέλσι ξεχώρισε το συγκεκριμένο παιχνίδι ως το πιο δύσκολο του ομίλου, κατέβηκε με πλήρη σύνθεση πλην Αζάρ και έκανε επίδειξη ισχύος, κόντρα στη Βίντι στη δεύτερη αγωνιστική έπαιξαν οι αναπληρωματικοί. Έτσι και ο ΠΑΟΚ, αφήνοντας την Τσέλσι εκτός εξίσωσης, διάλεξε το παιχνίδι με την ΜΠΑΤΕ στη Λευκορωσία για να κάνει τη δική του επίδειξη ισχύος και το κατάφερε επιβλητικά, έχοντας «καθαρίσει» το ματς από το 17΄, όταν προηγήθηκε με 3-0, για να φτάσει στο τελικό 4-1. Στο Μπορίσοφ ήταν ο Ζαμπά εκείνος που «καθάρισε», ο οποίος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην αριστερή πτέρυγα από τον Λουτσέσκου και οργίασε, αφού μπορούσε να συγκλίνει και να εκτελέσει με το καλό του πόδι, το δεξί, απέναντι σε μια ανοργάνωτη και βαριά άμυνα. Ένας Ζαμπά που δείχνει ότι όχι μόνο μπορεί να εξελιχθεί στον αγαπημένο της Τούμπας αλλά και να φέρει στο μέλλον πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ένα παιχνίδι στο οποίο από πλευράς απόδοσης ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλύτερος από την αντίπαλό του, ήταν ο Πρίγιοβιτς εκείνος που καθάρισε. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη δεν χρειάστηκε να αναδειχθεί κάποιος, καθάρισε ο… Βούκοβιτς και για τα υπόλοιπα ανέλαβε η άμυνα του ΠΑΟΚ και οι κακές ή άστοχες τελικές επιλογές των παικτών του Ολυμπιακού, που έφταναν πρώτοι στην μπάλα σχεδόν σε όλα τα στημένα που κέρδιζαν αλλά δεν μπορούσαν να τη στείλουν στα δίχτυα. Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τρεις τεράστιες νίκες σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ένα διάστημα που συνδυάστηκε με ένα προγραμματισμένο μίνι ντεφορμάρισμα, προκειμένου να έρθει στα ίσα της η ομάδα μετά το εκρηκτικό ξεκίνημά της το καλοκαίρι, όταν τα έδωσε όλα για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, χωρίς να τα καταφέρει. Πλέον το πρόγραμμα γίνεται πιο βατό για τον ΠΑΟΚ και εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει στη διάρκεια της σεζόν. Οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες υπάρχουν. Ο ΠΑΟΚ έχει ομοιογένεια, αυτοματισμούς, ικανότατο προπονητή που έχει επιλέξει και γνωρίζει άριστα το ρόστερ του, δεμένη και ποιοτική άμυνα. Στο κέντρο υπάρχει ποιότητα, υπάρχει όμως και έλλειψη ταχύτητας. Από την άλλη, υπάρχει τεράστια ποιότητα και πληθώρα λύσεων μεσοεπιθετικά, τέτοια που όμοιά της δεν υπάρχει σε άλλη ελληνική ομάδα.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προτερήματά του και σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, όπου πρωταθλητής συνήθως αναδεικνύεται εκείνος που ανοίγει ευκολότερα κλειστές άμυνες, ο ΠΑΟΚ είναι αναμφίβολα το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αρκεί να μην τον πιάσουν πάλι τα… αυτοκαταστροφικά του, κάτι στο οποίο παρουσιάζουν μια ροπή ο προπονητής και αρκετοί παίκτες του, δείχνοντας πως αδυνατούν να ξεπεράσουν τον τρόπο που έχασαν το περσινό πρωτάθλημα.