Γιατί η Ναόμι Οσάκα είναι υπόδειγμα στο παγκόσμιο τένις - Free Sunday
Γιατί η Ναόμι Οσάκα είναι υπόδειγμα στο παγκόσμιο τένις

Γιατί η Ναόμι Οσάκα είναι υπόδειγμα στο παγκόσμιο τένις

Αναμφίβολα η μόλις 21 ετών Γιαπωνέζα και Νο1 πλέον της παγκόσμιας κατάταξης έγινε γνωστή στον περισσότερο κόσμο μετά τον επεισοδιακό τελικό και την κατάκτηση του US Open ενάντια στη Σερένα Ουίλιαμς. Από Αϊτινό πατέρα και Γιαπωνέζα μητέρα, με κοσμοπολίτικη κουλτούρα αλλά εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, παίκτρια μάλλον ψηλή (1,80 μ.) και αθλητική, με δυναμικό, επιθετικό παίξιμο που έρχεται σε αντίθεση με τον συνεσταλμένο εκτός γηπέδων χαρακτήρα της, είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόσωπο στο γυναικείο τένις στις αρχές του 2018.

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο και ας θυμηθούμε τι συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2018, στον πρώτο τελικό της καριέρας της τότε 20χρονης Οσάκα, που, ανεπηρέαστη απ’ όσα συνέβησαν, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να διαχειριστεί (ψυχολογικά και τακτικά) τον αγώνα έως το τέλος του, λες και είχε την εμπειρία της 37χρονης Ουίλιαμς.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος τελικός «σημαδεύτηκε» από μια έντονη διαμάχη που είχε η Ουίλιαμς με τον Πορτογάλο διαιτητή Κάρλος Ράμος. Στις αρχές του δεύτερου σετ ο ρέφερι της αναμέτρησης προειδοποίησε την Αμερικανίδα παίκτρια, επειδή θεώρησε πως δεχόταν οδηγίες από τον προπονητή της. Η Ουίλιαμς αντέδρασε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν κλέβω για να νικήσω. Προτιμώ να χάσω». Ενώ στην επόμενη αλλαγή πλευράς είπε απευθυνόμενη στον Ράμος: «Δεν έχω δεχτεί καμία προπονητική οδηγία. Δεν έχω εξαπατήσει ποτέ και κανέναν στη ζωή μου, έχω μια κόρη και αγωνίζομαι για το σωστό. Μου χρωστάς εξηγήσεις, μια συγγνώμη».

Στη συνέχεια ακολούθησε κάτι χειρότερο, αφού, ενώ η Οσάκα προηγούνταν με 4-3, η Ουίλιαμς δέχτηκε νέα επίπληξη (point penalty – ποινή ενός βαθμού), επειδή έσπασε τη ρακέτα της μετά την απώλεια του σερβίς της, και απευθύνθηκε στον Ράμος λέγοντας: «Μου επιτίθεσαι. Έχεις κάνει λάθος. Δεν θα διαιτητεύσεις ποτέ ξανά σε δικό μου αγώνα. Μου χρωστάς μια συγγνώμη. Εσύ είσαι ο ψεύτης. Μου έκλεψες έναν πόντο». Τότε, αμέσως, ο Πορτογάλος διαιτητής, σε μία εξαιρετικά σπάνια απόφαση για τα δεδομένα του τένις, τιμωρεί την Ουίλιαμς με ένα γκέιμ (game penalty – δίνει το γκέιμ που παιζόταν στη Γιαπωνέζα) και η Οσάκα προηγείται πλέον με 5-3, για να φτάσει τελικά στην ιστορική νίκη της με 6-4 (2-0 σετ, με 6-2 και 6-4). Μάλιστα, κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, τελειώνοντας τον αγώνα με 15 winners και 14 αβίαστα λάθη και ήταν σαρωτική, ειδικά στο 1ο σετ, και δεν επέτρεψε στην Ουίλιαμς να την αμφισβητήσει.

Όταν τελείωσε ο αγώνας, η Οσάκα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ειλικρινά, δεν άκουγα τι έλεγαν. Ο κόσμος έκανε πολύ θόρυβο και δεν μπορούσα να ακούσω. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όταν γύρισα την πλάτη μου, είδα το σκορ στο 5-3. Τα έχασα για λίγο. Όμως ήξερα ότι πρέπει να παραμείνω συγκεντρωμένη σε όλο το υπόλοιπο του ματς, γιατί, διαφορετικά, γνώριζα πως θα μπορούσε η μεγάλη αντίπαλός μου να φτάσει στην ανατροπή».

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα και προφανώς για τους λόγους στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω, η Οσάκα θεωρήθηκε η πιο αδικημένη αθλήτρια το 2018.

«Η μνήμη μου από το US Open ήταν γλυκόπικρη. Αμέσως μετά, την επόμενη μέρα, δεν ήθελα να το σκέφτομαι, σαν να ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Σίγουρα είμαι χαρούμενη που κέρδισα ένα Grand Slam, δεν νομίζω πως μπορεί να μου το στερήσει κάτι αυτό. Αλλά δεν ξέρω. Νιώθω πως ήταν μια άσχημη ανάμνηση, αλλά και τόσο παράξενο συγχρόνως, απλώς δεν θέλω να το σκέφτομαι» δήλωσε λίγο αργότερα η Οσάκα, στο China Open, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ίσως εδώ θα μπορούσαμε να θυμίσουμε, χωρίς καθόλου να θέλουμε να μειώσουμε την αξία της κορυφαίας ίσως τενίστριας όλων των εποχών και μάλιστα προς το τέλος της καριέρας της, ότι έχει δώσει κι άλλες αφορμές με τη στάση της στο γήπεδο. Στη μνήμη όσων ασχολούνται με τον κόσμο του τένις έχει καταγραφεί το περιστατικό με την κορυφαία Ελληνίδα διαιτητή Εύα Ασδεράκη, στον τελικό τότε του US Open: η Ουίλιαμς, μη συμφωνώντας με απόφασή της, είχε κάνει πρωτοφανή επίθεση στην Ασδεράκη, που βέβαια κράτησε την ψυχραιμία της.

Με έναν κάπως παράξενο τρόπο, λοιπόν, η Οσάκα έγινε η πρώτη αθλήτρια που χάρισε στη χώρα της έναν τίτλο Grand Slam και χωρίς να υπερηφανευτεί καθόλου γι’ αυτό συνέχισε με το low profile της την καταπληκτική της καριέρα και το 2019.

Στις αρχές του χρόνου έγινε η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Australian Open και άγγιξε την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς επιβλήθηκε σε έναν συναρπαστικό τελικό με απίστευτες ανατροπές εναντίον της Πέτρα Κβίτοβα με 7-6(2), 5-7, 6-4. Ο αγώνας κρίθηκε στο αποφασιστικό σετ, όπου η Οσάκα, αντί να παραμείνει αποδιοργανωμένη από το «κακό» προηγούμενο (χαμένο) σετ, κατάφερε να το αφήσει πίσω της και να πάρει από νωρίς το break στο σετ, τελειώνοντάς το με 6-4.

Το πόσο σημαντική στιγμή ήταν αυτή για τη χώρα της Ιαπωνίας στο τένις επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς-ρεκόρ, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο από την Ιαπωνία παρακολούθησαν τον τελικό των γυναικών του Australian Open. Όχι μόνο διαδέχτηκε την Κάρολιν Βοζνιάκι στον «θρόνο» της Μελβούρνης αλλά έγινε και η νεότερη παίκτρια στον «θρόνο» της παγκόσμιας κατάταξης από το 2010, όταν το είχε κάνει η Βοζνιάκι, στα 20 χρόνια της.

Την ιδιαίτερα ευγενική φυσιογνωμία της 21χρονης Γιαπωνέζας τη βλέπουμε και μέσα από γεγονότα όπως το τέλος της συνεργασίας της με τον προπονητή της Σάσα Μπαΐν, το οποίο ανακοίνωσε ξαφνικά πριν από μερικές ημέρες. Φυσικά δεν θέλησε να πει άσχημα λόγια για τον πρώην προπονητή της, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το κλίμα δεν ήταν ιδανικό στην ομάδα της και γι’ αυτό υπαίτιος ήταν ο Μπαΐν.

«Αν δεν είμαι χαρούμενη όταν ξυπνάω για να πάω στην προπόνηση με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, δεν θα το καταστρέψω όλο αυτό για να κρατήσω μόνο έναν συγκεκριμένο άνθρωπο κοντά μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα σταματούσα μια συνεργασία με άσχημους όρους, επειδή είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε πώς να ανοιχτώ σε άλλους ανθρώπους, οπότε δεν θα του κρατούσα κακία, ούτε θα ήμουν εχθρική απέναντί του» κατέληξε και επισήμανε πως έχει ακόμα καλή σχέση με τον 34χρονο τεχνικό.

Ο ευχάριστος χαρακτήρας της φαίνεται και μέσα από τις συνεντεύξεις που δίνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε στην εκπομπή «Good Morning America» στις 30 Ιανουαρίου: «Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου περιμένοντας συγχαρητήρια μετά την κατάκτηση του τροπαίου. Αλλά η μαμά μου ήταν θυμωμένη μαζί μου, επειδή κουράστηκα, και κατά κάποιον τρόπο μού φώναξε για να πάω για ύπνο». Με αυτά τα λόγια προκάλεσε για άλλη μια φορά πολλά γέλια και θετικά σχόλια από τον κόσμο.

Ύστερα απ’ όσα αναφέραμε, μπορούμε ξεκάθαρα να καταλάβουμε γιατί μετά από μερικούς μήνες η Οσάκα έφτασε στην κορυφή. Η απίστευτη ψυχραιμία της, σε συνδυασμό με το ταλέντο της, τη μετριοπάθειά της και τον σεβασμό της απέναντι στον κόσμο (την οικογένειά της, τους θαυμαστές της), μας επιβεβαιώνει πως θα χαράξει μια καταπληκτική πορεία στο μέλλον και θα προσφέρει στο άθλημα και ειδικά στους νέους παίκτες κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς που, δυστυχώς, απουσιάζουν.