Δέκα λόγοι για να ξεκινήσετε τώρα το τένις - Free Sunday
Δέκα λόγοι για να ξεκινήσετε τώρα το τένις

Δέκα λόγοι για να ξεκινήσετε τώρα το τένις

Μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των δημοφιλέστερων αθλημάτων στον κόσμο (αφού το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, αλλά και το κρίκετ, έχουν το προβάδισμα), το τένις όμως κατέχει την 4η θέση των πιο γνωστών σπορ, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει πίσω του τη φήμη του αθλήματος των πλουσίων και έχει εξελιχθεί σε ένα αγώνισμα με μεγάλες τηλεθεάσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που διεξάγονται τα περίφημα τουρνουά Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον. Οι σχετικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι έχει 1 δισεκατομμύριο οπαδούς (παίκτες κάθε κατηγορίας ή άτομα που απλώς το παρακολουθούν) και βρίσκεται μέσα στα επτά δημοφιλέστερα σπορ σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τένις μπορεί να βελτιώσει τη γενική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας κατάστασης. Όπως επιβεβαιώνει ο δρ. Ραλφ Παφένμπαργκερ, ο οποίος μελέτησε πάνω από 10.000 άτομα για 20 χρόνια, οι άνθρωποι που παίζουν τένις τρεις ώρες την εβδομάδα σε μέτρια ένταση μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου απ’ οποιαδήποτε αιτία.

Στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά η απήχησή του πριν από λίγο καιρό χάρη στις τεράστιες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, των νεαρών πρωταθλητών μας που έχουν εντυπωσιάσει με τη θεαματική τους διεθνή πορεία. Δεν χρειάζεται, όμως, όπως ήδη εξηγήσαμε, να παίζετε σε αυτό το επίπεδο. Μπορείτε να επιλέξετε το τένις για να αθληθείτε και να διασκεδάσετε για έναν σωρό λόγους. Αμερικανική ιστοσελίδα παρουσιάζει 34 λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να παίζει τένις. Εμείς νομίζουμε ότι αρκεί να σας δώσουμε 10 μόνο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να γραφτείτε στο πιο κοντινό σας τένις κλαμπ ή απλώς να βρείτε κάποιο δημοτικό γήπεδο στη γειτονιά σας.

teniskairi

1. Ενισχύει την αερόβια ικανότητα του οργανισμού και την καύση λίπους, την καρδιαγγειακή φυσική κατάστασή μας και γενικά μάς διατηρεί σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

2. Εκτός από την ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού, το τένις βοηθά και στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και των χεριών, αλλά και του κορμού, καθώς απαιτεί κινήσεις στο πλάι και δεξιά-αριστερά με διαφορετικές ταχύτητες.

3. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, στοιχείο το οποίο προωθεί τη γενική υγεία, τη φυσική κατάσταση και την αντοχή μας σε ασθένειες.

4. Βοηθά στην ευελιξία λόγω του συνεχούς τεντώματος και των ελιγμών που πραγματοποιούμε για να επιστρέψουμε την μπάλα στον αντίπαλό μας.

5. Αναπτύσσει την πειθαρχία μας, αφού θα πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, τον μυϊκό συντονισμό, τη συνεργασία ματιών-χεριών και οπωσδήποτε τα αντανακλαστικά μας.

6. Ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας.

7. Βελτιώνει τη διανοητική λειτουργία μας και μας βοηθά να τακτοποιούμε το χάος της καθημερινότητας. Κατά τους ειδικούς, το παιχνίδι και ειδικά η διαχείριση ενός αγώνα είναι άριστη εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων.

8. Παρ’ ότι θεωρείται ατομικό άθλημα, είναι ίσως αυτό που προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικότητα. Μέσα από τα διπλά ή την ένταξη σε μια ομάδα μπορεί να βελτιώσει και το ομαδικό πνεύμα.

9. Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να παίζουμε, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και δυνατότητα για διαρκή εξέλιξη, σε όλα τα επίπεδα.

10. Είναι ένα άθλημα για όλη την οικογένεια, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Όπως μπορείτε να δείτε σε πολλά τένις κλαμπ, παίζεται από παιδιά 5 μέχρι μεγάλους… 85 ετών. Φυσικά για κάθε ηλικία υπάρχουν οι αντίστοιχες αγωνιστικές διοργανώσεις για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Με την ύπαρξη πλέον πλήθους γηπέδων και τον εξαιρετικό καιρό στη χώρα μας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να περιορίζεστε στην παρακολούθηση κάποιου τελικού του Ρολάν Γκαρός ή του Γουίμπλεντον στην τηλεόραση. Πάρτε τη ρακέτα σας και ξεκινήστε!