Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος Τένις στο Davis Cup - Free Sunday
Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος Τένις στο Davis Cup

Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος Τένις στο Davis Cup

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Τατόι Club διοργανώθηκαν φέτος οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τένις, Davis Cup, από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Έλαβαν μέρος οκτώ ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των τεσσάρων. Στον 1ο όμιλο επικεφαλής τέθηκε το Λουξεμβούργο, καθώς κατείχε την καλύτερη θέση στη βαθμολογία (Νο 65), ενώ στον 2ο η Εσθονία, που βρισκόταν στο Νο 67.

Η ελληνική ομάδα, η οποία κληρώθηκε στον 1ο όμιλο, αντιμετώπισε τις ομάδες του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας και του Μονακό και έφτασε στον «μικρό» τελικό του Σαββάτου, όπου νίκησε τη Λετονία. Προκρίθηκε έτσι στα πλέι-οφ του World Group ΙΙ, όπου τον Μάρτιο του 2020 θα διεκδικήσει να ανέβει ακόμη ψηλότερα στο Davis Cup.

Καθοριστικός ο Τσιτσιπάς

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εθνικής μας ομάδας έπαιξε η παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αγωνίστηκε για τα ελληνικά χρώματα.

Σε αυτό το διάστημα, βέβαια, οι ατομικές επιτυχίες του Στέφανου ήταν πολλές και εντυπωσιακές, με αδιάψευστη απόδειξη τη σημερινή του βαθμολογία, καθώς πλέον φιγουράρει στους δέκα καλύτερους τενίστες του κόσμου και συγκεκριμένα στο Νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε: «Τιμή μου που εκπροσωπώ την Ελλάδα. Θα παίξω για πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση, οπότε είναι κάτι καινούργιο και φρέσκο για μένα. Αποτελεί τιμή μου που εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα και ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Ελπίζω να γίνουν κι άλλα τουρνουά στην Ελλάδα και να μπει σε υψηλό επίπεδο το ελληνικό τένις γενικότερα».

Φυσικά, το κλειδί της επιτυχίας της ελληνικής ομάδας ήταν, πέρα από την αποτελεσματικότητα του κάθε παίκτη ξεχωριστά, η άψογη μεταξύ τους συνεργασία και το καλό κλίμα που επικρατούσε. Συγκεκριμένα, εκτός από τον Στέφανο Τσιτσιπά, η ομάδα μας απαρτίστηκε από τους κορυφαίους παίκτες του ελληνικού τένις Μιχάλη Περβολαράκη, Μάρκο Καλοβελώνη και Πέτρο Τσιτσιπά. Προπονητής ήταν ο Δημήτρης Χατζηνικολάου και αρχηγός της αποστολής ο πατέρας του Στέφανου και του Πέτρου, Απόστολος Τσιτσιπάς.

1η ημέρα αγώνων: Ελλάδα vs Λουξεμβούργο

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης και λίγο μετά την τελετή έναρξης η ελληνική ομάδα αναμετρήθηκε με το Λουξεμβούργο. Ο Μιχάλης Περβολαράκης ήταν αυτός που έπαιξε τον πρώτο αγώνα, απέναντι στον Ούγκο Ναστάζι. Παρά τη σχετικά μικρή του εμπειρία σε χωμάτινες επιφάνειες –καθώς έπαιζε κολεγιακό τένις στις ΗΠΑ, αγωνιζόταν εκεί σχεδόν αποκλειστικά σε σκληρές επιφάνειες–, συνδύασε το ντεμπούτο του στο Davis Cup με νίκη, κερδίζοντας τον Ούγκο Ναστάζι με ανατροπή, 6-7 (5), 6-3, 6-1, χαρίζοντας τον πρώτο βαθμό στην Ελλάδα.

Λίγο αργότερα μπήκε στη μάχη ο Στέφανος, ο οποίος επιβεβαίωσε την κλάση του και επικράτησε με το εμφατικό 6-1, 6-0 έναντι του Τομ Ντίτριχ. Εφόσον η Ελλάδα απέκτησε προβάδισμα έναντι του Λουξεμβούργου, ο τρίτος αγώνας της συνάντησης, αυτός του διπλού, έγινε κυρίως για τυπικούς λόγους. Σε αυτόν, οι Μάρκος Καλοβελώνης και Πέτρος Τσιτσιπάς έκαναν το 3-0 για την Ελλάδα, νικώντας με 6-4, 7-5 τους Κρις Ρόντες και Κριστόφ Τολ.

2η ημέρα αγώνων: Ελλάδα vs Πολωνία

Η δεύτερη ημέρα στο Τατόι δεν τελείωσε με το ιδανικό αποτέλεσμα, καθώς, παρά την «καθαρή» νίκη του Στέφανου επί του Χούμπερ Χούρκατς με 6-3, 6-1, η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει άλλη νίκη και έμεινε στη μία έναντι δύο των Πολωνών.

Αναλυτικότερα, ο Μιχάλης τα έδωσε όλα στο γήπεδο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ο Καμίλ Μάτσρακ φάνηκε δυνατότερος και πήρε τη νίκη στις λεπτομέρειες, με 6-4, 6-3. Η συνάντηση κρίθηκε, λοιπόν, στο διπλό: Στέφανος και Μιχάλης αντιμετώπισαν τους πολύ καλούς στα διπλά Λούκας Κούμπορ και Μάρτσιν Ματκόφσκι, όπου, σε έναν συναρπαστικό αγώνα και παρά την κατάκτηση του πρώτου σετ από τους Έλληνες, τελικά οι Πολωνοί επικράτησαν με 3-6, 6-4, 6-1.

3η ημέρα αγώνων: Ελλάδα vs Μονακό

Η τρίτη ημέρα ήταν και η πιο κρίσιμη, καθώς η εθνική μας ομάδα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στο Μονακό, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την παρουσία της στα πλέι-οφ ανόδου στη δεύτερη κατηγορία της ευρωαφρικανικής ζώνης στο Davis Cup το 2020.

Και έτσι έγινε: η Ελλάδα επικράτησε με 2-1 επί του Μονακό. Την αρχή, όπως πάντα, έκανε ο Μιχάλης Περβολαράκης, ο οποίος μετά από αγώνα τριών ωρών νίκησε με 2-1 σετ (6-1, 6-7 (8), 6-4) τον Ρομέν Αρνόντ. Έπειτα και από τη νίκη του Στέφανου με 2-0 (6-2, 6-1) επί του Λούκας Καταρίνα, η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στα πλέι-οφ του World Cup II το 2020. Στο διπλό, Πέτρος και Μάρκος γνώρισαν την ήττα (3-6, 6-3, 6-3) από τους Μπεντζαμίν Μπαλέ και Ουγκό Νις.

Τελευταία ημέρα αγώνων: Ελλάδα vs Λετονία

Την τελευταία ημέρα των αγώνων, το Σάββατο 14/9, το τελικό αποτέλεσμα απέναντι στη Λετονία δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πρόκριση ήταν εξασφαλισμένη από την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες (άνεμοι 8-9 μποφόρ), η Ελλάδα εξασφάλισε, χάρη στις νίκες του Στέφανου και του Μιχάλη, την 3η θέση στο τουρνουά.

Σχετικά με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν, ο Στέφανος δήλωσε: «Ναι, υπήρχαν πολλές δυσκολίες με τον αέρα και δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να παίξω όπως θα ήθελα. Όμως βρήκα τις λύσεις μου, και με τη βοήθεια του προπονητή πέτυχα το μπρέικ στο προτελευταίο γκέιμ και αυτό μου έδωσε τη νίκη».

Αήττητη από το Τατόι Club έφυγε η ομάδα της Πολωνίας, κερδίζοντας στον τελικό και την Εσθονία, με 2-0 στους μεταξύ τους αγώνες.

Γιορτή για το ελληνικό τένις

Και τις τέσσερις ημέρες το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το άγχος για την πρόκριση της Εθνικής, οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε αγώνα, κάτι που σίγουρα μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι βρέθηκαν εκεί και τους παρακολούθησαν ζωντανά.

Για την Ελλάδα, που δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις, μπορούμε να πούμε πως το τετραήμερο αυτό ήταν μια μεγάλη γιορτή.

Οι κορυφαίοι Έλληνες τενίστες που απάρτισαν την εθνική μας ομάδα έδωσαν την ευκαιρία στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους λάτρεις του αθλήματος να τους γνωρίσουν από κοντά, να δουν πώς πραγματικά παίζουν, να τους εμψυχώσουν στην προσπάθειά τους και, τέλος, να πάρουν από αυτούς αυτόγραφα και άλλα δώρα.