Ρότζερ Φέντερερ: Για 10η χρονιά «βασιλιάς» στη Βασιλεία - Free Sunday
Ρότζερ Φέντερερ: Για 10η χρονιά «βασιλιάς» στη Βασιλεία

Ρότζερ Φέντερερ: Για 10η χρονιά «βασιλιάς» στη Βασιλεία

Δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τη σπουδαιότητα των επιτευγμάτων του Ελβετού τενίστα, ο οποίος στα 38 του έτη συνεχίζει να μας δείχνει την «κλάση» του και να γράφει τη δική του ιστορία, κατακτώντας για 10η φορά το Swiss Indoors. Με την τελευταία αυτή επιτυχία φτάνει συνολικά τους 103 τίτλους στην καριέρα του. Πιο συγκεκριμένα, φέτος είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που ο Φέντερερ αναδεικνύεται πρωταθλητής στη γενέτειρά του, σε ένα γήπεδο με ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν, το St. Jakobshalle της Βασιλείας, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 συμμετείχε στη διοργάνωση ως ball kid. Αργότερα εκεί, ως αθλητής, έχασε τον πρώτο του αγώνα, από τον Αντρέ Αγκάσι, κι εκεί έως και σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους φίλους του τένις ανά τον κόσμο και αμέτρητες συγκινήσεις ειδικά στους συμπατριώτες του.

Το τουρνουά της Βασιλείας, ειδικά στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο τα τέσσερα γκραν σλαμ, είναι ωστόσο ένα σημαντικό τουρνουά με έπαθλο 500.000 δολάρια. Ξεχωρίζει ειδικότερα ανάμεσα στα κλειστά (indoor και με σκληρή επιφάνεια) τουρνουά, στα οποία στρέφεται μαζικά από τον Οκτώβριο και μετά κυρίως η Βόρεια Ευρώπη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν πλέον τα ανοιχτά γήπεδα. Χαρακτηριστικό της δημοτικότητας του τουρνουά είναι ότι το κλειστό γήπεδο St. Jakobshalle, όπου διεξάγεται ο τελικός, έχει χωρητικότητα 9.000 θέσεων.

Μετά την κατάκτηση αυτού του τίτλου, που είναι ο 4ος γι’ αυτόν συνολικά μέσα στο 2019 (Ντουμπάι, Μαϊάμι, Χάλε, Βασιλεία), ο Φέντερερ ισοφάρισε σε νίκες για την τρέχουσα χρονιά τους Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ και Τιμ. Κοντράρει, λοιπόν, ακόμη επάξια τόσο τους άλλους δύο τενιστικούς κολοσσούς (Ναδάλ και Τζόκοβιτς) όσο και τους –κατά 15 και 13 χρόνια αντίστοιχα– νεότερους Μεντβέντεφ και Τιμ. Επίσης, σφράγισε συνολικά τις 24 διαδοχικές νίκες στη Βασιλεία, δημιουργώντας άλλο ένα ρεκόρ από το 1970, που δημιουργήθηκε το τουρνουά αυτό.

Ακόμα και αν δεν έτυχε να παρακολουθήσετε αγώνες του στην τηλεόραση τις προηγούμενες ημέρες, τα στατιστικά από μόνα τους αποδεικνύουν πως δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο μέχρι το τέλος του τουρνουά, αφού κανένας παίκτης δεν κατάφερε να του πάρει ούτε ένα σετ!

Στην πορεία του μέχρι τον τελικό νίκησε τον Πίτερ Τζόκοβιτς, τον Ράντου Άλμποτ, τον Σταν Βαβρίνκα (με walk over) και τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά, που ήταν ο μόνος που τον δυσκόλεψε λίγο παραπάνω με σκορ 6-4, 6-4. Στον τελικό του τουρνουά «θύμα» του Φέντερερ ήταν ο πολύ νεαρός (μόλις 20 ετών) Άλεξ Ντε Μινάρ, τον οποίο απέκλεισε με 2-0 σετ (6-2, 6-2) μέσα σε μόλις 68 λεπτά.

Και μπορεί μέχρι πριν από λίγο καιρό να φαινόταν ανέφικτο, λόγω της ηλικίας του, να συνεχίσει να παίζει τένις σε τόσο υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο, ωστόσο όχι μόνο τα καταφέρνει εξαιρετικά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματά του κάθε εβδομάδα, αλλά με τον συγκεκριμένο τίτλο στη Βασιλεία πέτυχε να μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τον ρέκορντμαν Τζίμι Κόνορς, που έχει σηκώσει συνολικά 109 κούπες.

Ελπίζουμε να τον δούμε και το 2020 να παίζει με το ίδιο πάθος στα τουρνουά όπου έχει προαναγγείλει ότι θα συμμετάσχει (κάνοντας σοφή, θα λέγαμε, διαχείριση των δυνάμεών του), δηλαδή στα τέσσερα μεγάλα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη Βασιλεία.

Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα για τον Φέντερερ και το τουρνουά αυτό, προτείνουμε από την ιστοσελίδα της ATP το άρθρο «Why pizza & tears remain a constant for Federer in Basel».