Συσσωρευμένα χρέη 2 δισ. δολαρίων για τους big-4 του τουρκικού ποδοσφαίρου - Free Sunday
Συσσωρευμένα χρέη 2 δισ. δολαρίων για τους big-4 του τουρκικού ποδοσφαίρου

Συσσωρευμένα χρέη 2 δισ. δολαρίων για τους big-4 του τουρκικού ποδοσφαίρου

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, πρόταση νόμου με στόχο τον περιορισμό στις δαπάνες από αθλητικούς συλλόγους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg,  για τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

«Το να καθιστούμε τις διοικήσεις των σωματείων υπεύθυνες για το χρέος των συλλόγων τους είναι μια σημαντική κίνηση», δήλωσε ο Σάνκλακλι, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με τον οποίο η ρύθμιση θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές σε τοπικά σωματεία.

Η εθνική αρχή ποδοσφαίρου έβαλε πλαφόν στις δαπάνες για δανεικούς παίκτες ή ακόμα και για μεταγραφές, σε μια προσπάθεια να φέρει την οικονομική πειθαρχία στον κλάδο, καθώς οι αποκλεισμοί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκάλεσε χάσμα μεταξύ των εσόδων και των εξόδων των σωματείων.

Αν εφαρμοστεί η πρόταση που θα κατατεθεί στη βουλή, τα τούρκικα ποδοσφαιρικά σωματεία θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους, καθιστώντας δύσκολη τη μεταγραφική περίοδο καθώς πολλά συμβόλαια βρίσκονται ακόμη στον αέρα, όπως αυτό του Μesut Ozil, του πρώην αστέρα της Άρσεναλ που μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με τη Fenerbahce.

Τόσο η Fenerbahce όσο και η Galatasaray αλλά και η Besiktas, οι οποίες έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στο παρελθόν σε ποδοσφαιρικούς αστέρες, όπως ο Didier Drogba, ο Roberto Carlos και ο Robin van Persie, αλλά απέτυχαν να αυξήσουν τα έσοδά τους συσσωρεύοντας τραπεζικό χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τα 4 μεγάλα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο ποδοσφαιρικά σωματεία της Τουρκίας, Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas και Trabzonspor, οφείλουν συνολικά 893 εκατ. Δολάρια (735 εκ. ευρώ) ποσό που αντιστοχεί στο τριπλάσιο των εσόδων τους και βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με δανειστές για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.