Ο Δημήτρης Γραμμόζης,ο πρώτος Έλληνας πρώτος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα - Free Sunday
Ο Δημήτρης Γραμμόζης,ο πρώτος Έλληνας πρώτος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα

Ο Δημήτρης Γραμμόζης,ο πρώτος Έλληνας πρώτος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα

Στον άλλοτε άσσο του Αμβούργου και της Καϊζερεσλάουτερν, αλλά και πρωταθλητής Κύπρου με την Ομόνοια, Δημήτρη Γραμμόζη, ανέθεσε η Σάλκε, την ευθύνη της ομάδας, η οποία έντεκα αγωνιστικές πριν το τέλος, βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας στη Μπουντεσλίγκα. Ο Γραμμόζης είναι ο πέμπτος προπονητής στη φετινή σεζόν για τη Σάλκε, αλλά το συμβόλαιο του είναι μέχρι το 2022.

Ο Δημήτρης Γραμμόζης θα έχει δύο βοηθούς, τον Μάικ Μπίσκενς, που συμμετειχε στην ομάδα του «Γιουροφάιτερ», που κέρδισε τον ευρωπαϊκό τίτλο το 1997, και του Σβεν Πίπενμπροκ.

Ο αθλητικογράφος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) Γιαν Βόχνερ υποστηρίζει ότι η Σάλκε δεν βλέπει τον Γραμμόζη απλώς ως «πυροσβέστη» ή προσωρινή λύση, αλλά υπόσχεται να τον κρατήσει στον πάγκο ακόμη και σε περίπτωση υποβιβασμού:

«Η Σάλκε προσφέρει μακροχρόνιο συμβόλαιο. Ο Γραμμόζης αναλαμβάνει την ομάδα αμέσως, θα είναι στον πάγκο στα έντεκα παιχνίδια που απομένουν σε αυτή τη σεζόν, αλλά το συμβόλαιό του τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο 42χρονος προπονητής δεν είναι μεταβατική λύση, αλλά θα μείνει, ακόμη και στην περίπτωση, στην πολύ πιθανή περίπτωση για να είμαστε ειλικρινείς που η Σάλκε υποβιβαστεί. Φυσικά ο ίδιος ο Γραμμόζης θέλει να αποτρέψει τον υποβιβασμό, θέλει να πετύχει ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα με τη Σάλκε…»Ο Δημήτρης Γραμμόζης, ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του από την Ύρντιγκεν, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο Αμβούργο, αλλά στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς στην Καϊζερσλάουτερν και στην Κολωνία.

Ως προπονητής της Ντάρμσταντ, στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, έχασε για ελάχιστους βαθμούς την άνοδο στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα αλλά έφυγε επειδή δεν του έδωσαν το συμβόλαιο που διεκδικούσε.

«Είναι άνθρωπος με ευθύτητα στη συμπεριφορά του, είναι φιλικός, προσιτός για τους παίκτες, αλλά και φιλόδοξος», τονίζει ο Γιαν Βόχνερ, ο οποίος επισημαινει:

«Ο προηγούμενος σταθμός του, ως προπονητής, ήταν στη Ντάρμσταντ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, βέβαια ήταν και η μοναδική φορά που ανέλαβε επαγγελματική ομάδα ενηλίκων. Προηγουμένως είχε συμπληρώσει πολλά χρόνια ως προπονητής σε ομάδες νέων και ελπίδων, για παράδειγμα στο Μπόχουμ. Ξέρει να συμπεριφέρεται σε νεαρούς παίκτες, να εντοπίζει νέα ταλέντα και αυτό ακριβώς είναι που ενδιαφέρει τη Σάλκε στην παρούσα φάση. Από κει και πέρα ο Γραμμόζης προτιμά το επιθετικό ποδόσφαιρο με πολλή κατοχή της μπάλας. Το μόνο που του λείπει είναι η εμπειρία με τις ιδιοτροπίες των σταρ σε μία μεγάλη ομάδα, αλλά και η εμπειρία με τα ΜΜΕ…»