Tα αποτελέσματα από το Τόκιo - Free Sunday
Tα αποτελέσματα από το Τόκιo

Tα αποτελέσματα από το Τόκιo

Την ιστορική πρόκριση στον τελικό των 50μ. ελεύθερο εξασφάλισε ο Κριστιάν Γκολομέεβ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με επίδοση 21.60, ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε δεύτερος στη δεύτερη ημιτελική σειρά, πέρασε με τον τρίτο χρόνο συνολικά και αύριο (1/8, 04:30) θα γίνει ο πρώτος κολυμβητής από τη χώρα μας που θα αγωνιστεί σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων εκτός των δύο διοργανώσεων της Αθήνας, διεκδικώντας με αξιώσεις ένα μετάλλιο.

Ο Γκολομέεβ κολύμπησε δίπλα στο αδιαφιλονίκητο φαβορί του αγωνίσματος, τον Αμερικανό Κάλεμπ Ντρέσελ, ο οποίος ήταν λίγο κουρασμένος μετά την κούρσα του (και το παγκόσμιο ρεκόρ) στα 100μ. πεταλούδα και έκανε το μέτριο -για τις δυνατότητές του- 21.42. Ακόμη κι έτσι, ο Ντρέσελ ήταν ο ταχύτερος των ημιτελικών, με δεύτερο τον Γάλλο Ολυμπονίκη του Λονδίνου και «ασημένιο» στο Ρίο Φλοράν Μανοντού, που αγωνίστηκε στην πρώτη σειρά και έκανε 21.53. Ο Γκολομέεβ ισοφάρισε την καλύτερη φετινή του επίδοση με 21.60, αλλά μπορεί να πάει ακόμη πιο γρήγορα στον τελικό, αφού το ρεκόρ του είναι 21.44 από το 2018.

Τον ίδιο χρόνο με τον Έλληνα πρωταθλητή έκανε ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Φράτους, με τον οποίο ο Γκολομέεβ είχε μοιραστεί το 2019 το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκζού. Στην οκτάδα μπήκαν και οι άλλοι αθλητές που θεωρούνταν διεκδικητές μεταλλίων, όπως ο -απρόβλεπτος- Βρετανός Μπεν Πράουντ και ο δεύτερος Αμερικανός Μάικλ Αντριου, ενώ έμεινε εκτός (ένατος) ο Ρώσος Κλιμέντ Κολεσνίκοφ.

Η οκτάδα του τελικού στα 50μ. ελεύθερο ανδρών:


Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ)         21.42
Φλοράν Μανοντού (Γαλλία)     21.53
Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ)  21.60
Μπρούνο Φράτους (Βραζιλία)   21.60
Μπεν Πράουντ (Μ. Βρετανία)   21.67
Μάικλ Αντριου (ΗΠΑ)          21.67
Λορέντζο Τζατσέρι (Ιταλία)   21.75
Τομ Ντε Μπουρ (Ολλανδία)     21.78

Το πρώτο χρυσο

To χρυσο μετάλλιο στο απλό σκιφ κερδισε τις πρωτες πρωινές ώρες στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος.

Ο Γιαννιώτης σκιφίστας χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα, το οποίο είναι το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία, το 3ο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών αλλά το πρώτο χρυσό.

Ο Ντούσκος με χρόνο 6:40.45 έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. 

Η Άννα Κορακάκη δεν κατάφερε να υπερασπισθεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2016 (ρίο Ντε Τζανέϊρο) στα 25μ. σπορ πιστόλι, καθώς στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έμεινε εκτός βάθρου, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση (18β.). Η Κορακάκη είχε τερματίσει στην ίδια θέση και στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Τα άλλα αποτελεσμστα:

  • Την πρόκριση στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εξασφάλισε μαθηματικά η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, χάρη στη δύσκολη νίκη της με 10-9 επί της Ιαπωνίας.
  • Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη ηττήθηκαν στον προημιτελικό γύρο με 4-6, 6-4, 6-10 από τους Αυστραλούς Τζον Πιρς και Άσλεϊ Μπάρτι.
  • Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατέλαβαν την πέμπτη θέση στον τελικό της δικώπου.
  • Τη 10η θέση στο απλό σκιφ κατέλαβε η Αννέτα Κυρίδου 
  • Στην κολύμβηση, η εθνική ομάδα (Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη και Νόρα Δράκου) στην πρωτοεμφανιζόμενη σε Ολυμπιακούς Αγώνες «σκυταλοδρομία» 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed, κατετάγη 11η με πανελλήνιο ρεκόρ 3:44.77.
  • Η 47χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια της τοξοβολίας, Ευαγγελία Ψάρρα, στην 6η της συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αποκλείσθηκε μετά την ήττα της στη φάση των «64» από την Εν Τσία Λιν από την Κινεζική Ταϊπέι με 6-4.
  • Στην ιστιοπλοΐα, στην 4η θέση της γενικής κατάταξης με 14 βαθμούς ποινής ανέβηκαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, στην κατηγορία σκαφών 470 ανδρών.
  • Στην 9η θέση της γενικής κατάταξης στα Laser Radial Γυναικών, με 75 βαθμούς ποινής, υποχώρησε η Βασιλεία Καραχάλιου, μετά την ολοκλήρωση της 8ης ιστιοδρομίας.
  • Ο Ιωάννης Μιτάκης «έπεσε» στην 11η θέση της γενικής κατάταξης των Finn, έχοντας 44 βαθμούς ποινής.
  • Εκτός μεταλλίων στα RS:X ανδρών έμεινε ο Βύρωνας Κοκκαλάνης, ο οποίος κατετάγη 11ος με 110 βαθμούς ποινής, μετά την διεξαγωγή των σημερινών ιστιοδρομιών.
  • Στα 470 γυναικών, στην 17η θέση της γενικής κατάταξης, με 39 βαθμούς ποινής, υποχώρησαν οι Αιμιλία Τσουλφά και Αριάδνη Σπανάκη.
  • Στα RS:X γυναικών, η Κατερίνα Δίβαρη ολοκλήρωσε στη 19η θέση της γενικής κατάταξης, με 204 βαθμούς ποινής.