Ήττα χωρίς μάχη και αποκλεισμός εν όψει για Ολυμπιακό - Free Sunday
Ήττα χωρίς μάχη και αποκλεισμός εν όψει για Ολυμπιακό

Ήττα χωρίς μάχη και αποκλεισμός εν όψει για Ολυμπιακό

Μετά από 11 διαδοχικές παρουσίες στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός, εκτός… απίθανου απροόπτου, φέτος θα σταματήσει την ευρωπαϊκή του πορεία στο Top-16, πληρώνοντας τα λάθη του στον σχεδιασμό και στην ενίσχυσή του στη διάρκεια της σεζόν, όπως επίσης και τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς που έτυχαν στην ομάδα. 

Μετά τη δεύτερη ήττα από την Μπρόζε ο Ολυμπιακός ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προκριθεί: το «4 στα 4» στα ματς που απέμεναν. Τέσσερα παιχνίδια με την πλάτη στον τοίχο, στα οποία έπρεπε να διορθώσει την κακή του παρουσία στο Top-16, όπου έχει πετύχει μόνο μία εκτός έδρας νίκη, ενώ η ήττα από την Χίμκι ήταν η 6η μακριά από το ΣΕΦ, ενώ έχει και μία εντός έδρας ήττα, από την Μπρόζε. 

Ένα τέτοιου τύπου «πρέπει» μοιάζει ασήκωτο για τις περισσότερες ομάδες, ακόμη και για τον σύγχρονο Ολυμπιακό των θαυμάτων, ο οποίος βέβαια ουδέποτε στο παρελθόν είχε βρεθεί σε τόσο δυσχερή θέση. Ουδέποτε στο παρελθόν άλλωστε είχε δύο ήττες στο Top-16 από μία ομάδα όπως η Μπρόζε, ή μια ήττα με κάτω τα χέρια από την μακράν ασθενέστερη ομάδα του ομίλου, τη Ζαλγκίρις. 

Ο πρωταθλητής Ελλάδος ανταποκρίθηκε στο πρώτο «πρέπει», υποδεχόμενος τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, ανταποκρίθηκε και στο δεύτερο, διαλύοντας τη Ρεάλ και δημιουργώντας προσδοκίες για ένα ακόμη θαύμα. Το συνηθισμένο πρόβλημα με τις τόσο οριακές καταστάσεις έχει να κάνει με το γεγονός πως… παίζει και ο αντίπαλος. Και καμιά φορά, όπως στη Μόσχα, ο αντίπαλος βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι από τα 6.75 μέτρα. Και τότε τρέχεις και δεν φτάνεις, το βάρος του «πρέπει» γίνεται αβάσταχτο. 

Η εκνευριστική ευστοχία των παικτών της Χίμκι από τη γραμμή του τριπόντου δεν ήταν καν το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Ήταν όμως το καθοριστικό χτύπημα. Ένα μάλλον εύκολο χτύπημα, αφού τα περισσότερα σουτ έγιναν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις εφόσον ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να παίξει τη γνωστή του άμυνα. Αντί για τον συνήθη «refuse to lose» χαρακτήρα του, ο Ολυμπιακός της Μόσχας ήταν μια ομάδα αποφασισμένη να χάσει. Χωρίς ενέργεια, χωρίς συγκέντρωση, χωρίς πίστη, χωρίς τίποτα, η οποία επέτρεψε στον Ογκάστιν να την βάλει στα καλάθια. Κάπως έτσι η Χίμκι πήρε 14 περισσότερα ριμπάουντ, με 15 επιθετικά, ενώ έδωσε 21 ασίστ έναντι 13 του Ολυμπιακού. 

«Δήμιοι» του Ολυμπιακού αποδείχτηκαν οι Κοπόνεν (21π. με 5/7 τρίποντα), Σβεντ με 19 πόντους (5/10 τρίποντα) και Ογκάστιν με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ. Το μοναδικό... σενάριο να προκριθεί η ομάδα του Πειραιά είναι αν προκύψει τετραπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Ολυμπιακό (6-7), Μπαρτσελόνα (7-6), Ρεάλ Μαδρίτης (6-6) και Χίμκι (7-6) στον 6ο όμιλο την ερχόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση δηλαδή της τελευταίας αγωνιστικής. Βέβαια αν την Παρασκευή η Ρεάλ περάσει από την Βιτόρια τότε ο Ολυμπιακός θα έχει ήδη αποκλειστεί. 

Η αποψινή ήταν η δεύτερη πιο βαριά ήττα του στην Ευρώπη, αφού με -32 είχε ηττηθεί πάλι στη Μόσχα, από την ΤΣΣΚΑ τη σεζόν 2011-12. Η πιο βαριά ήττα του είναι το -51, εντός έδρας, από την Εφές Πίλσεν την αγωνιστική περίοδο 2004-05. 

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 48-36, 76-50, 98-66 
Χίμκι (Ιβάνοβιτς): Ράις 4, Σβεντ 19 (5), Ντράγκιτς 8 (1), Όγκουστιν 18, Μπουν 9, Κόπονεν 21 (4), Βιάλτσεφ 2, Ιλνίτσκι 2, Μόνια 7 (1), Χάνικατ 8 (2), Σελεκέτο. 
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Όντομ, Χάντερ 14, Παπαπέτρου 8 (1), Σπανούλης 8 (2), Στρόμπερι, Πρίντεζης 8 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 8 (2), Γουόρικ 8, Χάκετ 5 (1), Παπανικολάου 7, Αθηναίου.