Ο όρος της FIFA για την αποφυγή του Grexit και η επιμονή Κοντονή - Free Sunday
Ο όρος της FIFA για την αποφυγή του Grexit και η επιμονή Κοντονή

Ο όρος της FIFA για την αποφυγή του Grexit και η επιμονή Κοντονή

H προθεσμία που δίνεται στον κ. Κοντονή για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην αποβληθεί η ΕΠΟ -άρα και η Εθνική Ελλάδος, οι ελληνικοί σύλλογοι και οι Έλληνες αξιωματούχοι στις δύο διεθνείς Ομοσπονδίες- από τις τάξεις των FIFA και UEFA είναι μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου, ο κ. Κοντονής θα απαντήσει εντός των ημερών στην επιστολή της FIFA, χωρίς όμως να αλλάξει στάση. Τουτέστιν, εξακολουθεί να πετάει το μπαλάκι στην ΕΠΟ και να την παροτρύνει σε αυτοκάθαρση και παράλληλα υιοθέτηση των αποφάσεών του, ώστε να μην συντρέχει έτσι ζήτημα παραβίασης του αυτοδιοίκητου. 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την επιστολή της FIFA είναι πως για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποδέχεται πως υπάρχει... θέμα με το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά τη διαιτησία και τη διαφθορά και πως αυτό σχετίζεται με την ΕΠΟ. Ιδού και το σχετικό απόσπασμα από την επιστολή της ΕΠΟ: « [...] καθώς και  τις  υποθέσεις που διατυπώσατε για τους δεσμούς μεταξύ της βίας και τον τρόπο που η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) χειριζόταν κάποιες πτυχές του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα τη διοίκηση των διαιτητών και την αντιμετώπιση αξιωματούχων που τελούν υπό έρευνα [...]»

Συνεπώς ο κ. Κοντονής έχει πλέον κάτι στο οποίο να πατήσει ώστε να ξαναρχίσει τη διαπραγμάτευση έχοντας την βάσιμη προοπτική πλέον να πετύχει κάποιες από τις βασικές επιδιώξεις του. Για να επανέλθουν βέβαια ο δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να συνεχιστεί το Κύπελλο Ελλάδος. 

Ο μη συζητήσιμος όρος που έθεσε η FIFA είναι η συνέχιση του Κυπέλλου Ελλάδος, ένα ζήτημα το οποίο έχουν θέσει δημοσίως οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες και συνεπώς είναι θέμα κύρους γι’ αυτές να ολοκληρωθεί το Κύπελλο Ελλάδος. Μάλιστα η FIFA αναφέρει στην επιστολή της πως δεν την αφορά η όποια απόφαση πάρει το ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η ΕΠΟ κατά της απόφασης του κ. Κοντονή, για το θέμα. 

Από εκεί και πέρα, η FIFA ζητά να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και των ποδοσφαιρικών Αρχών για την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων τριών νόμων, οι οποίες θεωρείται πως παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον αθλητικό νόμο Φούρα του 1999 (2725/1999), τον αθλητικό νόμο Κοντονή (4326/2015) αλλά και τον πρόσφατο νόμο περί ντόπινγκ. 

Αναλυτικά, η επιστολή της FIFA προς τον υφυπουργό Αθλητισμού:
κ. Σταύρο Κοντονή
Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Παπανδρέου 37
15180 – Μαρούσι/ Ελλάδα Ζυρίχη, 5 Απριλίου 2016

Απόφαση Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων FIFA

Αγαπητέ κ. Κοντονή,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινώς για τη φιλοξενία της συνάντησης στο γραφείο σας στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 2016 με την αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA με επικεφαλής τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA.

Όπως αναφερόταν στην επιστολή μας με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2016, η FIFA και η UEFA σας κάλεσαν να αναθεωρήσετε την απόφασή σας να διακόψετε οριστικά τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, διαφορετικά θα εξέταζαν την υπόθεση για επιβολή κυρώσεων. Δυστυχώς, τέτοια δέσμευση δεν εξασφαλίστηκε είτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είτε έως την 1η Απριλίου 2016, προθεσμία που τέθηκε στην επιστολή μας της 21ης Μαρτίου 2016, και ως εκ τούτου η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ενημερώθηκε πλήρως για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο γραφείο σας. Έλαβε υπόψη τις ανησυχίες σας σχετικά με τη  δημόσια ασφάλεια κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων καθώς και  τις  υποθέσεις που διατυπώσατε για τους δεσμούς μεταξύ της βίας και τον τρόπο που η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) χειριζόταν κάποιες πτυχές του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα τη διοίκηση των διαιτητών και την αντιμετώπιση αξιωματούχων που τελούν υπό έρευνα, οι οποίες ήταν βασικές για την άρση της απόφασής σας. Έλαβε γνώση των συχνών αναφορών στους εθνικούς νόμους που σας έδωσαν τη δυνατότητα να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες, καθώς και την επιθυμία σας να αναμένετε την έκβαση της δικαστικής προσφυγής της ΕΠΟ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ).

Όπως ήδη αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή FIFA και UEFA που εστάλη στις 21 Μαρτίου 2016 και όπως επαναδιατυπώθηκε από την αντιπροσωπία, η απόφασή σας να διακόψετε οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας 2015/2016 κρίνεται ως δυσανάλογη και ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΠΟ σε παράβαση του Καταστατικού της FIFA σε ό, τι αφορά παρεμβάσεις (άρθ. 13 και 17 του Καταστατικού της FIFA). Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές  ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά.

Υπάρχει επίσης η ανάγκη να διεξαχθούν συζητήσεις σε βάθος σχετικά με κάποιες διατάξεις νόμων οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, ιδιαιτέρως του Ν. 2725/1999, του Ν. 4326/2015 και του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Ενώ οι αρμοδιότητες των αρχών δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, οποιοσδήποτε νόμος και η ερμηνεία τούτου θα πρέπει να εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, όπως ορίζεται από το Καταστατικό της FIFA.

Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση που κατατέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) από την ΕΠΟ είναι άσχετη καθώς θα μπορούσε εύκολα να αποσυρθεί, και καθώς ασχέτως της ενδεχόμενης απόφασης, τα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή και την ενδεχόμενη παρέμβαση του νόμου θα παραμένουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA αποφάσισε να θέσει ως προθεσμία την 15η Απριλίου 2016 για την ανάκληση της απόφασης για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, ειδάλλως η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει αυτόματη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλους. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων επίσης αποφάσισε ότι σε περίπτωση που ανακληθεί η απόφαση, η FIFA και η UEFA θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που εξέφρασαν οι αρχές και θα εκκινήσουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τους προαναφερθέντες νόμους.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ θα σήμαινε ότι καμία ομάδα από την Ελλάδα οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένων συλλόγων) δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αθλητική επαφή (άρθ. 14 παρ. 3 του Καταστατικού της FIFA). Περαιτέρω, θα σήμαινε επίσης ότι ούτε η ΕΠΟ ούτε κανένα από τα μέλη της ή τους αξιωματούχους της δεν θα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρωτοβουλία κατάρτισης της FIFA ή της UEFA. Η FIFA θα ενημέρωνε αναλόγως τις ομοσπονδίες μέλη της μέσω εγκυκλίου.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν θα είναι απαραίτητη η λήψη τέτοιων μέτρων τα οποία θα ήταν επιβλαβή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η FIFA και η UEFA είναι, όπως πάντα, έτοιμες να βοηθήσουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά μια αναστολή ιδιότητας μέλους θα καθυστερούσε οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση.

Με εκτίμηση, FIFA

Markus Kattner
Εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα