Cobe Bryant (videos) - Free Sunday
Cobe Bryant (videos)

Cobe Bryant (videos)

Γεννήθηκε το 1978 στη Φιλαδέλφεια, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου, σε ηλικία έξι ετών, μετακόμισε με την οικογένεια του που ακολούθησε τον επίσης μπασκετμπολίστα πατέρα του, Joe "Jellybean" Bryant. Από τη μεσογειακή Καλαβρία, στην κοιλάδα της Τοσκάνης και ξανά πίσω στον ιταλικό νότο, οι Bryant ξεχώριζαν σαν τις μύγες μες στο γάλα. «Δεν υπήρχαν πουθενά αφροαμερικανοί σε αυτές τις πόλεις.

Οι αδερφές μου και εγώ ήμασταν σαν κόκκοι από πιπέρι σε μια τεράστια αλατιέρα», θυμάται ο Cobe. Ωστόσο, η ζωή ήταν συναρπαστική. «Στην Ιταλία τα παιδιά όλη μέρα έπαιζαν στους δρόμους και μαζεύονταν σπίτι μόνο για φαγητό».  Επέστρεψαν οικογενειακώς στη Φιλαδέλφεια το 1991. Ο Cobe γράφτηκε στο Lower Merion High School και οι πρώτοι μήνες ήταν βασανιστικοί. Ήταν 13 ετών, υπερβολικά ψηλός, υπερβολικά αδύνατος, μιλούσε τα ιταλικά καλύτερα από τη μητρική του γλώσσα, ντυνόταν «ευρωπαϊκά» και αδυνατούσε να καταλάβει τους ιδιωματισμούς της slag που οι έφηβοι συμμαθητές του χρησιμοποιούσαν.

«Μου έλειπαν οι ιταλοί φίλοι μου, η ιταλική ύπαιθρος, το ιταλικό φαγητό, η ελευθερία μου». Στα διαλλείματα καθόταν μόνος του και έκανε ελάχιστους φίλους. «Στην πραγματικότητα ήμουν ένα θυμωμένο παιδί. Είχα θυμό που γυρίσαμε πίσω στην Αμερική». Σύντομα, αυτή την οργή χρησιμοποίησε στο παιχνίδι του για να οδηγήσει τη σχολική ομάδα του σε 4 συνεχόμενους τίτλους. «Έμαθα να εκφράζω τα συναισθήματα μου μέσα από το μπάσκετ». Τελειώνοντας το σχολείο κλήθηκε να πάρει την πιο ριψοκίνδυνη απόφαση της ζωής του, μόλις στα 17 του χρόνια.

«Τελικά, αποφάσισα να γίνω ο καλύτερος μπασκεμπολίστας στον κόσμο κι αυτό δεν μπορούσε να συνδυαστεί με το κολλέγιο. Ήταν μια θυσία αυτή. Να επιλέξω να μη ζήσω τα κολεγιακά χρόνια, να μη μορφωθώ περισσότερο. Το μπάσκετ έγινε τα πάντα για εμένα». Πολλοί θα τον πουν απερίσκεπτο και αλαζόνα. Εκείνος ήταν, απλά, σίγουρος. 

Highlights από το τελευταίο του παιχνίδι με τους L.A Lakers


Κατευθείαν στο ΝΒΑ

Μετά από έναν χρόνο στους Charlotte Hornets, το 1997 δίνεται στους LA Lakers του Shaquille O’ Neal. Κι ενώ το όνειρο του είχε γίνει πραγματικότητα ο Cobe συνήθιζε να παίρνει το ολοκαίνουργιο πανάκριβο αυτοκίνητό του και να κάνει βόλτες στις εγκαταστάσεις του UCLA. «Ήθελα να κλέψω από μακριά τις στιγμές που δεν ζούσα αλλά και να βεβαιωθώ πως δεν έκανα τη λάθος επιλογή». 

Δεν είχε κάνει λάθος. Και το κατάλαβε όταν ο Jack Nicolson πριν ξεκινήσει ένα παιχνίδι των Lakers με τους New York Knicks διέκοψε μια συνέντευξη του για να του ζητήσει αυτόγραφο. Στα 18 του χρόνια και δύο μήνες έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. 

Ο κόσμος υποκλίθηκε στο ανόθευτο ταλέντο του. Έγινε ο μαέστρος των Lakers, οδηγώντας την ομάδα σε 5 Πρωταθλήματα, ο παίκτης που μπορεί να σκοράρει 80 πόντους σε ένα ματς. 

H μικρή μήκους ταινία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ για την Nike:


Η Βανέσσα
Σύντομα γίνεται μανία. Οι αθλητικοί συντάκτες τον συγκρίνουν με τον Michael Jordan, πρωταγωνιστεί σε διαφημίσεις εκατομμυρίων, το κοινό αγοράζει τις φανέλες του. Όπου βάζει την υπογραφή του οι πωλήσεις εκτοξεύονται. Είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεται πως, πλέον, είναι κάτι περισσότερο από μπασκεμπολίστας. Είναι brand name. 

Κάνει παρέα με διασημότητες, γνωρίζει τον Michael Jackson. Ο βασιλιάς της ποπ θα τον σημαδέψει για πάντα καθώς τον μυεί στη διαδικασία της αυτοσυγκέντρωσης, μια συνήθεια που θα τον συνοδεύσει, κατόπιν, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο MJτου μεταδίδει το πάθος του για τη μουσική. Έτσι, μια μέρα πηγαίνει στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ του καλού του φίλου Snoop Dog. Ανάμεσα στις χορεύτριες ξεχωρίζει την λατίνα καλλονή Vanessa Laine. Εκείνη δεν είχε ιδέα ποιος ήταν. Την επόμενη μέρα βγήκαν ραντεβού στην… Disneyland. «Έγινε το αγαπημένο μας μέρος», θυμάται ο Cobe, «Κάναμε παιδικά πράγματα γιατί ήμασταν παιδιά. Εγώ ήμουν 21 ετών, εκείνη 17. Με τα συνεχή ταξίδια και τις υποχρεώσεις ήμουν πολύ συχνά μόνος και πάντα δυσκολευόμουν να κάνω νέους φίλους. Η Vanessa έγινε η καλύτερη μου φίλη».  

Κι όχι μόνο. Δεκαεπτά μήνες μετά τη γνωριμία τους και σύζυγος του. Στο γάμο οι γονείς και οι αδερφές τους δεν ήρθαν. Δεν ενέκριναν αυτή τη σχέση. Το χρώμα της μεξικάνας Vanessa δεν ήταν σκούρο αρκετά για τα γούστα των Bryant. Το χειρότερο ο Cobe δεν ήθελε καν να ακούει για προγαμιαίο συμβόλαιο, το οποίο και ποτέ δεν υπέγραψε με την Vanessa.


Η δικαστική περιπέτεια
Το καλοκαίρι του 2003 χρειάζεται να κάνει αρθροσκόπηση στο γόνατο. Η διάθεση του έχει έντονες μεταβολές. Η Vanessa δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασχοληθεί με τα ναρκισσιστικά πείσματα μιας πριμαντόνας. Είναι και πάλι έγκυος, ενώ η πρώτη τους κόρη, Natalia Diamante, έχει γεννηθεί δέκα μήνες νωρίτερα. 
Ο Cobe διανυκτερεύει στο πολυτελές The Lodge & Spa at Coldillera στο Κολοράντο, στην πόλη που θα γίνει η επέμβαση. Συλλαμβάνεται για βιασμό. Μια 19χρονη υπάλληλος του ξενοδοχείου τού έχει κάνει μήνυση.

Ακολουθούν εφιαλτικές εβδομάδες. Σέρνονται κυριολεκτικά από τους δικηγόρους του, στο Staples Center, σε μια δημόσια απολογία, ενώπιον δημοσιογράφων. «Είμαι άνθρωπος όπως και όλοι εσείς. Πενθώ, κλαίω, όπως όλοι μας. Βρίσκομαι εδώ σήμερα ντροπιασμένος που υπήρξα άπιστος, είμαι, όμως, αθώος» Η Vanessa είναι εκεί να του κρατάει το χέρι, όμως οι εφημερίδες ερμηνεύουν τα δάκρυα του ως μια κακόγουστη παράσταση.

Ωστόσο, τα πραγματικά προβλήματα είναι στο σπίτι. Η Vanessa αποβάλει. «Μέχρι και σήμερα κουβαλάω αυτό το βάρος, για την στεναχώρια, την ταπείνωση και την ταλαιπωρία που προκάλεσα στη γυναίκα μου. Αυτή η περιπέτεια με έκανε να αναρωτηθώ τι είναι το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή. Δεν ήταν τα πρωταθλήματα και οι θρίαμβοι. Ήταν η οικογένεια μου», θα πει χρόνια αργότερα στο Kobe Bryant’s Muse, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. 

Και πάλι είναι το μπάσκετ η δίοδος. Κάνει τατουάζ το όνομα της Vanessa και επιστρέφει στο παρκέ. «Άκουγα τις φωνές αλλά και τους ψιθύρους. Ήταν σαν να είχα αναπτύξει μια οξεία ακοή. Τότε εφεύρα τον Black Mamba. Ο Cobe έπρεπε να αντιμετωπίσει την αδιακρισία του τύπου, τα κουτσομπολιά του κόσμου και ο Black Mamba τον αντίπαλο». Για μια ακόμα φορά επέλεξα να διοχετεύσω την οργή μου στο γήπεδο. Ο Cobe έκλαιγε και ο Black Mamba διέλυε κάθε αντίπαλο». 

Η υπόθεση του βιασμού, τελικά, λύθηκε, εξωδικαστικά το 2004, με συμβιβασμό των δύο πλευρών. Ο Cobe θα απασχολήσει ξανά τις δικαστικές αρχές με μια άκρως περίεργη υπόθεση το 2013, όταν η μητέρα του έβγαλε σε πλειστηριασμό προσωπικά του αντικείμενα. Ο Cobe της κάνει μήνυση, την οποία κέρδισε, και η μητέρα του υποχρεώθηκε να του επιστρέψει τα αναμνηστικά του. Το παράδοξο είναι πως οι γονείς του δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα.

Ο πατέρας του εξακολουθούσε να  βγάζει αρκετά χρήματα από το μπάσκετ, ως προπονητής, και οι σχέσεις τους, πλέον, με τη γέννηση και της δεύτερη κόρης του, το 2006, είχαν εξομαλυνθεί. Κανείς από τους Byant δεν έλυσε ποτέ αυτό το μυστήριο. Την ίδια χρονιά, πάντως, ο Cobe και η Vanessa με κοινή τους ανακοίνωση προαναγγέλλουν το διαζύγιο τους, για να ανασκευάσουν κάποιους μήνες μετά, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους. 

Το ντοκιμαντέρ Muse αφιερωμένο στη ζωή του:


Το μεγάλο ρεκόρ
Στις 22 Ιανουαρίου του 2006 όλος ο μπασκετικός πλανήτης υποκλινόταν, ξανά, στο τεράστιο ταλέντο του. Με 81 πόντους κόντρα στους Toronto Raptors, ο Black Mamba έκανε τη... βραδιά της ζωής του. Και αποθεώθηκε. Δέκα χρόνια μετά, και μετά από αλλεπάλληλους τραυματισμούς, ανακοίνωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την αποχώρηση του από το παρκέ.

«Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά ήμουν απλά ένα παιδί. Κάποιοι από εσάς με δεχθήκατε. Κάποιοι από εσάς δεν το έκαναν. Αλλά όλοι σας με βοηθήσατε να γίνω ο παίκτης και ο άνθρωπος που βρίσκεται απόψε μπροστά σας. Μου δώσατε αυτοπεποίθηση για να βγάλω με καλό τρόπο τον θυμό μου. Η αμφιβολία σας μου έδωσε αποφασιστικότητα για να σας διαψεύσω. Είδατε τους φόβους μου να γίνονται δύναμη. Η απόρριψή σας με δίδαξε κουράγιο. Είτε με βλέπετε ως ήρωα είτε ως εχθρό, να ξέρετε ότι έβαλα κάθε συναίσθημα μου, κάθε κομμάτι πάθους και ολόκληρο τον εαυτό μου στο να είμαι Λέικερς. Όσα κάνατε για μένα είναι μεγαλύτερα από οτιδήποτε έχω κάνει για σας. Το τιμώ παίζοντας σήμερα και για το υπόλοιπο της σεζόν. Η αγάπη μου γι’ αυτή την πόλη, αυτή την ομάδα και για κάθε έναν από εσάς δεν θα σβήσει ποτέ. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό το απίστευτο ταξίδι»», έγραψε για να γίνει πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο. 

O Cobe στο The Tonight Show με τον Jimmy Fallon: