Η Ατλέτικο και ο «Τσόλο» τελικό, ο Γκουαρδιόλα απέτυχε - Free Sunday
Η Ατλέτικο και ο «Τσόλο» τελικό, ο Γκουαρδιόλα απέτυχε

Η Ατλέτικο και ο «Τσόλο» τελικό, ο Γκουαρδιόλα απέτυχε

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως το Champions League δεν έρχεται ποτέ… κατά παραγγελία. Η Μπάγερν συμφώνησε με τον Γκουαρδιόλα προκειμένου να το κατακτήσει, αλλά τελικά το πήρε ο Χάινκες, στο τελευταίο ευρωπαϊκό του παιχνίδι με την Μπάγερν προτού δώσει τη θέση του στον Καταλανό. 

Στη θητεία του στην Μπάγερν ο Γκουαρδιόλα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και εντός των επόμενων αγωνιστικών της Bundesliga θα κατακτήσει και το τρίτο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων της Μπάγερν όταν υπέγραφαν μαζί του. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Μπάγερν επί των ημερών του, όχι μόνο τη μη κατάκτηση του Champions League.

Ένας κακός μπελάς

Στον αντίποδα, ο Σιμεόνε πήρε μια ομάδα σχεδόν από το πουθενά και την καθιερώνει στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, με δύο τελικούς Champions League σε τρία χρόνια και διεκδίκηση κάθε χρόνο του ισπανικού πρωταθλήματος, κατακτώντας τη σεζόν 2013-14. Για να το πετύχει έχει δημιουργήσει την ομάδα που κανείς δεν θέλει για αντίπαλο, έναν πραγματικό «κακό μπελά».

Την επιβεβαίωση αυτού παρακολουθήσαμε και στην Allianz Arena, με την Μπάγερν να πιέζει αφόρητα στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού και την αβίαστη σκέψη να είναι πως αποκλείεται να την γλιτώσει και πάλι η Ατλέτικο. Ιδίως από τη στιγμή που ο Τσάμπι Αλόνσο άνοιξε το σκορ στο 31’, από εκτέλεση φάουλ και με την μπάλα να βρίσκει στον Χιμένεθ, να αλλάζει πορεία και να καταλήγει στα δίχτυα του Όμπλακ. 

Ακολούθησε ένα τρίλεπτο πανικού για την Ατλέτικο, στο οποίο η Μπάγερν θα μπορούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα για την πρόκριση, πάνω απ’ όλα στον ψυχολογικό τομέα: η ανασταλτική λειτουργία της Ατλέτικο, σε συνδυασμό με το τρομερά ψυχωμένο παιχνίδι της και το όλο die hard στυλ της, έχουν δύο αποτελέσματα. 

Το πρώτο, το προφανές, πρέπει να «φτύσεις αίμα» για να της βάλεις γκολ, λόγω και των πολύ γρήγορων αντιδράσεων των παικτών της, γεγονός που συνεπάγεται πως οποιαδήποτε ευκαιρία επιτρέπουν είναι… μισή, καθώς ο επιτιθέμενος έχει κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου να αποφασίσει και να ολοκληρώσει την ενέργειά του, σε διαφορετική περίπτωση θα κοπεί. 

To δεύτερο έχει να κάνει με την επίδραση που έχει το παιχνίδι της στο μυαλό του αντιπάλου, ο οποίος είναι βέβαιο πως κόντρα στην Ατλέτικο βλέπει… μικρότερο το τέρμα απ’ ό,τι συνήθως. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η Μπάγερν έχασε την ευκαιρία της σε αυτό το τρίλεπτο πανικού της Ατλέτικο, καθώς αμέσως μετά το γκολ, στο 34’, ο Μίλερ κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε ο ίδιος λίγο δεξιά από το κέντρο της εστίας και ο Όμπλακ απέκρουσε.

Η στιγμή που έψαχνε

Αυτό ήταν, η Ατλέτικο αναθάρρησε και έβγαλε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το ημίχρονο, ενώ με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και το δεύτερο. Στο 54’ ήρθε η στιγμή που έψαχνε από την αρχή η Ατλέτικο, μια απομάκρυνση από την άμυνα εξελίχτηκε σε πάσα στον Τόρες λίγο κάτω από το κέντρο του γηπέδου, ο Γκριζμάν έφυγε στον χώρο και ο Φερνάντο Τόρες έκανε την κάθετη, ο Μπόατενγκ εκτίμησε λάθος και απέναντι στον Νόιερ ο Γάλλος δεν λάθεψε, για το 1-1. 

Πλέον η Μπάγερν χρειαζόταν άλλα δύο γκολ για να περάσει, ωστόσο άρχισε να τα ψάχνει ουσιαστικά μόνο όταν αποχώρησε ο αρνητικός Ντάγκλας Κόστα και μπήκε ο Κομάν. Αμέσως μετά, από σέντρα του Αλάμπα ο Βιδάλ με εκπληκτικό άλμα έκανε την κεφαλιά πάσα και ο Λεβαντόφσκι έκανε το 2-1 με εξ επαφής κεφαλιά στο 74’. Το γήπεδο ξεσηκώθηκε, αλλά η ορμή της Μπάγερν δεν είχε ιδιαίτερη συνέχεια, ενώ και ο Κομάν που ξεκίνησε δυναμικά πήρε πολλές προσπάθειες χωρίς να προκύψει κάτι ουσιαστικό από αυτές. 

Στο 84’ ο Μαρτίνεθ ανέτρεψε εκτός περιοχής τον Τόρες αλλά ο διαιτητής Τσακίρ υπέδειξε πέναλτι, ωστόσο η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε επειδή ο Νόιερ απέκρουσε την εκτέλεση του Τόρες, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται χωρίς άλλες συγκινήσεις και με την Ατλέτικο στον τελικό. 

Μπάγερν Mον.: Νόιερ, Λαμ, Μαρτίνεθ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Βιδάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Ντάγκλας Κόστα (73’ Κομάν), Ριμπερί, Μίλερ, Λεβαντόφσκι.
Ατλέτικο Μαδρ.: Όμπλακ, Χουανφράν, Γοδίν, Χιμένεθ, Φιλίπε Λουίς, Γκάμπι, Φερνάντες (46’ Καράσκο), Κόκε (90+ Σάβιτς), Σαούλ, Γκριζμάν (82’ Τομάς), Τόρες.